Muhtemelen çiçeklerin, su damlalarının veya böceklerin aşırı yakın çekimlerine sahip çok sayıda görüntü gördünüz ve fotoğrafçının onları bu kadar iyi kalitede nasıl yakalayabildiğini merak ettiniz mi? Cevap makro fotoğrafçılıktır.
Makro Fotoğrafçılık Tanımı
Makro fotoğrafçılık, genellikle insan gözü tarafından çok fark edilmeyen ayrıntıları yakalamak için yakın mesafedeki nesnelerin fotoğraflarını çekme tekniğidir. Birçok fotoğrafçı, en heyecan verici sonuçları elde etmek için en küçük nesnelerin fotoğraflarını çekmek için bu tekniği kullanır – bir kar tanesinin çok ayrıntılı bir çekimi gibi.
Makro fotoğrafların nasıl çekileceğini öğrenmek istiyorsanız, uygun donanıma ve kamera yapılandırmasına sahip olmayı düşünmelisiniz.
Makro Fotoğrafçılık Ayarları
Makro fotoğrafçılığın ustalaşması çok zaman ve çaba gerektirebilir, ancak sonuç çabaya değer. Makro çekimler, net ve keskin bir ön plan konusu ve sığ alan derinliğine sahip arka plan ile karakterize edilir.
Doğru makro odağı ayarlamak çok önemlidir-otomatik netleme çoğu çekim türü için etkili olsa da, yakın çekim fotoğraf çekmeye çalıştığınızda oldukça zor olabilir. Bu gibi durumlarda Live View veya Focus peaking kullanarak manuel odaklama modunu kullanmak daha iyidir. Bu seçenekler, sahneyi çok yüksek büyütmede bile görüntülemenizi sağlar, böylece hemen keskin bir çekim yapmak daha kolay olur.
Sığ bir alan derinliği elde etmek için aşağıdaki iki önemli noktayı sağlamanız gerekir:
- İlk olarak, objektifte bulunan en geniş diyaframı seçin. Çoğu makro lensde, bu, çoğu zoom lensinden çok daha geniş olan f / 2.8\’dir.
- Nesne ile kamera arasındaki mesafe, sığ bir alan derinliği elde etmenin ikinci adımıdır. Nesne kameraya ne kadar yakınsa, alan derinliği o kadar sığ olur.
Makro Fotoğrafçılık Ekipmanları
Makro lensler, odak uzaklığı 50-60 mm olan normal olabilir ve odak uzaklığı 100 mm\’den başlayan telefoto olabilir. Sıradan özel olmayan lenslerden farklıdırlar. Küçük nesneleri kamera matrisine tam boyutta yansıtabilir ve büyük odak uzunluklarında minimum mesafeden odaklanabilirler. Ek olarak, renk ve optik sapmalar mümkün olduğunca düşüktür.
Mevcut bir lensin odak uzunluğunu değiştirmenin birkaç yolu vardır. Örneğin, lens ile gövde arasındaki mesafeyi uzatma halkaları veya özel bir yakın çekim vidası ile ek lenslerle artırabilirsiniz. Ek lensler, farklı diyoptrilerle kullanılabilen bir filtre gibi lensin üzerine vidalanan sıradan büyüteçlerdir: +1, +2, +3, ve + 4. Görüntü, kullanılan objektife bağlı olarak belirli bir büyütme ile büyütülür.
Aydınlatma açısından, sıradan bir dahili flaş çok fazla ışık üretir, ancak doğrudan, gölgeleri vurgulamak için her zaman en iyi çözüm değildir. Bu durumda, halka flaşları kullanabilirsiniz – lensi çevreler ve eşit, yumuşak bir ışık sağlarlar.
Birçok kişi tarafından göz ardı edilen bir diğer önemli aksesuar makro tripoddur. Alan derinliğinin minimum olduğu veya belirli bir büyütme ölçeğinde yapıldığı göz önüne alındığında, kamerayı tuttuğunuzda yüksek kaliteli bir fotoğraf elde etmek her zaman mümkün değildir. Tripod, makro fotoğrafçılık için birçok nesne yerde veya alçak irtifada olduğu için kamerayı minimum yükseklikte ayarlama yeteneğine sahip olmalıdır.
Makro Fotoğrafçılık İpuçları ve Fikirler
Makro fotoğraflar çekerken, arka planın önemini abartmak imkansızdır. Aşırı yüklenirse, izleyicinin dikkatini ana şeyden uzaklaştıracaktır. Aklınıza gelen ilk noktada ateş etmek yerine, biraz hareket edin. Bu, zaman ayırmanıza ve yakalamak istediğiniz nesneyi mümkün olan tüm açılardan keşfetmenize yardımcı olacaktır.
Alan derinliğini artırmak ve tüm nesneyi keskin tutmak istediğiniz zamanlar vardır. Bu sorunlu olabilir, çünkü çerçevenin çoğu odakta kaldığında dikkat dağıtıcı olabilir. Alan derinliğini değiştirmek yerine flaş kullanmak daha iyidir. Bununla birlikte, harika bir alan derinliğinin tadını çıkarırken ve arka planı gerçekten karanlık veya hatta siyah hale getirirken fotoğraftaki ana nesneyi vurgulayacaksınız, bu da daha ilginç çekimler yapmanıza yardımcı olabilir.
Doğa fotoğrafçılığının makro fotoğrafçılığın en popüler parçası olduğu göz önüne alındığında, aşağıdaki gibi şeylerin fotoğraflarını çekerek başlayabilirsiniz:
- Bitkiler (yapraklar, çiçekler vb.)
- Su (yağmur, buz)
- Kelebekler
Ve elbette, denemekten korkmayın! Fotoğraf mükemmel değilse, düzenleyerek her zaman geliştirebilirsiniz. Ne kadar çok pratik yaparsanız, bir dahaki sefere daha iyi bir sonuç elde etmek o kadar kolay olur.