ABD’nin büyük şirketi Google DeepMind ile Oxford Üniversitesi’nin ortaklaşa geliştirdiği yapay zekâ antik Yunan yazıtlarını çözdü. Arkeolog ve tarihçilerin dahi çözmekte zorlandığı, okuma konusunda sıkıntılar yaşadığı Yunanistan’da bulunan antik Yunan yazıtlarını yapay zekâ çözdü.
Tarihten bugüne değin süregelen merak bizleri farklı araştırmalar yapmaya itiyor. Özellikle tarih alanında da kalıntılar her zaman büyük önem arz etmiştir. Tarih ve arkeoloji alanında çalışanların dahi çözmekte zorlandığı bir dil olan Antik Yunan dili, halen daha zor bir analiz gerektirmekte ve bu alanda yapılan çalışmaları güçleştirmektedir. Eski Yunanca ile başı dertte olan tarih bilimciler Google ve Oxford Üniversitesi ile ortak çalışma yürütüp tarihin tozlu raflarına ışık tuttu.

Yapay Zekâ Antik Yunan Yazıtlarını Çözdü Ama Nasıl?
- İki kurumun özverisiyle iddialı bir hale gelen yapay zekâ teknolojisi, anlamlı ve anlamsız Antik Yunandan kalan tüm eserlere kümülatif bir şekilde yaklaştı ve ele aldı ayrıca eksik kalan karakterleri de yerine yerleştirerek anlamlı bir metin ortaya çıkarttı bu yolla yapay zekâ antik Yunan yazıtlarını çözdü. Pythia adını verdikleri yapay zekâ sisteminin yaptığı iş tam anlamıyla büyüleyici.
- Yapay zekâ teknolojisinin 3 bine yakın hasarlı kelimeyi onarması ve bunları anlamlı bir metine dönüştürmesinin altında büyük bir emek yatıyor. Geliştirilen bu sistem 3 milyondan fazla kelimeyi, farklı yapılardaki kelimeleri adeta bir elekten geçirir gibi eliyor ve sisteme dahil ediyor. Bu, tarihçi ve arkeologların dahi tespit etmekte zorlandığı bir durum olarak göze çarpıyor.
- Müthiş bir yapay zekâ sistemi olan Pythia, Eski Yunancada belli belirsiz olan, eski ve kullanılmayarak geçerliliğini yitiren kelimelerin yerlerine tahmini bir boyutta düşünülen kelimeler yerleştiriyor. Ve böylece hem metnin orijinaline bağlı kalınıyor hem de metindeki bağlam bozulmamış oluyor.
- Antik Yunan ve daha pek çok tarihi dönemin eserlerini inceleyip mantık süzgecinden geçiren tarihçilerin, eski yazıları ve kalıntıları okumadaki doğruluk oranı %40 iken olağanüstü yapay zekâ sistemi Pythia’nın bu belge ve kalıntıları doğru analiz etmekte gösterdiği oran %70 oranına yaklaşıyor. Yani öyle denilebilir ki eskiden bin bir zahmet ve emek vererek yapılan tarihi kalıntılardaki analizler artık tarihçilerin değil yapay zekâ sisteminin bir görevi olacak gibi gözüküyor.