Türkiye’de yurt dışından cep telefonu kullanabilmemiz için kayıt ve vergi işlemlerini yasal olarak yapmakla yükümlüyüz. Kanunen, taşınan cihazın ülkede kullanılacağı süre içerisinde cep telefonu ücreti ödenmesi ve IMEI numarasının kaydedilmesi gerekmektedir.
Türkiye’de yurt dışından alınan bir telefonun detayları nasıl kaydedilir sorusunun cevabına geçmeden önce tüm işlemlerin kısa bir özetine göz atalım.
Yurt Dışı Telefon Kayıt İşlemi Adımları
Uluslararası bir telefon kaydı yapmak için, giriş yaptıktan sonra yasal süre içinde yapmanız gerekenler 2 işlem içerir.
- Uluslararası telefon ücretlerinin ödenmesi (vergi makamları için)
- IMEI numaranızı kaydedin (Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumu’na)
Bu işlemler Devlet Portalı üzerinden bir kez yapılabilir. Uluslararası bir telefonu birbiri ardına kaydetme adımları şunlardır:
- Kişisel uygulama ile PTT merkezlerinden e-Devlet şifrenizi alın.
- e-Devlet sistemi (turkiye.gov.tr) şifreniz ve TC Kimlik numaranız ile T.C Girişi yapınız.
- Mobil Ücret Ödeme uygulamasını seçerek belirlenen cari ücretleri ödeyin.
- Pasaport sahibinin T.C. Telefonunun kimlik numarası, ad-soyad ve IMEI numarasını giriniz.
- Emin olmak için son olarak telefonun 15 haneli IMEI numarasını girin ve e-Devlet (turkiye.gov.tr/imei-sorgulama) üzerinden kaydını sorgulayın.
e-Devlet kullanmıyorsanız 3. adımda Mobil Ücreti İnternet Vergi Dairesi’nden doğrudan vergi dairesine giderek veya Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen bankalara ödeyebilirsiniz.
Yurt Dışından Telefon Getirme Süresi Kaç Yıl?
Sayılı Gümrük Kanununun bir takım maddelerinin uygulanmasına ilişkin kararda değişiklik yapılmasına ilişkin “Başbakan Kararı”na göre yurt dışından cep telefonu getirebilme kabiliyeti yılda bir kez belirlenir. Dolayısıyla aynı pasaportla yeni bir telefon kaydı yaptırmak için 3 yıl beklemeniz gerekiyor.
Telefon Kaydının Ne Kadar Sürede Yapılması Gerekiyor?
IMEI başvurusu yapabilmek için pasaport hamilinin Türkiye’ye giriş tarihinin 120 günü geçmemesi gerekmektedir. Ayrıca pasaportun son üç yıl içerisinde başka bir cep telefonu kaydı için kullanılmamış olması şartı da bulunmaktadır. Yurt dışından getirilen cep telefonları sadece yurt içinde kayıt olmaksızın 120 güne kadar kullanılabilir. Bu süreden sonra cep telefonu artık kaydedilemez ve ağa erişmek için Bilgi ve İletişim Teknolojileri Dairesi (BTK) tarafından kapatılır.
İlk kez yabancı telefon numarası kaydedemiyorsanız, işleme başlamadan önce e-Devlet sisteminden yabancı telefon numarası kaydetme izniniz olduğundan emin olmalısınız.
Ödeme ve Kayıt İşleminin Tamamını İnternet’ten Yapabilir Miyim?
Doğru. Her iki işlemi de internet üzerinden kısa sürede kolayca yapabilirsiniz. İnternet bankacılığı kullanıyorsanız turkiye.gov.tr adresinden e-Devlet sistemine giriş yapabilir ve tüm işlemlerinizi tek seferde yapabilirsiniz. İlk kez giriş yapıyorsanız, doğrudan PTT (posta) merkezlerine giderek e-Devlet şifrenizi buradan girebilirsiniz. Kimlik numaranız ile birlikte kimliğinizi ibraz ederek kolayca alabilirsiniz.
Not: Yeni bir telefona yükseltmeden önce eski telefon bilgilerinizi, özellikle de kişilerinizi yedeklemeyi unutmayın. Yeni telefonunuzu 4.5G uyumlu bir SIM kart gibi aynı numarayla değiştirmeniz gerekirse, yeni SIM kartınızı alır almaz eski kartın artık çalışmayacağını unutmayın.
Yurt Dışından Getirilen Telefonu İşlem Yapmadan Kullanabilir Miyim?
Yurt dışından getirdiğiniz telefonu 120 güne kadar kayıt olmadan kullanabilirsiniz. Yukarıda bahsettiğim gibi 120. günden sonra telefonun şebekeye erişimi Bilgi ve İletişim Teknolojileri Dairesi (BTK) tarafından kapatılıyor.
Pasaportsuz Telefon Kaydı Yapmak Mümkün Mü?
Pasaportsuz telefonunuzu nasıl kayıt ettireceğinizi merak ediyorsanız, bu uygulamanın yalnızca Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Gürcistan ve Ukrayna gibi kimlikle gelebileceğiniz ülkeler için geçerli olduğunu unutmayın. Pasaportsuz nüfus cüzdanı ile bu ülkeleri ziyaret etmek mümkün olduğundan, T.C. Kimlik numaranız ile yurt dışından pasaportsuz arama yapabilirsiniz. Bunun için e-devlet başvurusu yaparken pasaport seçeneği yerine kimlik kartı veya kimlik kartını aşağıda anlattığım adımları takip ederek seçmeniz gerekmektedir.
Farklı bir pasaporta kaydı mümkün mü?
Pasaportunuzdaki kimlik bilgileri ile telefonda kullanılan SIM kart sahibi aynı olmalıdır.
Yurt dışından getirilen cep telefonları, yabancı bir ülkeye giren veya çıkan herkesin pasaportlarına kazınarak kullanılabilir. Bunun için yurt dışından gelen kişinin telefon vergisini ödemesi ve o kişinin e-Devlet hesabı üzerinden kayıt olması yeterlidir. Yani yurt dışından gelen telefonlar (hat, yani SIM kart başkasına kayıtlı görünse bile) başka bir pasaporta IMEI kaydı yapılarak kullanılabilir.
Ancak 31 Mayıs 2019’da yürürlüğe giren yeni cumhurbaşkanlığı kararı ile yurt dışından gelen telefonların başkasının pasaportuna kaydedilmesi için son tarih kapandı. Yeni karara göre telefon kullanıcısı (hat sahibi yani SIM kart), cep telefonunun IMEI’sini başka bir kişinin pasaportuna kaydettiremeyecek.