Her geçen gün değişen modern teknolojiye ayak uydurarak yaşamak artık bizim ritüelimiz. Son zamanlarda çokça kullanılan podcast’ler; Yani bir çok bilgiyi, müziği ya da kitabı pek çok kişiye videonun bilinen tanımıyla ancak sesli yayınlarla ulaştırıyoruz. Bu podcast’ler için SEO’ya ne dersiniz? Arama motoru optimizasyonu ile ilgilenen çoğu kişinin izlemediği ve tartışmadığı bir konu olarak gördüğümüz SEO podcast’i hakkında bazı bilgiler paylaşmak istedik.
Podcast’ler, İnternet üzerinden taşınabilir cihazlara otomatik olarak indirilebilen bir dizi dijital medya dosyasına atıfta bulunur. Sadece; Bu sayede cihazımıza indirebileceğimiz online ses dosyalarını/kayıtlarını söyleyebiliriz. Söyleyecek çok şeyi olan ama parası yetmeyen milyonlarca insan için mesajın bu şekilde iletilmesi oldukça şanslı. Podcasting’i trend yapan en önemli noktalardan biri de bu. Apple’ın 2018 Dünya Çapında Geliştiriciler Konferansı’nda onaylanan bir araştırmaya göre, 100’den fazla dilde içeriğe sahip 18,5 milyondan fazla bölümde sunulan podcast sayısı beş kategoride 550.000 kişiyi aşıyor. İş, eğlence ve mizah, sağlık, gündem ve siyaset, kültür ve yaşam gibi konularda podcast’ler var. Bu kullanıcılar arasında %52’si, erkek dinleyicileri, %48’i ise kadın dinleyicileri içermektedir. Elbette iOS, bu kullanıcıların cihazlarının dağıtımında %54’lük en büyük pazar payına sahiptir. %43’lük, Android’den ve %3’ü diğer cihazlardan gelir.
Kendi podcast’inizi oluşturun
Evet, akla gelen en önemli sorulardan biri tam olarak soru ama ben size bunun nasıl yapılacağına dair kısa bir cevap vermek istiyoruz:
İlk işiniz mikrofon almak
Kullandığınız mikrofona göre değişir. Yani şarkı söylemeyecekseniz, “sesim berbat, ya seyirci sesimi beğenmezse gibi soruları bir kenara bırakabilirsiniz.
Kayıt ve Yükleme
Kayıtlarınızı Audacity üzerinde hazırlayın, kullandığınız tüm işletim sistemlerine (Windows , Linux, MAC OS X gibi) uygun yazılımları ile ücretsiz ve oldukça başarılı bir platform olarak tavsiye edebilirim. Daha sonra kaydetmiş olduğunuz bu dosyayı web sunucusuna yüklemeniz gerekmektedir.
Podcast Türleri
Podcast dosyaları elbette multimedya içeriği içerir. Aynı zamanda bu dosyaları türlerine göre ayırabiliriz. Örneğin; Ses podcast’leri, video podcast’leri, kurgu podcast’leri ve canlı podcast’ler gibi.
Ses Podcast
Audio podcast adından da anlaşılacağı gibi sadece ses kaydı ile hazırlanmış bir multimedya dosyasıdır. Bu dosyaya sesinizi kaydederek kitlenize sunmak istediğiniz her türlü bilgiyi yükleyebilirsiniz. Örneğin ekibimizden Hande Fingersiz’in anlatımıyla sesli arama optimizasyonu konulu podcast’imizi ziyaret edebilirsiniz.
Video Podcast
Video Podcast de kayıtlarımızın video içeriğidir. Çoğu video klip ayrı ayrı üretilir. Süre bölüm başına 2-9 dakikadan başlar ancak bir TV dizisinin uzunluğuna kadar çıkabilir. Video podcast’lerin en iyi örneklerinden biri NASA tarafından yayınlanan Nebula Crab podcast’i olabilir.
Live Podcast
Canlı Podcast, olay anında herhangi bir cihazda önceden algılanmadan canlı olarak gerçekleştirilen bir canlı yayın türüdür. Bazen bu, konunun birden fazla kişinin katıldığı bir tartışma şeklini alabilir.
Sesli Kitap Podcast
Sesli Kitap Podcast’leri, tahmin edebileceğiniz gibi, kısa öyküler, romanlar ve öyküler gibi edebi yayınların kaydedilmiş sesli sürümleridir. Örneğin, burada Paulo Coelho’nun Simyacı kitabının bir kaydını bulabilirsiniz.
SEO Podcast’i Ne Kadar Etkili?
Bildiğiniz gibi SEO, popülaritesini uzun süredir koruyan dijital pazarlama alanının en önemli parçalarından biridir. Ama neden ağırlıklı olarak yazılı ve görsel içerik üreten bizler Podcast’leri bu kadar ciddiye almayalım? Açıkçası; Veriye dayalı veya yüksek kaliteli içerik oluşturursanız, Podcast’lerden elde ettiğiniz kârın aynısını alamayabilirsiniz. Bu nedenle günümüzde en çok kullanılan kanalları seçerek her zaman kitlelere ulaşmayı hedefliyoruz. Podcasting şu anda sadece belirli uygulamalar üzerinden erişebildiğimiz bir teknoloji olduğu için, Google’ın indexleyemediği bir durum olsa bile size doğrudan hedef kitlenizle konuşma fırsatı veren bir platformdur.
Teknoloji dünyasında attığınız her adım, bir şekilde Google’a ve diğer arama motorlarına çıkıyor. Bildiğimiz gibi, SERP’de görünürlük elde etmek için blogunuzu veya işletmenizi Google’a kaydettirmeden aslında anahtar kelimenizi belirleyerek SERP’de görünürlük elde edebiliriz. Bu nedenle, sunduğunuz bilgiler ne kadar alakalı olursa, bu hedef kelimeleri ne kadar çok kişi ararsa, kitlenizin podcast’inize rastlama olasılığı o kadar yüksek olur. Bu nedenle Podcast SEO, önümüzdeki yıllarda en önemlilerinden biri olmaya gizlice ayarlanmış bir optimizasyon yöntemidir. Ayrıca, gönderilerinizi nerede görüntülemek istediğinize bağlı olarak değişkenleri vardır, örneğin; iTunes aramalarında önceliğiniz iyi bir sıralama yapmaksa sadece yayınlanacak kaydın başlığını değiştirebilirsiniz, ancak podcast’iniz için özel bir sayfa oluşturduysanız bu, Google sıralamalarında listeleneceğiniz anlamına gelir; temel SEO tekniklerini web sitenize uygulamanız gerekir.