Cep telefonları, telefon hırsızlarının yanlış ellerine geçebilecek pek çok kişisel veri içerir. Cep telefonu hırsızlığı potansiyel olarak tehlikelidir. Şifrelenmemiş veriler, cep telefonunun parçalarına ayrılarak kullanılabilir veya satılabilir.
Banka ve resmi işlemler kişisel bilgiler kullanılarak yapılabilmektedir. Kullanıcı, bu tür tehlikeli durumu önlemek veya riski azaltmak için çeşitli önlemler alabilir. Bu önlemler nelerdir? Ayrıca telefonunuzu korumak için atabileceğiniz adımlara da göz atabilir ve “Telefonum çalındı ne yapmalıyım?” diye sorabilirsiniz. Sorunuzun cevabını bulmak için detayları inceleyebilirsiniz.
Telefonunuz Çalınmadan Önce Yapılması Gerekenler
“Hırsızlık durumunda telefonumu nasıl bulurum?” Bu birçok kişi tarafından sorulan bir sorudur. Siz de bir gün başınıza gelebilecek bu durumdan endişe duyabilirsiniz. Ancak cep telefonunuz çalınmadan önlem alarak tehlikeyi azaltabilirsiniz. Aşağıdakilere dikkat ederek hem telefonunuzu bulmayı kolaylaştırabilir hem de veri hırsızlığını önleyebilirsiniz:
SIM kart için bir PIN şifresi oluşturun
SIM kartta bir PIN şifresi belirlemek, telefon hırsızınızın telefonunuzun kilidini açmamasını sağlar ilk başta. PIN 4 hanelidir ve sadece 3 hatası olduğu için deşifre edilmesi çok zordur. 3 hatayı doldurduktan sonra, daha uzun haneli bir PUK kodu gerekecektir. PIN ve PUK kodlarını SIM kartı satın aldığınız ambalajın üzerinde bulabilirsiniz. Verilerinizi düzenli olarak yedekleyin.
Verilerinizi düzenli olarak yedeklemeniz önemlidir
iOS ve Android işletim sistemli cep telefonlarında veri yedekleme, telefonunuz çalındığında bile verilerinize erişmenizi sağlar. Telefon üreticileri arasında değişiklik gösterse de yedeklemeyi etkinleştirerek verilerinizi bulut depolama alanına kopyalayabilirsiniz. Çoğu yedekleme uygulaması, mobil cihazlarda veri oluşturulduğunda otomatik olarak arka planda yedeklemeye başlar ve sizin hiçbir şey yapmanız gerekmez.
Cihazımı bul özelliğini açın
Bu özellik, çalınan veya kaybolan cihazınızın konumuna, verilerine ve komutlarına erişmenizi sağlar. Hem iOS hem de Android işletim sistemlerinde Cihazımı Bul özelliği bulunur. Ayarlarda bu özelliği etkinleştir seçeneğini işaretleyin. Çoğu cep telefonu, kurulum sırasında bu özelliğin etkinleştirilmesini önerir. Cihazımı Bul, yalnızca İnternet’e bağlıyken ve Cihazımı Bul açıkken çalışır. Cihazınıza sadece internete bağlıyken erişebilir, ana ekrana SOS bildirimi koyabilir, IMEI numarasını görebilir, şarj yüzdesini görebilir ve verilerinizi silebilirsiniz. İnternet ve konum açıksa cihazın konumunu harita üzerinde görebilir ve bu bilgiler polis için faydalı olabilir. Telefon kullanıcıları, pili tükettiği için genellikle yalnızca gerektiğinde konum özelliğini açar, ancak bu özellik, telefonun kaybolması veya çalınması durumunda kullanışlıdır.
Telefon Çalındıktan Sonra Ne Yapılmalı?
Telefonunuz çalındıktan sonra yapılacak en önemli şey polisi aramaktır. Cihaz ekstrenizi ve bilgilerinizi verdikten sonra işlemin tamamlanmasını bekleyebilirsiniz. Cihazın kullanıldığı anda görünür olmasını sağlamak için IMEI numarasını polise bildirin. IMEI numarası telefon kılıfında bulunabilir. SIM kartın bağlı olduğu hattın sahibi, IMEI numarası ile polisi arayarak durumu bildirebilir. Çalınan bir telefonu bulmak için geçen süre değişebilir. Bazen bir cep telefonu aylar sonra bulunur ve sahibine geri verilir. Bu süreci etkileyen en önemli nokta hırsızın davranışıdır. Hırsız çalınan cep telefonunu açmaya çalışırsa, şifreyi kırarsa, IMEI numarasının kullanılmasına neden olur ve tespit edilebilir. Ancak hırsız cep telefonunu söküp satarsa bu süreç uzayabilir.
Telefonunuzun Çalınması Durumunda Ne Yapmalısınız?
Bir telefonun çalınmasından sonraki her dakika çok önemlidir. Cep telefonunuzun çalındığını fark ettikten sonra bazı adımlar atarak veri kaybı riskini azaltabilirsiniz.
E-devlet kayıp bildirimi
Cep telefonunuz çalındığında e-Devlet sistemi üzerinden hırsızlık ihbarı oluşturabilirsiniz. Bu işlem, IMEI numaranıza kayıp veya çalıntı olarak işaretleyerek yeni bir durum atar. Ayrıca bunu veri merkezi sistemi üzerinden de yapabilirsiniz. Hırsızlığı 120’yi arayarak da bildirebilirsiniz. Bu mesaj cihazın kullanılmasını engellerken aynı zamanda aramanın bir an önce başlamasını sağlar.
SIM kartınızı bloke etme
Operatörünüzü’ü arayabilir ve SIM kartınızın kilitlenmesini isteyebilirsiniz. Bu işlem, SIM kartınızın kullanımını tamamen engeller. Sonuç olarak, telefonu çalan kişi hiçbir şifreyi sıfırlayamaz ve mobil bankacılık gibi önemli uygulamalara erişemez.
IMEI numaranızı engelli cihazlar listesine ekleyebilirsiniz
Engelli cihazlar listesindeki IMEI numarası hiçbir şekilde kullanılamaz. Bu işlem sayesinde arayan kişi şifresini yenileyemez, arama yapamaz, mesaj gönderemez ve hatta şebekeye bağlanamaz. Ancak hırsızlar cihazın IMEI numarasını kolaylıkla değiştirebilirler. Android işletim sistemi kullanan cihazlarda IMEI numarasının değiştirilmesi standart ve basit adımlarla yapılır. iOS işletim sistemi ile çalışan cep telefonlarında IMEI numarası değiştirilemez.
Cep telefonunuza bağlı banka kartını çıkarın
IMEI numarasını ve SIM kartı bloke etmediğiniz sürece zil sesi telefonunuzdan para çekebilir. Günümüzde ATM’ler, bir cep telefonuna bir doğrulama kodu gönderildikten sonra bir hesaba erişime izin veriyor ve para çekme işlemi yapılabiliyor. Hırsızların para çekmek için ATM’ye giderken doğrulama kodunu almasını önlemek için IMEI numarasını bloke edebilir, SIM kartı bloke edebilir ve cep telefonuna bağlı kartları iptal edebilirsiniz. Birçok İnternet satın alma uygulaması, kredi ve banka kartı bilgilerini saklar. En güvenli çözüm doğrudan bankayı arayıp kartı iptal etmektir.
Cihazımı bul üzerinden verileri silebilirsiniz
Android ve iOS cihazlarda bulunan Cihazımı Bul özelliği, cihazınızı uzaktan kontrol etmenizi sağlar. Bu özellik ile cihazınızdaki tüm verileri uzaktan silebilirsiniz. Yedekleme yapmadığınız sürece bu verileri geri yüklemenin bir yolu yoktur. Cep telefonu fabrika ayarlarına sıfırlanır.