Micro Data, web sitenizde bulunan bilgileri işaretleyen ve robotlar, arama motorları tarafından okunmasını sağlayan şemaya denir. Arama motorları web sitelerdeki içeriklerin ne olduğunu anlamaz bu yüzden arama motorları tarafından oluşturulan mikro veriler sayesinde gerekli veriler işaretlenebilir. Micro data kullanmak için birçok sebep vardır bunlar,
- Arama motorları süslenmiş içerikleri kullanıcılara daha çok gösterir ve micro veriler ile içerikleriniz daha çok öne çıkar.
- Micro data, az bilinen bir yöntem olduğundan dolayı siteniz diğer bu metodu kullanmayan sitelere göre daha öne çıkacaktır.
- Web sayfalarınızın HTML koduna ek etiketler ekleyerek arama motorlarının içeriğinizi daha iyi anlamasına yardımcı olursunuz.
- Ticari sonuçları arttırarak ticari sayfanıza daha çok müşteri çekebilirsiniz.
- Web sayfanızı organik arama sonuçlarında öne çıkartırsınız ve uzun süreli olmaktadır.
- Videolarınız, fotoğraflarınız diğer olarak arama sonuçlarında gösterilebilmektedir.
Mikro Data Anlamları
Micro data kullanmak için, tiplerin kulanım biçimi ile beraber anlamlarını bilmek gereklidir.
- İtemscope, web sitede bulunan içeriklerin veri olduğunu belirtmektedir.
- İtemtype, web sitesi içeriğinin hangi kategoride olduğunu belirtmektedir.
- İtemprop, image, title, url, name, author vb. gibi tipleri mevcuttur.
- Arama motorları sizin micro datanızı algılar ve üst tarafa çıkmanızı sağlar. Yapısal veri test aracı ile micro data kullanımı test edebilir veya yapısal veri işaretleme yardımcısı ile kodları sayfanıza dahil edebilirsiniz.
Web Sayfanızda Nasıl Micro Data Kullanabilirsiniz?
Kullanıcılar tarafından kullanılan etiketleri arama motorları web sayfaları ile eşleştirir. Kelimenin anlamlarını fark ederek kelimelerin türüne göre sınıflayamaz bu yüzden kelimelerin anlamı ve kategorisine doğru eşleştirmek için micro data HTML kodlaması yöntemleri JSON, RDFa vb. yöntemlerle olmalıdır.
Bir Excel dosyasında hücreye yazdığınız herhangi bir sayının o hücre için tanımlanan özelliğe göre tarih, sayı, para birimi biçimine nasıl dönüştüğünü fark etmişsinizdir. Excel programına hücre tanımlaması yaparak veriyi sınıflamasını yardımcı olur, web sitesindeki verileri de türüne göre sınıflamasında mikro veri uygulaması ile yardımcı olmaktadır.
Micro Veriler Nasıl Test Edilir?
Micro veri nasıl test edilir, Google’de bulunan Yapısal veri test aracı ile sahip olduğunuz web sayfanızın incelemek istediğiniz URL adresini girerek test yapabilirsiniz. Google her ne kadar bu hizmeti kaldıracak olsa da onun yerine görev alacak zengin sonuçlar test aracını hizmetini devreye sokmuştur. Bu uygulama üzerinden web sayfanızın micro data durumunu test edebilirsiniz.
Mikro Veriyi Başka Yöntemlerle Uygulama
Mikro veriyi, HTML kodları kullanarak yapılan etiketleme metodu, yine Google tarafından, Google araçları ile yapılabilmektedir. JSON ile ilişkilendirilmiş olan veriler RDFa etiketlemesi yöntemleri ile de diğer mikro data oluşturma yöntemlerindendir. Aynı zamanda Google Webmasters aracı ile beraber markup helper ile bir URL üzerinden sınıflandırma yaparak içerikler üzerine mikro veri eklenebilmektedir. Diğer bir yöntem ise,
- WordPress uygulamasında kullanılan SEO eklentileri, kodlama bilgisi gerektirmeden mikro data rahatlıkla oluşturulabilmektedir.
- WordPress uygulamasında kullanılan Yoast SEO veya All In One SEO uygulama eklentisi de mikro veriyi başka yöntemlerle uygulama çeşididir.
Micro Veri Etkisini Ne Zaman Görebilirsiniz?
Web sayfanızdaki verileri micro veri ile kodlamak yararlı fakat Google tamamen bir garanti sunmamaktadır. Micro veri entegrasyonu yaptıktan sonra tıklanma sayılarınız kısa sürede artabilir fakat bunun devamlı olması için web sayfa sürekli canlı tutulmalıdır, güncel bir şekilde paylaşım yapılmalı ve tıklama oranları kaybedilmemelidir. Bunun için web sayfa kalitesi arttırılabilir. Web sayfası kalitesi arttırmak için,
- Sayfanızın güncel olması ve sürekli içerik paylaşımı düzenli bir şekilde yapılmalı.
- Mikro veri entegrasyonu doğru bir şekilde yapılmalı ve kategoriler ile eşleşmelidir.