İnsan yaşamında kritik öneme sahip hale gelen finans bilgisi, günümüzde yalnızca iş hayatında değil herkesin hayat planlamasında önem taşıyor. Finansal okuryazarlık becerisine sahip olmayan kişiler finansal sorunlarla baş etme konusunda zorluk yaşamakta. Her bireyin edinmesi gereken bir yetkinlik olan finansal okuryazarlık, kişilerin yaşam koşullarını en uygun düzeyde devam ettirmesine yardımcı olur.
Finansal okuryazarlık, kişilerin ekonomik değişkenler ve finansal durumlar hakkında bilgi sahibi olmasını sağlayan ve bu doğrultuda doğru hamleler yapmasına olanak tanıyan bir kavramdır. Finansal çerçevedeki tutum ve davranışlar temelinde başarılı bir finans yönetimi sağlar.
Finansal Okuryazarlık Neden Önemlidir?
Günümüz dünyasında finansal okuryazarlık becerisine sahip olmak oldukça önemlidir. Bu kavram bireylere çok yönlü bakış açısına sahip olma kabiliyeti kazandırır. Böylelikle mevcut koşullar ve maddi gerçeklikler ışığında bütçe, potansiyel, yatırım ve tasarrufların farkına varılır, gerekli plan ve düzenlemeler yapılabilir. Doğru şekilde yatırım ve gelir- gider yönetimi yapmak finansal okuryazarlığın bireylere sağladığı farkındalıklar arasındadır. Bu farkındalık ve donanıma sahip kişiler sahip oldukları bilgiler sayesinde yatırımlarını akıllıca yönetebilmektedir.
Finansal Okuryazarlık Becerisinin Avantajları Nelerdir?
Farklı ekonomik duruma sahip kişilerin hayattan beklentileri de değişkendir. Fakat gelir durumu ve yaşam koşulları nasıl olursa olsun kişinin doğru finansal kararlar alması yaşamını devam ettirebilmek için gereklidir. Bu noktada karşımıza çıkan finansal okuryazarlık becerisinin avantajları şunlardır:
Birikimlerinizi nasıl değerlendirmeniz gerektiği konusunda kararsızsanız, finansal okuryazarlık becerisi edinerek gerçekçi hedefler edinebilirsiniz.
Ekonomi hakkında detaylı bilgiler edinerek finansal gelişmeleri yakından takip edebilirsiniz.
Çeşitli yatırım araçlarını yakından tanıyabilir, başarılı yatırımcıların deneyimleri hakkında fikir edinerek bu doğrultuda kendi yatırımlarım hedeflerinizi oluşturarak bunları yönetebilirsiniz.
Finans sistemi ve kurumlarının işleyişi hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Kaynaklarınızın, öncelik ve ihtiyaçlarınızın farkında olarak sağlıklı bütçe planlaması yapabilirsiniz.
Gelir ve giderlerinizin farkında olarak bunları yönetmek için doğru bir bakış açısı kazanabilirsiniz.
Finansal istikrar kazanarak ekonomik açıdan geleceğinizi güvence altına alabilirsiniz.
Olumsuz ve acil durumlar için tasarruf oluşturabilirsiniz
Birikimlerinizi katlayabilir, emeklilik planlamasını yapabilirsiniz.
Yatırım araçlarının ve piyasadaki risklerin bilincinde olarak gereken hamleleri önceden yapabilirsiniz. Risk ve avantajları değerlendirebilecek altyapıya sahip olursunuz.
Edindiğiniz finansal okuryazarlık bilgileriyle kendinizin ve sevdiklerinizin finansal farkındalık kazanmasını sağlayabilir, finansal tavsiyeler verebilirsiniz.
Finansal Okuryazarlık Nasıl Öğrenilir?
Finansal okuryazarlık nasıl öğrenilir sorusuna verilebilecek birden fazla cevap bulunmaktadır. Bu alanda yazılmış olan kitap, köşe yazısı ve makaleleri okumak fikir sahibi olmak için etkili yollardan biridir. Finansal konularda bilgi sahibi olmak için okuma yapmanın yanı sıra finansal okuryazarlık eğitimlerine katılmak da alternatifler arasındadır.
Her kesime hitap edebilen finansal okuryazarlık eğitimleri uzman kişiler tarafından verilmektedir. Bu detaylı eğitimlere dilerseniz online platformlardan katılarak bütçe planlama, finans yönetimi, analiz yapma ve risk yönetimi gibi pek çok konuda fikir edinebilirsiniz.
Finansal Okuryazarlığı Etkileyen Faktörler Nelerdir?
Finansal okuryazarlığı etkileyen faktörler başlıca; kişinin gelir durumu, eğitim durumu ve hayat koşulları olarak gösterilebilir. Kişinin gelir durumu ve düzeyi arttıkça finansal okuryazarlık becerisine duyduğu ihtiyaç artmaktadır. Gelirin uygun kanallara aktarılması için finansal yönetimin sağlıklı şekilde yapılması gerekir.
Bireyin eğitim durumu da finansal okuryazarlığı etkileyen unsurlar arasında yer alır. Özellikle sayısal mantık alanında eğitim almış bireylerin daha doğru finansal hareketlerde bulunduğu gözlenmektedir. Dolayısıyla sayısal mantık temelli eğitime sahip kişiler finansal okuryazarlık alanında daha avantajlı olmaktadır.
Finansal Okuryazarlık Terimleri
Bütçe: Gelir ve giderlerin gelecek zaman için planlanmasıdır.
Birikim: Elde edilen kazancın farklı yöntemlerle saklanmasıdır.
Bankacılık: Terimlere hakim olarak banka hesaplarının doğru şekilde yönetimidir.
Kredi Yönetimi: Kredi notunun yüksek seviyelerde tutulması gerekir. Kredi yönetimi ile düşük kredi notlarının iyileştirilmesi sağlanabilir.
Borç Yönetimi: Masraflar, faiz oranları ve mevcut koşulları göz önünde bulundurarak borçların doğru şekilde yönetilmesidir.
Tasarruf: Finansal yönetimi doğru planlayarak giderleri azaltıp birikim yapma eğilimini arttırır.
İstek ve İhtiyaç Yönetimi: Zorunlu olan ihtiyaç harcamaları ve keyfi istekleri ayırt etmeyi sağlama becerisidir. Bu ayrımın bilincinde olmak finansal okuryazarlık açısından önem taşır.
Emeklilik: Emeklilik yöntemlerinin anlaşılması ve bu doğrultuda gerekli bütçe ve tasarruf planlarının yapılmasını kapsar.
Sigorta: Çeşitli sigorta türlerini, kapsamlarını, muafiyetlerini ve bu ürünlerin bilinmesi gereken detaylarını anlamayı gerektirir.