Informix ‘in yaratıcıları tarafından geliştirilen PostgreSQL, açık kaynaklı bir ilişkisel veritabanı yönetim sistemidir. Hızı, güvenliği ve esnekliği nedeniyle web geliştiricileri ve veri bilimcileri arasında iyi bilinen bir üründür. Ayrıca diğer veritabanlarından daha az pil tüketen bir sistem olarak kabul edilir.
PostgreSQL, gelişmiş ve sağlam bir veritabanı yönetim sistemi olarak kabul edilir. Güçlü özellikleri ve güçlü güvenliği ile PostgreSQL, kurumsal uygulamalar için en uygun seçeneklerden biri haline gelmiştir. Bunun dışında PostgreSQL, bireysel ve küçük ölçekli uygulamalar için de iyi bir seçimdir.
PostgreSQL Ne İşe Yarar?
MySQL, Oracle ve Microsoft SQL Server gibi diğer RDBMS ‘lerle karşılaştırıldığında, PostgreSQL daha az işletim sistemi kaynağı tüketir. Bunun temel nedeni, kullanıcıların bilgisayar sistemlerinde belleği ve depolamayı bölümlere ayırmalarına olanak tanıyan çok iş parçacıklı mimarisidir. Ayrıca, aynı anda birden fazla CPU çekirdeğinde çalışabilen esnek bir metin arama işlevine sahiptir.
Çoğu açık kaynaklı proje gibi, PostgreSQL ‘in belgeleri de yeni kullanıcılar için kapsamlı ve anlaşılması kolaydır. Çevrimiçi belgeleri, Windows, Linux ve macOS işletim sistemlerinde PostgreSQL ‘i kurmak ve yapılandırmak için adım adım kılavuzlar sağlar. Belgeler, mantıksal çoğaltma, tetikleyiciler, veri tabanlarının oluşturulması ve değiştirilmesi, görünümler ve anahtar alanlar gibi sunucunun çeşitli özelliklerini kapsar. Ayrıca, sunucuyla SQL ve PL/pgSQL dillerini kullanmak için öğreticiler de vardır.
PostgreSQL Önemi Nedir?
PostgreSQL, ilişkisel modele dayalı açık kaynaklı bir veritabanı yönetim sistemidir. Web sitesine göre PostgreSQL, birçok özelliği, genişletilebilir yapıları ve operatörleri olan bir veri yönetim sistemidir. Finans, bankacılık ve e-ticaret gibi birçok sektörde yaygın olarak kullanılmaktadır. Veri tabanı, günümüzün en güçlü bilgisayar programlarından biri olarak kabul edilir.
PostgreSQL adı, ‘Postgres Artı SQL Dili ‘ anlamına gelir. Başlangıçta PG-SQL olarak adlandırıldı ve 1994 yılında Wirth Software AG tarafından açık kaynak olarak yayınlandı. Daha sonra, yaratıcı Curt Cutler adına PG ile ilgili olmadığı için isim PostgreSQL olarak değiştirildi. PostgreSQL, Windows, Linux ve OS X işletim sistemleri için kullanılabilir. 32-bit ve 64-bit CPU ‘lar için de sürümleri vardır. Veritabanı, C, C++, Java, Python ve diğer dillerden oluşan zengin bir kitaplık tarafından desteklenen farklı platformlara sahiptir.
PostgreSQL Veri Tabanı
Veri tabanı üç tür veriyi destekler: metin, sayılar ve nesnelerdir. Read_write, salt okunur ve geçici tablolar gibi farklı veri bütünlüğü seviyelerine sahiptir. Birden çok tablonun birbirine bağlanmasına izin veren yabancı anahtarlar da vardır. Tüm veriler, Yapılandırılmış Sorgu Dili ‘nden (SQL) oluşan bir SQL biçiminde depolanır. Sorgular karmaşık olabilir ve birçok veri sütunu döndürebilir. Bu sorgu türü, SQL ifadesi veya alt sorgu olarak bilinir.
Veri tabanı, tüm bilgileri birçok sütundan oluşan ayrı tablolarda saklar. Her tablonun adı, sütun adları, birincil anahtarı ve türü gibi tabloyla ilgili bilgileri içeren bir başlığı vardır. Tablo, her sütunun adı, veri türü ve uzunluğu gibi her bir sütunla ilgili bilgileri içeren satırlara sahiptir. Satırda, nesneler için karakter dizileri, sayılar ve ikili değerler gibi ek bilgiler içeren sütunlar bulunur. Sütun, bir tablo oluşturulduğunda ayarlanan varsayılan değerlere sahip olabilir.
PostgreSQL Nasıl Çalışıyor?
Her sütun, verilerin tabloya nasıl girilebileceğine ilişkin belirli kuralları uygulayan kısıtlamalara da sahip olabilir. Örneğin, her kısıtlama, yalnızca belirli büyük veya küçük harf kombinasyonlarıyla harflerden veya rakamlardan oluşan bir değer gerektirebilir. Sütunlar, aynı zamanda, o veriler üzerinde bir işlem gerçekleştirirken, her bir sütundaki verilere verimli bir şekilde erişmek için kullanılan dizinlere de sahip olabilir.
PostgreSQL, büyük ölçekli ilişkisel veri tabanları için tasarlanmış bir VTYS ‘dir. Geleneksel bir SQL sözdizimine ve sütunlu depolamaya sahip açık kaynaklı yazılımdır. Sonuç olarak, çok sayıda tablo içeren büyük veri tabanlarını yönetmek için mükemmeldir. Örneğin, kişi yönetimi, kurumsal arama ve çevrimiçi işlem işleme gibi uygulamalar için veri tabanlarını yönetmek için kullanabilirsiniz. Ayrıca, Amazon Web Services (AWS) gibi bulut bilişim hizmetleriyle birlikte kullanabilirsiniz. Bu, uygulamalarınızın verilerini yerel olarak yüklemenize gerek kalmadan AWS ‘de kolayca yönetmenizi sağlar.
PostgreSQL ‘in yönetimini ve ölçeklenmesini kolaylaştıran çeşitli özellikleri vardır. Bu özelliklerden biri yerleşik yatay ölçeklenebilirliktir; bu, veri tabanınızı gerektiği gibi yatay olarak kolayca ölçeklendirmenizi sağlar. Örneğin, max_transaction limit seçeneğini kullanarak günlük veya aylık işlem sayısına limit koyabilirsiniz. Ayrıca max_connections seçenekleriyle veri tabanı sunucunuzun maksimum açık bağlantı sayısını da yapılandırabilirsiniz. Bu, her istemci uygulamasından gelen eşzamanlı bağlantı sayısını sınırlar, böylece veri tabanınız aşırı yükten zarar görmez.