Her yıl, milyonlarca olmasa da binlerce ürün dünyaya salınıyor. Bunlar yepyeni ürünlerden zaten var olan şeylerdeki iyileştirmelere kadar uzanıyor. Doldurulmuş kabuklu pizzaya normal pizza? Bu ürün inovasyonudur. Şık dokunmatik ekran için dev tuğla telefon? İnovasyon.
Ürün inovasyonu yüzyıllardır var – o zamandan beri… kendi başına bir yenilik olan tekerlek. Ancak, her trendin üstünde olmamız gereken günümüz toplumunda, bir şirketi yapabilir veya bozabilir. Ve eğer belirli bir ürün türü artık o kadar iyi performans göstermiyorsa, şirketler oyun planlarını hızla değiştirmeli ve kaybetmeden önce farklı bir şey bulmalıdır.
Yeni ürünler oluşturma veya eskilerini güncelleme süreci, inovasyon dediğimiz şeydir ve bir işletmeyi yönetiyorsanız bu bir zorunluluktur. Ürün araştırma ve geliştirmeye zaman ayıran şirketler için, başarılı olduklarında oldukça kazançlı ve ödüllendirici olabilir. Peki, bunu nasıl yaparsınız? Ve daha da önemlisi, büyük bir flop önledikten nasıl kaçınırsınız? Bazı ipuçlarımız var.
Ürün İnovasyonu Nedir?
Ürün inovasyonu, tasarımı, malzemeleri, hissi, görünümü, kapasiteyi, işlevselliği ve genel kullanıcı deneyimini geliştiren değişiklikleri ifade eder. Bir iyileştirme, fiziksel bir ürün gibi somut veya yazılım veya hizmetler gibi maddi olmayan olabilir.
Ürün inovasyonu, şirketlerin pazarlarında alakalı kalmalarına ve zaman içinde büyümeye ve gelişmeye devam etmelerine yardımcı olur. Bir şirketin yenilik yapma yeteneği, uzun vadeli yaşayabilirliği için gerekli olarak kabul edilir.
Şirketlerin konfor bölgelerinden çıkmaları ve yeni ürünler tasarlarken yaratıcı olmaları gerekir.
Örneğin Apple ‘ı ele alalım. İlk iPhone ‘un piyasaya sürülmesi, şık dokunmatik ekranı ve internet yetenekleri sayesinde telefonların görünümünü ve kullanımını sonsuza dek değiştirdi. Sonuç? İPhone bir kült takipçisi geliştirdi, yıllarca pazara hakim oldu ve Apple ‘ın karını gökyüzüne çıkardı. Peki, ürün inovasyonu neden önemlidir? Basit. Şirketinizin (en azından) ayakta kalmasını istiyorsanız, insanların satın almak istediği ürünler yaratmalısınız.
Ürün inovasyonu ile süreç inovasyonu arasındaki fark nedir?
Ürün inovasyonu, kullanılan malzemelerin kalitesi de dahil olmak üzere tasarladığınız ve yarattığınız şeydir. Süreç inovasyonu, onu nasıl ürettiğinizi, dağıttığınızı ve sattığınızı ifade eder.
Gerçek dünyadan bir örnek: Google, her iki inovasyon biçiminde de üstündür. Şirket, Android işletim sistemine milyonlarca yatırım yaptı ve sitesine yatırım yaparak, etkili reklam kampanyaları oluşturarak ve hatta diğer şirketlerle ortaklık kurarak cihaz satışlarını artırdı.
Ürün İnovasyonu Neden Önemlidir?
Birçok insan, zaten başarılı bir işletme yürütüyorsanız yenilik yapmaya gerek olmadığını düşünüyor. Ama bu doğru değil.
Ürün inovasyonu alt satırda iyidir. Yeni ürünler tanıtan işletmeler, sunmayanlardan daha yüksek kar elde eder. Yeni ürün tanıtımlarının ilk çeyreğinde yer alan şirketler, en düşük çeyrektekilere göre üç kat daha fazla medyan satış getirisi elde ediyor.
Çeşitlendirmek yeni fırsatlar getirir. Ürün inovasyonu, yeni pazar fırsatları yaratarak genişlemeyi teşvik eder. Ayrıca, firmaların işlerini çeşitlendirmelerine ve tamamen farklı müşteri gruplarına girmelerine yardımcı olur.
Müşterilerinizin ihtiyaçlarını tahmin etmek, elde tutma oranını artırır. Sürekli yenilik yapıyorsanız, müşteriler sizi asla alakasız veya güncel olmayan olarak görmeyecektir.
İnovasyon, pazara ayak uydurmanıza yardımcı olur. Yenilik yapsanız da yapmasanız da, diğer şirketler yapacak. Ve bu rakipler potansiyel olarak müşterilerinizi çalabilir. İnovasyon, işletmenizi farklılaştırmanıza ve öne geçmenize yardımcı olur.
İnovasyon iyi bir iştir. Sorun şu ki, çoğu insan bir gelişmeyi fark edebilirken, çok azı kendi başına fikir geliştirebilir.
Bunun nedeni, fırsatı tespit etmenin zor olması ve bu fikrin geliştirilmesi, finanse edilmesi, yaratılması ve pazarlanması için daha da zor olmasıdır. İnovasyon da önemli bir risk oluşturuyor: Yeni ürünlerin% 95 ‘i başarısız oluyor. Geliştirme ve serbest bırakmaya giden parayı düşündüğünüzde, oldukça korkutucu.
Kusursuz ürün inovasyonu için hızlı ve kolay (ish) adım
Müşteri araştırmasına ve rakip araştırmasına dayalı beyin fırtınası yapın. Odak grupları, anketler ve müşteri çalışmaları dahil olmak üzere veri toplama yöntemlerinin bir karışımını ekleyin.
Müşteri ihtiyaçlarını karşılayan konseptler geliştirin. Bu ürünlerin rekabet ortamına uyduğundan emin olmak için analiz yapmaya devam edin. Ürün bir sorunu çözüyor mu yoksa bir süreci basitleştiriyor mu? Gereksiz mi?
Pazarı değerlendirmek ve konseptlerinizden hangisinin en karlı olacağını belirlemek için müşteri segmentasyonunu kullanın.