Sahip olduğu özellikleri ve dev gösterişli halkası sayesinde Satürn, daima dikkat çekmeyi başaran ve merak uyandıran bir gezegen olmuştur. Satürn, Güneş ‘e yakınlık olarak 6.sırada yerini alır. Güneş ‘in etrafında dönen Jüpiter ‘den sonra 2.sırada yer alarak Güneş etrafında dönmeyi sürdüren oldukça büyük bir gezegendir.
Satürn genel olarak büyük ve ihtişamlı halkasıyla ünlüdür. Satürn dışında halka sistemine sahip olan başka gezegenlerde vardır fakat Satürn yüzeyinde yer alan sarı ve altın şeritler ile diğer gezegenlere oranla daha fazla uyduya sahip olmasından ötürü daha ön plâna çıkmaktadır.
Satürn Özellikleri Nelerdir?
Satürn, adını Yunan mitolojisinde yer alan Kronos ‘tan almaktadır. Güneş ‘e olan yakınlık derecesi olarak 6.sırada gelen bir gezegendir. Yaklaşık Dünya hacminin neredeyse 700 kat daha büyük bir hacmine sahip olan Satürn, eşsiz ve çok özeldir. Ayrıca Satürn çıplak gözle görülebilen ( Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter ) 5 gezegen içerisinde yer alır.
Satürn, aşırı derecede sıcaklık ile yoğun basınca maruz kalan sıvı yapıdaki metal hidrojel ile çevrelenmiş kayalık malzemeyle sarılı, nikel ve aynı zamanda demir gibi metallerden oluşan bir çekirdek oluşumu içerir.
Yapılan araştırmalar neticesinde Satürn çekirdeğinin Dünyanın çekirdeği kadar katı olmadığı, özellikle kayalardan, metalik sıvılardan ve buzdan oluşup bulanık yapıda olduğu sonucuna varılmıştır. Bu duruma bağlı olarak, ihtişamlı halkaları ile kütle çekiminin etkilendiği ileri sürülmektedir.
Satürn Hangi Renk?
Satürn ‘ün dış kısmı genel olarak helyum ve hidrojenden oluşmaktadır. Atmosfer içerisinde ise fosfin, su buharı, amonyak ile hidrokarbon izleri yer almaktadır. Bu gazlarda Satürn ‘e kahverengi ve sarımsı bir renk vermektedir.
Satürn Hakkında Bilinmeyen Gerçekler
Satürn sahip olduğu özellikleri ve muhteaem görüntüsü ile ilgi odağı olmaktadır. İhtişamlı görüntüsü dışında neredeyse hiç bilinmeyen gizemlerle doludur. İşte Satürn hakkında bilinmeyen gerçekler…
1- Satürn yassı yapıya sahip bir gezegendir
Satürn kendi ekseni etrafında hızlı dönüşler yaptığı için, kendisini yassı küre biçiminde düzleştirir. Satürn ‘ün fotoğrafına dikkatli baktığınız takdirde, bunu görebilmeniz mümkündür.
2- Satürn Güneş sistemi içerisinde en az yoğunlukta olan gezegendir
Satürn özellikleri denilince ilk olarak akıllara, bu dev halkalı gezegenin yoğunluğu gelmektedir. Satürn ‘ün sahip olduğu yoğunluk, tamı tamına 0.687 gram/santimetre küptür. Eğer örnek vermek gerekirse; su 1 gram/santimetre küptür ve Dünya ise neredeyse 5.52 ‘dir. Bu verilere göre Satürn, sudan daha da az yoğunluğa sahip olduğu için, yeteri şekilde büyük olan bir havuza konulduğu takdirde plastik bir oyuncak gibi yüzebilirdi.
3- Satürn ‘ün 82 uydusu bulunmaktadır
Satürn 82 adet uyduya sahiptir. Fakat bunlardan bazıları örneğin, Güneş sisteminde bulunan Titan gibi büyüktür. Diğer uyduların çoğu küçük olmakla beraber maalesef fotoğrafları ve isimleri yoktur.
4- Satürn ‘ün halkaları bazen kaybolmaktadır
Aslına bakılacak olursa Satürn halkaları yok olmuyor, sadece bir süreliğine görülmeyecek dereceye geliyor. Çünkü, Satürn tıpkı Dünya gibi eğik bir eksene sahip. Bakıldığı zaman sürekli olarak değişen konumu görülür. Buna bağlı olarak, bazı zamanlar halkalar tüm açıklığı ile görülebilirken, bazı zamanlar da ise, halkalar kaybolarak görülmemektedir.
5- Satürn ‘ü çıplak gözlerle görmek pekâlâ mümkündür
Satürn, çıplak gözle görülebilen beş gezegen içerisinde yer almaktadır. Eğer Satürn, gece gökyüzü semalarında ise, baktığınız an onu görebilirsiniz. Fakat gezegenin halkasını görebilmek için bir teleskopa ihtiyaç olacaktır.
6- Satürn yakınlarında hayat olabilir
Bilindiği üzere Satürn yaşamaya elverişli bir gezegen değildir fakat, Satürn ‘ün uydularından biri olan Enceladus ‘ta hayat olabileceği tahmin edilmektedir. Bu sebeple Enceladus ‘ta yaşam olabileceğini kesin sonuçlar ile raporlayabilmek adına, en kısa zamanda tekrardan uzay aracı gönderilerek araştırmalar yapılması planlanmaktadır.
7- Satürn uzay araçları ile sadece 4 kez ziyaret edilmiştir
Satürn Dünya ‘dan 4 kez gönderilen uzay araçları ile kısa süreli olarak ziyaret edilmiştir.
8- Satürn ‘de bir günün uzunluğunu hesaplamak kolay olmadı
Satürn, büyük oranda gazdan meydana geldiği için gezegenin tamamı aynı hız ile dönmemektedir. İşte bu sebeple bilim insanları tarafından Satürn ‘ün dönüş hızını hesaplayabilmek oldukça zorlu bir süreç olmuştur.
NASA’da görev yapmakta olan bilim insanları, bu dönüş hızını hesaplayabilmek adına Cassini isimli uzay aracındaki verilerden faydalanmışlardır. Bu verilere göre Satürn ‘de bir gün, 10 saat 33 dakika ve 38 saniye olarak hesaplanmıştır.