Soğuk demlenmiş kahve, son yıllarda kahve tiryakileri arasında popüler hale geldi. Soğuk demlenmiş kahveler, çekirdeklerden aroma ve kafeini çıkarmak için sıcak su kullanmak yerine, onları 12 ila 24 saat soğuk suda bekleterek zamana güvenir. Kahvenin sağlığa faydaları üzerine yapılan çalışmaların çoğunda sıcak demleme kullanılmasına rağmen, soğuk demlemenin aynı etkilerin çoğunu sağladığı düşünülmektedir. İşte soğuk demlenmiş kahvenin 7 etkileyici sağlık faydası.
Metabolizmanızı Hızlandırabilir
Metabolizma, vücudunuzun besinleri enerji üretmek için kullandığı süreçtir. Tıpkı sıcak kahve gibi, soğuk demleme de dinlenme metabolizma hızınızı arttırdığı gösterilen kafein içerir.
Ruh Haliniz Üzerinde Olumlu Etkiler
Soğuk demlenmiş kahvedeki kafein ruh halinizi iyileştirebilir. Kafein tüketiminin, özellikle uykusuz kişilerde ruh halini iyileştirdiği gösterilmiştir. 370.000’den fazla insanı içeren çalışmaların gözden geçirilmesi, kahve içenlerin daha düşük depresyon oranlarına sahip olduğunu buldu. Aslında, günde tüketilen her fincan kahve için depresyon riski azaldı. Bazı araştırmalar, kafeinin yaşlı yetişkinlerde ruh halini ve beyin fonksiyonlarını iyileştirmek için bir diyet takviyesi olarak kullanılabileceğini bile öne sürüyor. Kafein ayrıca odaklanmayı ve dikkati artırmaya yardımcı olarak, onların yoluna çıkan bir nesneye tepki verme yeteneğinizi geliştirir.
Kalp Hastalığı Riskinizi Azaltabilir
Kalp hastalığı, koroner kalp hastalığı, kalp krizi ve felç gibi kalbinizi etkileyebilecek birçok durum için kullanılan genel bir terimdir. Dünya çapında bir numaralı ölüm nedenidir. Soğuk demlenmiş kahve, kafein, fenolikler, magnezyum, trigonellinler, kinidler ve lignanlar dahil olmak üzere kalp hastalığı riskini azaltabilecek bileşikler içerir. Bu maddeler insülin duyarlılığını arttırır, kan şekerini stabilize eder ve kan basıncını düşürür. Bu içecek ayrıca antioksidanlar ve iltihap önleyici maddeler olarak işlev gören klorojenik asitler (CGA’lar) ve diterpenler içerir. Günde 3-5 fincan kahve içmek, kahve içmeyen insanlara kıyasla kalp hastalığı riskini dörtte bir oranında azaltabilir. Bununla birlikte, kontrolsüz yüksek tansiyonu olan kişiler, seviyelerini daha da artırabileceğinden düzenli kafein alımından kaçınmalıdır.
Tip 2 Diyabet Riskinizi Azaltabilir
Tip 2 diyabet, kan şekerinizin çok yüksek olduğu kronik bir hastalıktır. Soğuk demlenmiş kahve bu hastalık riskini azaltabilir. Aslında, günde en az dört ila altı fincan kahve içmek, tip 2 diyabet riskinin azalmasıyla bağlantılıdır. Bu faydalar büyük ölçüde kahvede bulunan güçlü bir antioksidan olan klorojenik aside bağlanabilir. Soğuk demlenmiş kahve ayrıca sindirim sisteminizde sindirimi kontrol eden ve yavaşlatan hormonlar olan bağırsaklarınızdaki peptitleri düzenleyerek kan şekerinizi sabit tutar.
Parkinson ve Alzheimer Hastalığı Riskinizi Azaltabilir
Soğuk demleme, uyanıklığı ve ruh halini artırmanın yanı sıra, beyninize başka şekillerde de fayda sağlar. Kafein sinir sisteminizi uyarır ve beyin fonksiyonunuzu etkileyebilir. Yakın zamanda yapılan bir araştırma, kahve içmenin beyninizi yaşa bağlı hastalıklardan koruyabildiğini gözlemledi. Alzheimer ve Parkinson hastalıkları nörodejeneratif hastalıklardır, yani zamanla oluşan beyin hücrelerinin ölümünün sonucudur. Her iki hastalık da günlük aktiviteleri zorlaştıran zihinsel bir düşüş olan bunamaya yol açabilir. Alzheimer hastalığı önemli hafıza bozukluğu ile kendini gösterirken, Parkinson hastalığı sıklıkla titreme ve sertliğe neden olur. Bir gözlemsel çalışma, günde üç ila beş fincan kahve içen orta yaşlı insanların daha sonraki yaşamlarında bunama ve Alzheimer hastalığına yakalanma riskinin daha düşük olduğunu buldu.
Mide Sağlığı İçin Faydalı Olabilir
Pek çok insan asit reflüsü uyarabilen asidik bir içecek olduğu için kahveden kaçınır. Asit reflü, mide asidinin sıklıkla mideden yemek borusuna geri aktığı ve tahrişe neden olduğu bir durumdur. Kahvenin asiditesi hazımsızlık ve mide ekşimesi gibi diğer rahatsızlıklara da neden olma eğilimindedir. pH ölçeği, bir çözeltinin ne kadar asidik veya alkali olduğunu, 7’nin nötr, düşük sayıların daha asidik ve daha yüksek sayıların daha alkali olduğu 0’dan 14’e kadar ölçer. Soğuk demleme ve sıcak kahve tipik olarak pH ölçeğinde 5-6 civarında benzer asit seviyelerine sahiptir, ancak bu demlemeden demlemeye değişebilir. Bununla birlikte, bazı araştırmalar soğuk biranın biraz daha az asidik olduğunu göstermiştir, bu da midenizi daha az tahriş edebileceği anlamına gelir.
Kafein İçeriği Yüksek
Soğuk demlenmiş kahve genellikle su ile 1:1 oranında seyreltilmesi gereken bir konsantre olarak yapılır. Kendi içinde çok güçlüdür. Bununla birlikte, konsantrenin seyreltilmesi – alışıldığı gibi – bitmiş ürünün kafein içeriğini azaltacak ve onu normal kahveye yaklaştıracaktır. Kafein içeriği demleme yöntemine bağlı olarak değişebilse de, sıcak ve soğuk demleme arasındaki kafein içeriği farkı önemsizdir. Ortalama bir fincan sıcak kahve, tipik bir soğuk kahve için yaklaşık 100 mg kafein içerirken, yaklaşık 95 mg kafein içerir.