JavaScript, web uygulamaları yapıp geliştirebileceğiniz, oyun geliştirmeleri yapabileceğiniz ve çok daha fazlasının üstesinden gelmek için kullanılan metin tabanlı dinamik bir programlama dilidir. Yalnızca HTML ve CSS kullanılarak yapılamayacak dinamik özellikleri web sayfalarında yer almasına olanak tanır.
HTML ve CSS, web sayfalarına iskelet ve stil kazandıran biçimler iken, JS, web sayfalarına kullanıcıların etkileşimli işlemler yapabileceği özellikler sağlar. Bu gibi özelliklere bir e-ticaret sitesinde veya sosyal medya web uygulamalarında her gün karşılaşırız.
JavaScript\’i herhangi bir geliştirmeye dahil etmek, web sayfasını statik bir sayfadan dinamik bir sayfaya dönüştürerek kullanıcı deneyimini artırır. Özetle, bu dil web sayfalarının ve birçok uygulamanın olmazsa olmaz bit bütünüdür. Bu yüzden en popüler programlama dilleri arasında yer alır.
JavaScript Ne İçin Kullanılır?
JavaScript, kullanıcıların web sayfalarıyla etkileşimde bulunmasına olanak sağlan bir programla dili. Bu teknoloji ile web ile ilgili işlerinizde neredeyse yapabileceklerinizin sınırı yoktur. Bazı birkaç örnek vermek gerekirse:
- Açılır menüler oluşturabilme
- Bir web sayfasında hafıza gerektiren işlemler gerçekleştirme
- Ses ve video görüntüleme ve oynatma
- Etkileşime bağlı olarak animasyonlar gösterme
- İstemci sunucu haberleşmelerine altyapı sağlama
JavaScript ile Ne Yapılabilir?
Uygulama geliştiricileri, web ve mobil uygulamalar dahil olmak üzere, birçok uygulamayı geliştirirken JavaScript Framework kullanılır. Bu kütüphaneler geliştiricilere en temel programlama özelliklerini ve daha fazlasını sağlamak üzere önceden biçimlendirilmiş kodlar sağlayan kod koleksiyonlarıdır. En net özetle web siteleri veya web uygulamaları geliştirmek amacıyla oluşturulmuş şablonlarıdır.
Bu programlama dilini öğrenerek yapabileceklerinizden bazıları:
- Web sayfalarına davranışlar ekleyerek etkileşimli siteler
- Web sunucuları oluşturma ve sunucu uygulamaları geliştirme
- Oyun geliştirebilme
- Mobil uygulamalar yapabilme
JavaScript Framework Fonksiyonları Nelerdir?
JavaScript hakkında gereken bilgi birikimini elde ettikten sonra yapılması gereken ilk şey, yapmak istenilen uygulamalar için en iyi JavaScript tabanlı Framework seçmek olacaktır.
JavaScript Framework nedir?
Framework kodu kendi içerisinde yapılandıran ve sistematik bir hale getiren şablonlardır. Programlamaya başladığınızda bunun ne kadar önemli olabileceğini hemen kavrarsınız.
JavaScript Framework, web sitelerinin tasarımı için daha uygundur ve bu nedenle çoğu web sitesi geliştiricileri bu yapıları tercih eder. Çünkü JavaScript ile çalışmayı daha kolay ve sorunsuz hale getiren araçlardır. Ayrıca programcının uygulamaların cihazlara duyarlı olarak kodlamasını mümkün kılarak avantaj sağlayan bu yanıt verebilirlik, üst düzey bir makine dili kullanımı söz konusu olduğunda da kullanılabilir olması tercih edilmesinin bir başka nedenidir.
En sık olarak kullanılan Framework’ler ise; Angular – React – Node.js ve BackBone’dur.
React Native Code
Bu Framework’ler geliştirileceği alana bağlı olarak seçilmesi mümkündür. Örneğin kullanıcı tarafında bir geliştirme sağlanacaksa farklı bir JavaScript framework fonksiyonları, sunucu tarafında geliştirme sağlanacak buna yanıt veren framework fonksiyonları seçilir. Bu yüzden yazılım dünyasında Frontend ve Backend tanımları ortaya çıkmıştır.
JavaScript Framework Fonksiyonları
Programlamada fonksiyon, farklı bir hizmet gerçekleştiren programın bir bölümüdür. Bu anlamda bir işlev, bir tür prosedür veya rutindir. İşlevin bir değer döndürdüğü ve bir prosedürün bazı işlemleri gerçekleştirdiği ancak bir değer döndürmediği bazı programlama dillerinde prosedür ve işlev arasında bazı farklar vardır.
Framework’lerin çeşitli amaçları gerçekleştirmek adına kullanılan kod kütüphaneleri olduğunu biliyoruz. Ancak framework ve yerleşik fonksiyonların daha net anlamak adına “Framework fonksiyonları neler yapabilir?” konusunu irdeleyelim.
Full Stack Geliştirmeleri: Frontend ve Backend geliştirmeleri aynı anda yapılıyorsa bu Full Stack Development olarak tanımlanır. Burada üretilen fonksiyonlar, sunucuda otomatik CSS, şablonlar ve JS minifying gibi çeşitli özellikler sunar.
Kod Yaşam Döngüsü: JavaScript Framework fonksiyonları bir kodun ne kadar sürede etkin olabileceğinin tayin eder.
Components: Bileşenler, Framework’lerin yapı taşlarıdır ve JavaScript görünüm-model çiftlerinden ve hatta HTML görünümlerinden oluşur.