teknopolis.net
  • ANA SAYFA
  • Eğitim
    • Bilim
  • Donanım
  • İnternet
  • Sosyal Medya
  • Kripto Para
  • Teknoloji
    • Mobil
    • Oyun
    • Yazılım
    • Uygulama
    • Giyilebilir Teknoloji
    • Yapay Zeka
    • Akıllı telefon
  • Otomobil
  • Sektörel
  • Rehber
Sonuç yok
Tüm Sonucu Görüntüle
TeknoPolis.NET
Sonuç yok
Tüm Sonucu Görüntüle
Ana Sayfa İnternet

.io Ne Demektir ve .io Alan Adı Uzantısı Nedir?

Tarafından Umut Bolat
6 Eylül 2021
Kategori: İnternet
0
47
Paylaş
279
Görüntülenme
Facebook'da PaylaşTwitter'da Paylaş

Neler Okuyacaksınız?

  • TLD nedir?
  • .io Ne Anlama Geliyor?
  • Markanız İçin Doğru Alan Adını ve TLD’yi Bulma
  • Markanızın Bir Parçası Olarak TLD Kullanma
  • .io Alan Adı Uzantısının Teknolojide Ne İşi Var?
  • Girişiminiz İçin .io Ne Anlama Geliyor ve Onu Kullanmalı Mısınız?

TLD nedir?

Muhtemelen TLD terimine aşinasınızdır. Ancak TLD nedir ve tam olarak ne anlama gelir? TLD terimi; üst düzey alan adı anlamına gelir. Ve bir alan adının sonunu veya .com, .net, .org, .edu ve diğerleri gibi nokta sembolünün hemen ardından gelen bölümü ifade eder. .fr, .ca veya .co.uk gibi ülkeye özgü TLDlerin (ülke kodu üst düzey alan adı veya ccTLD olarak da bilinir) bolluğunu kesinlikle görmüşsünüzdür. Ve muhtemelen .inc, .business ve evet hatta .xxx gibi başka genel üst düzey alan adlarının (gTLDler olarak bilinir) olduğunu da biliyorsunuzdur. İnternet Tahsisli Numaralar Kurumu’na (IANA) göre şu anda 1.500’den fazla TLD var.

1.500’den fazla TLD olmasına rağmen, bu makale .io alan uzantısına odaklanmayı amaçlamaktadır. Ayrıca “.io ne anlama geliyor?”, “.io nedir?” gibi yeni başlayanlardan duyduğumuz daha yaygın soruların bazılarına yanıt vermeye amaçlıyor.

.io Ne Anlama Geliyor?

.io, son zamanlarda özellikle teknoloji ve SaaS girişimleri arasında popüler hale geldi: .io; Hindistan’ın güneyinde bulunan, özellikle bir ABD askeri üssüne ev sahipliği yapan, Diego Garcia atolü içeren ve Chagos Takımadaları’nın yedi atolünü barındıran Britanya Hint Okyanusu Bölgesi’ne tahsis edilmiştir. Bu alan adı son yıllarda popüler oldu. Ancak nedenini hiç merak ettiniz mi? Ülkeye özgü bir TLD ise, .io alan uzantısının teknoloji alanında ne işi var?

.io’nun teknolojide nasıl ve neden bu kadar popüler hale geldiğine ilişkin ayrıntıları ele almadan önce; 1.500’den fazla yeni TLD’nin oluşturulmasının alan adları dünyasını bir bütün olarak nasıl yeniden şekillendirdiğini ve işletmelerin yeni alan adlarını nasıl bulduğunu anlamak önemlidir.

Markanız İçin Doğru Alan Adını ve TLD’yi Bulma

Eşleşen bir etki alanına sahip olmadan bugün bir marka başlatamazsınız. Yeni bir girişim için iki seçeneğiniz var: Kolayca alan adı alabileceğiniz bir marka adı seçin veya istediğiniz alan adının sahibini bulun ve onlardan satın alın. İlk seçeneği seçerseniz, Uber veya Lyft gibi yeni bir kelime oluşturmanız gerekecektir. Bu nedenle günümüzde pek çok şirket “ilginç” isimlerle kuruluyor. Tüm iyi .com alan adları zaten alınmış olsa da rezerve edilmemiş etkili iki kelimelik bir ad oluşturabilirsiniz. Sadece belirli bir ada sahip olmanız gerekiyorsa, alan adını almak için çok para ödemeniz gerekecektir.

Elbette başka seçenekler de var. .co, .biz, .site veya .xyz’i seçebilirsiniz. Ancak bunların hiçbiri bir markanın web sitesinin bir .com alanı tarafından barındırılmasıyla aynı güvenilirliğe sahip değildir.

.io Ne Demektir ve .io Alan Adı Uzantısı Nedir?

Markanızın Bir Parçası Olarak TLD Kullanma

Yaratıcı olmak ve kelimenin bir parçası olarak, mevcut bir TLD’yi kullanabileceğiniz bir marka adı bulmaya çalışmak isteyebilirsiniz. Örneğin Sta.sh; DeviantArt’ın tüm üyelerinin tüm resimlerini, yazılarını, animasyonlarını ve devam eden diğer yaratıcı çalışmalarını yüklemeleri ve “saklamaları” için kişiselleştirilmiş yayıncılık platformudur.

Ek olarak .ly TLD, sonuna “ly” eklenerek tek bir kelimeye dayalı benzersiz bir marka yaratmanın bir yolu olarak giderek daha popüler hale geldi. Bit.ly , Profit.ly , List.ly ve Embed.ly gibi web sitelerinin tümü, kendi işleriyle alakalı tek bir kelimeden sonra .ly TLD’yi takip etmekten başka bir şey yapmadan kendi akılda kalan marka adlarını yarattılar.

Google; bir anahtar kelimenin parçası olarak TLD kullanmanın, arama terimleri için sıralama söz konusu olduğunda tamamen göz ardı edildiğini onaylamış olsa da TLD’yi tamamen kaldırma görünümüyle unutulmaz bir alana sahip olmanın doğal değeri nedeniyle bu strateji çok popüler hale geldi (.com, .net veya .org gerekli değildir). Visual.ly, Persona.ly, Freebitco.in, Prodi.gy ve Sta.sh, bu stratejiyi başarıyla uygulayan popüler web sitelerine sadece birkaç örnektir.

.io Alan Adı Uzantısının Teknolojide Ne İşi Var?

Pek çok teknoloji girişiminin ve SaaS şirketinin .io alan uzantısını (Örn. Greenhouse.io , Material.io , Keywordtool.io ve Spring.io) kullandığını fark edebilirsiniz. Bunun iyi bir nedeni vardır. I/O (G/Ç) kısaltması, Giriş/çıkış (input/output) anlamına gelen kısaltmayla aynıdır. Bu, ilgi işlem süreçleri tartışılırken yaygın olarak kullanılan bir terimdir. Ve başka avantajları da vardır. Teknik olarak bir ülke alanı olsa da çoğu insan onu ev sahibi bölgesiyle bağlamaz.

Teknoloji alanındaki daha fazla şirket bunu kullandığı için hatırlaması ve telaffuzu oldukça kolaydır: eye-oh. Kısadır ayrıca dikey çubuğu ve ardından bir daire ile görseldir. Diğer alan adlarından daha pahalıdır (yılda yaklaşık 33 ila 99 ABD doları arasında değişir). Ancak çok aşırı fazla değildir. Bir dizi tanınmış şirket bu alan adını kaydettirdi: yahoo.io, coke.io ve hatta google.io. Bu durumda, bu şirketler etki alanını aktif olarak kullanmazlar. Ancak onları fikri mülkiyetlerini korumak için ayırmışlardır ve çoğu sadece .io alanını birincil etki alanlarına yönlendirir. Aslında; markanız için zaten bir .com veya başka bir alan adınız varsa, aynısını yapmak isteyebilirsiniz.

.io alan adı uzantısının teknoloji girişimleri, web uygulamaları ve SaaS girişimleri arasında giderek daha popüler hale gelmesinin bir nedeni daha var. Google, .io’yu genel bir üst düzey alan (gTLD) olarak kabul eder. Yani ülkeye özgü değildir. Bu nedenle dünyanın herhangi bir yerinde arama sonuçlarında daha üst sıralarda görünür.

Bu, .io alan adı uzantısı hakkında daha önce bahsedilen bazı bilgilerle çelişkili gelecektir. Ancak gerçekten konu oldukça basittir. Google’a göre, “kullanıcıların ve web yöneticilerinin bunları genellikle ülke hedefli olmaktan çok daha genel gördüğünü” keşfettikleri için genel üst düzey alan adları (gTLD) olarak kabul edilen bir avuç ülke kodu TLD’si (ccTLD) vardır. Resmi olarak .io, Britanya Hint Okyanusu Toprakları için ülkeye özgü bir TLD’dir. Ancak teknoloji şirketleri ve yeni başlayanlar arasında çok popüler hale gelmesi, yaygın olarak kullanılması nedeniyle.io; resmi olarak genel bir üst düzey alan adı olarak kabul edilir.

Girişiminiz İçin .io Ne Anlama Geliyor ve Onu Kullanmalı Mısınız?

.io alan adının dezavantajlarından biri, öne çıkmasıdır. Bunun nasıl bir dezavantaj olarak değerlendirilebileceğini merak ediyor olabilirsiniz. Basit gerçek şudur: Bu, markanızın bir .com’a sahip olmadığını gösterir ve bu bir zayıflık olarak görünür. Bu; teknoloji firmaları (özellikle SaaS şirketleri) için her zaman önemli bir sorun değildir. Ancak bazı markalar bunu olumsuz olarak görmektedir. Ayrıca, markanız belirli bir popülerlik düzeyine ulaşana kadar web aramalarında bulmak zor olabilir. Kullanıcılar .io uzantısı olmadan sadece markanızın adını yazarsa, şirketiniz Google’da ilk hit olmayabilir. (Ancak, tahmine dayalı arama ile TLD artık eskisi kadar önemli değil. Bu nedenle biraz ün kazandıktan sonra bu, markanızı etkilemeyecektir.)

 

Alan adlarında ikinci bir şans yoktur. Ödüllü .com gittiğinde, (sahibini satmaya ikna edemezseniz) gitmiştir. .net’ten .co’ya, diğer ülke kodlarının yaratıcı kullanımlarına kadar bir dizi seçeneğiniz var ve .io, göz önünde bulundurmanız gereken bir seçenek. .com alan adı mevcutsa, kesinlikle tereddüt etmeden satın almalısınız. Ancak diğer yaratıcı seçenekleri de değerlendirmek isteyebilirsiniz.

 

 

Paylaşım19Tweet12Gönder
Önceki yazı

PST Dosyası Nedir?

Sonraki Gönderi

ITIL (Bilgi Teknolojisi Altyapı Kütüphanesi) Nedir?

Umut Bolat

Umut Bolat

İlişkiliGönderiler

İnternet

Twitter Video İndirme Nasıl Yapılır?

Tarafından Umut Yaşar
29 Haziran 2022
İnternet

Internet Explorer ne zaman kapatılacak

Tarafından Umut Yaşar
23 Haziran 2022
İnternet

Wifi 6 Nedir?

Tarafından Umut Yaşar
9 Haziran 2022
İnternet

E-Ticarete Nasıl Başlanır ve İlerlenir?

Tarafından Umut Yaşar
30 Mayıs 2022
İnternet

Spam Mailleri Azaltmak için DNSBL/RBL Nasıl Kullanılır?

Tarafından Umut Yaşar
26 Mayıs 2022
Sonraki Gönderi
ITIL (Bilgi Teknolojisi Altyapı Kütüphanesi) Nedir?

ITIL (Bilgi Teknolojisi Altyapı Kütüphanesi) Nedir?

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trend
  • Yorumlar
  • En son
PSD Uzantılı Dosya Nasıl Açılır

PSD Dosyası Nedir? .PSD Uzantılı Dosya Nasıl Açılır?

7 Ekim 2019

Netflix benzeri ücretsiz film izleme sitesi

8 Ekim 2019
Opera VPN İnceleme

Opera VPN İnceleme: Opera VPN Güvenli Mi?

13 Ekim 2019
Popmundo ile maceraya hazır mısın?

Popmundo ile maceraya hazır mısın?

3
Chrome ödeme yöntemleri için yenilik getiriliyor!

Chrome ödeme yöntemleri için yenilik getiriliyor!

1

Gerçek Bir Köpek Gibi Davranan Dört Bacaklı Robot: Astro

1

Twitter Video İndirme Nasıl Yapılır?

29 Haziran 2022

Python ile neler yapılabilir?

28 Haziran 2022

Türkiye’nin 2022 Nüfusu ne kadar

27 Haziran 2022

İlginizi Çekebilir

CEH Sertifikası Nedir ?

Tarafından Umut Bolat
11 Ağustos 2021
0
CEH Sertifikası Nedir ?
Teknoloji

CEH sertifikası kavramına geçmeden önce CEH’in ne demek olduğuna değinmekte fayda vardır. CEH, Certified Ethical Hacker teriminin kısaltmasıdır. CEH sertifikası ise Amerikan şirketi...

Devamını oku

Python ile neler yapılabilir?

Tarafından Umut Yaşar
28 Haziran 2022
0
Teknoloji

Python modüler bir programlama dilidir. Birçok kişi Python’u JAVA'ya alternatif olarak kullanır. Ülkemizde programlama dili olarak adlandırılır. Python kelimesi İngilizce...

Devamını oku
TeknoPolis.NET

Copyright © 2021 Teknopolis

  • Hakkımızda
  • Gizlilik politikası
  • Künye
  • İletişim

Sonuç yok
Tüm Sonucu Görüntüle
  • Home

Copyright © 2021 Teknopolis