Sanal dünya olarak adlandırılan internet dünyasında da belirli kurallar bulunmaktadır. Bilişim suçu nedir? Sorusu sanal dünyada işlenen suçların ne olduğunu sormaktadır. Aslında internet üzerinde meydana gelmiş her suç, bilişim suçu sayılabilir.
İnternet dünyasının kuralları ile Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kuralları hemen hemen birbirinin aynıdır. Yani gerçek hayatta yapmanın suç teşkil edeceği her olgu, sanal ortamda da suç sayılmaktadır. Pek çok internet kullanıcısı sosyal medya ve benzeri platformlar üzerinden suç işlese bile, suç işlediğinden dahi haberdar değildir.
Bilişim suçları ile mücadele etmek için çok sanal dünyanın hemen her yerine hâkim olmak gerekir. Kredi kartı hırsızlığı da siber suç sayılır, Instagram’dan taciz ve hakaret etmekte. Bilişim suçu nedir? Sorusunun bu sebeple en kapsamlı yanıtı internet suçlarıdır.
Bilişim Suçları Arasında Neler Var?
Türk Ceza Kanunu’nun yaptığı tanımlamaya bakılacak olursa, elektronik veya internet ortamında meydana gelen her bir suça bilişim suçu denilmektedir. Bilişim suçları arasından en çok can sıkanlardan biri kredi kartı hırsızlıklarıdır.
Instagram, Youtube, Facebook, Twitter ve benzeri sosyal medyalarda yapılan birçok siber suç da bu kategori altında incelenebilir. Hakaret içeren yorumlardan tacize kadar pek çok konu bilişim suçu kapsamına girmektedir.
Günümüzün en üzücü olayları arasında yer alan siber zorbalık da bilişim suçu sayılmaktadır. Bunun yanı sıra ülkeler veya kişiler arası olan siber saldırılar da bilişim suçu sayılır.
Sahte belge basılması olayı da bilişim suçu arasında yer alan bir diğer suçtur. Sahte belgelerde kullanılan bilgilerin izinsiz kullanılması ise bir diğer sanal suçtur.
Bilişim Suçları Nasıl Önlenebilir?
Sanal suçları işleyen suçlulara karşı, kişinin kendi önlemlerini alması gerekmektedir. Bu önlemlerin bir kısmı sanal dünya üzerinden alınmalıdır. Siber suçlar ile ilgili alınması gereken önlemlerden bir diğeri ise art niyet sahibi kişilere karşı tedbirli davranmaktır.
Sanal ortamda alınabilecek önlemler arasında;
- Kaliteli ve güvenilir virüs programları,
- Bilinmeyen yazılımların indirilmemesi,
- Güvenliğinden emin olunmayan siteye girilmemesi,
Gibi maddeler yer alır. Diğer önlemler ise;
- Arayan ve kimliğinin polis olduğunu söylemek suretiyle para ve benzeri şeyler isteyen kişilere inanılmaması,
- Kişisel bilgilerin tamamının veya bir kısmının (şifre, kullanıcı adı ve benzeri) kimseye verilmemesi,
Gibi konular yer almaktadır.
Siber zorbalık gibi bilişim suçları için alınması gereken önlemler;
- Kişi 18 yaşından küçük ise resmi olarak vekaleti bulunan kişilere danışmalıdır.
- Kişi 18 yaşından büyükse 155’i aradıktan sonra durumunu izah etmeli ve suç duyurusunda bulunmalıdır.

Siber zorbalığın belirli seviyeleri bulunmak ile birlikte, bu seviyelere bağlı olarak siber zorbalığa maruz kalan kişi de psikolojik veya fiziksel rahatsızlıklar baş gösterebilir. Bu sebeple küfür, hakaret ve benzeri zorbalıklara maruz kalan kimsenin suç duyurusunda bulunması oldukça önemlidir.
Siber suçlar arasında yer alan siber saldırıların önleminin alınması ise diğer konular kadar kolay değildir. Dünya üzerinde şu anda bile pek çok sayıda siber saldırı olmakta ve pek çoğu yargısız kalmaktadır.
Bilişim Suçlarına Karşılık Gelen Ceza Miktarları ve Süreleri
Her suçun olduğu gibi sanal suçların da belirli cezası bulunmaktadır. Bilişim suçları cezaları ise;
- Kredi kartını kötüye kullanma suçunun yargı sonrası ceza süresi 9 aydan 4,5 yıla kadar hapis cezasıdır.
- Kişinin veya kurumun sistemine müdahale etmek, sistemi bozmak, veri değiştirmek suçlarının yargılanma sonrası ceza süresi ise 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezasıdır.
Siber suç cezalarının sonuçları kişiler için oldukça ağır olabilir. Bu sebeple internet üzerinden de olsa yasalara uymak oldukça önemlidir.