WhatsApp tüm dünya üzerinde çok yüksek bir aktif kullanıcıya sahip. Hayatımızda yüksek kullanım oranına sahip olan WhatsApp dünyada 2 milyar insan tarafından kullanılan bir mesajlaşma platformudur. 2016 yılında uçtan uca şifreleme yöntemi sayesinde güvenirliği arttırılsada bir mesajlaşma platformu için bu durum yeterli değil.
WhatsApp’ı Silmemiz İçin 5 Neden!
Her ne kadar güvenirliği arttırılsada WhatsApp’ın da belirli kusurları mevcuttur. Geniş bir inceleme gerçekleştirildiğinde kullanıcı gizliliği ve veri koruma WhatsApp’ın önde gelen ilkeleri arasında yer almıyor.Ayrıca Instagram Dm, Facebook Messenger hizmetlerini bir araya getirerek birleştirmeyi planlıyor. Peki WhatsApp’ı telefonunuzdan silip farklı alternatiflere yönelmemiz için işte size birkaç neden.
WHATSAPP TÜM İLETİŞİM BİLGİLERİNE ERİŞEBİLİYOR!
WhatsApp, sadece uygulamayı kullanan kişilere değil tüm kişilerinize erişim izni istiyor. Yer alan hizmet şartlarına göre ise “WhatsApp kullanıcılarının ve diğer kişilerinizin telefon numaralarını düzenli olarak cep telefonu adres defterinize verirler . Hizmetlerimizi sunmamıza izin vermek için bize bu tür numaraları vermeye yetkili olduğunuzu onaylıyorsunuz.”
Normal şartlarda bu hizmet şartlarınızı reddetmeniz mümkün, fakat WhatsApp mesaj dizinlerini size göstermeyecek, arama yapabilmenizi, veya grup mesajları ve yayınları başlatmanıza engel olabilecektir. Eğer erişime izin verirsenizde WhatsApp kuaförünüzden tutun terzinize kadar herkes bilgilerine erişebilecektir. WhatsAppı kullanmayan rehberinizde ekle kişinin dahi bütün bilgileri izinleri olmadan WhatsApp ile paylaşılmaktadır.
WHATSAPP NE YAPTIĞINIZIN İZİNİ SAKLIYOR
WhatsApp, gönderdiğiniz mesajların içeriğini bilmiyor – bu harika. Ama hemen hemen her şeyi toplar. Gizlilik politikasına göre buna “hizmetlerimizi kullanarak başkalarıyla nasıl etkileşim kurduğunuz ve faaliyetlerinizin ve etkileşimlerinizin zamanı, sıklığı ve süresi” dahildir. Başka bir deyişle, WhatsApp neyi tartıştığınızı takip edemeyebilir, ancak nerede, kiminle ve ne kadar süreyle tartıştığınızı bilebilirler.
WHATSAPP BİLGİLERİNİZİ POLİS İLE PAYLAŞABİLİR
WhatsApp bir polis gözetim aracı değildir ve teknoloji şirketleri, yetkililerle çok yakın çalışırlarsa PR felaketleri riskiyle karşı karşıya kalırlar. Bununla birlikte, belirli koşullar altında, araştırmacıların WhatsApp’tan sizinle ilgili verileri talep etmesi mümkündür.
WHATSAPP BAZEN SONDAN SONA ŞİFRELEMENİZİ KIRMAYI İSTİYOR
Muhtemelen WhatsApp’ın size ara sıra açılan mesaj göndererek sohbet geçmişinizin bir yedeğini Google Drive’a mı yoksa iCloud’a mı kaydetmek istediğinizi sorduğunu fark etmişsinizdir. Güzel bir hizmet teklifi olarak karşımıza çıkan şey aynı zamanda bir tuzaktır: bu yedeklemeler, sohbet geçmişinizi Apple ve Google sunucularında uçtan uca şifreleme olmadan depolar. WhatsApp SSS sayfasına göre “Medya dosyaları ve mesajlar Google Drive’da depolandıklarında WhatsApp uçtan uca şifreleme ile korunmuyor”. Aynı şey iCloud için de geçerli.
WHATSAPP KODU GENEL DEĞİL
WhatsApp tam olarak nasıl programlandığını açıklamak istemiyor. Bu bir güvenlik önlemi gibi görünebilir, ancak aslında tam tersi. Yazılım en güvenli olanı, kodu halka açıldığında veya “açık kaynak kodlu” olduğunda bağımsız uzmanlar tarafından kusurlar ve potansiyel zayıflıklar açısından dikkatle inceleyebilir. WhatsApp rakipleri Signal, Wire ve Wickr açık kaynak ve Threema da aynı şeyi yapıyor.