Sosyal paylaşım siteleri içerisinde, siyasi anlamda en çok görüşün belirtildiği ve bir nevi siyasetin yürütüldüğü platform olan Twitter’da siyasi içerikli reklamlar yasaklanıyor.
Twitter’ın aktif olarak kullanılmasında en çok etkili olan kesim, siyasi içerik paylaşmak isteyen kesim olarak dikkat çekiyor. Bu nedenle daimi olarak yapılan gelişmeler göz önüne alındığında, Twitter’da meydana gelen değişiklikler ve yasaklar, insanların dikkatinden kaçmıyor. Son günlerde, Twitter Ceo’su ve kurucusu olan Jack Dorsey, Twitter’da siyasi içerikli reklamların yayımlanmasının yasaklanmasını açıklayarak, bu alanda insanların beğenisini de tepkisini de topladı. Özellikle siyasi anlamda kendini kanıtlamış kişiliklerin tepkisini çeken Dorsey, bu kararından dönmeyeceğini söyleyerek, “Siyasi mesaj kazanılmalıdır, satın alınmamalıdır” dedi.
Twitter’da siyasi içerikli reklamların kaldırılması, 22 Kasımda gerçekleşecek. Bu kararın pek çok anlamda siyasi varoluşları etkileyeceği ortada olsa da, pek çok siyasinin değer kaybedip, pek çoğunun değer kazanacağı aşikâr. Peki, yasak içeriğinde neler var ve yasağa neler dâhil değil?
Twitter’ın Siyasi Reklam Kampanyası Yasağının İçerikleri

Jack Dorsey’in bu kararı farklı alanlarda, farklı görüşleri de ortaya çıkardı ancak Dorsey, kararının siyaset açısından oldukça olumlu sonuçlar doğuracağını düşünüyor. Siyasi içerikli reklam kampanyalarının yasaklanması, bazı temel hususların da ortadan kaldırılacağını göstermiyor. Çünkü insanların oylarını kazanmak, onları kendi siyasi görüşüne çağırmak için belirtilen içerikler ve reklamlar yasak kampanyası içeriğine dâhil değil. Yasak içeriğine dâhil olan reklamlar, para ile ön plana çıkarılan reklamlar olarak belirtildi.
Siyasi içerikli mesajların paylaşılması ve bu şekilde siyasi kişilerin beğeni veya tepki toplaması, karar mekanizmasının içeriği arasında yer alıyor. Ancak bu tür değerlerin, para ile ön plana çıkarılıp, insanların gözünün önüne getirilmesi, oy verecek kişilerin kararlarını doğrudan etkiliyor. Dorsey’de bu düşünce kapsamında, para ile ön plana çıkarılan reklam kampanyalarını yasakladı. Bu yasak kapsamına tüm dünya dâhil edilerek, herhangi bir ayrıcalık güdülmemiş oldu.
Twitter’ın kurucusu ve Ceo’su olan Dorsey’in bu kararı, Facebook ile zıt bir görüntü çiziyor. Çünkü Facebook, siyasi içerikli mesajların yanlış bilgiler içerse bile engellenmeyeceğini açıklamıştı. Böylece kararın 22 Kasımda yürürlüğe girmesi sonucunda ne gibi değişkenler ortaya çıkacak ve bu değişkenler ne yönde hareket edecek, bunu hep birlikte göreceğiz.