Tümdengelimli akıl yürütme, genellikle doğru olduğu varsayılan öncüllere dayalı bir sonuç çıkarma sürecidir. “Tümdengelim mantığı” olarak da adlandırılan bu eylem, mantıklı bir sonuca ulaşmak için mantıksal bir öncül kullanır. Tümdengelimli akıl yürütmeye genellikle “yukarıdan aşağıya akıl yürütme” denir.
Örneğin, bir arabanın bagajı büyükse ve bisiklet bagaja sığmıyorsa, o zaman bisikletin de büyük olması gerektiğini varsayabilirsiniz. Bunu biliyoruz çünkü doğru olduğunu varsaydığımız bilgileri biz zaten önceden biliyorduk. Tümdengelimli akıl yürütme becerilerimize dayanarak, bir bisikletin zaten büyük bir bagaja sığmıyorsa, o zaman daha büyük olması gerektiğini biliyoruz demektir. İki öncül doğru bilgiye dayandığı sürece, bu tür bir sonucun sonucu genellikle doğrudur.
Tümdengelim Yöntemine Bazı Örnekler
Tümdengelimli akıl yürütmeyi daha iyi anlamanıza yardımcı olacak birkaç örnek:
- Eyaletim, tüm avukatların avukatlık yapmak için barodan geçmesini şart koşuyor. Barajı geçemezsem, yasal olarak birini temsil edemem.
- Patronum, en yüksek satışı yapan kişinin yıl sonunda terfi alacağını söyledi. En yüksek satışı ben yaptım, bu yüzden bir promosyon bekliyorum.
- En büyük satışlarımız, şirketimizin kendi eyaletinde yaşayan yöneticilerden geliyor. Bu bilgilere dayanarak, pazarlama bütçemizin daha fazlasını bu durumdaki yöneticileri hedeflemeye ayırmaya karar verdik.
- Bir müşterimiz yaşadığı deneyimden memnun değil. Geri dönüş telefon görüşmesinin ne kadar uzun sürdüğünü sevmiyor. Bu nedenle daha hızlı yanıt verirsek daha çok memnun kalacaktır.
- Bu bahar mezun olmak için 40 kredim olmalı. Sadece 38 kredim olduğu için bu bahar mezun olmayacağım.
- Üniversitemdeki kariyer danışma merkezi, öğrencilere ücretsiz özgeçmiş incelemeleri sunuyor. Ben bir öğrenciyim ve özgeçmişimi gözden geçirmeyi planlıyorum, bu yüzden bu hizmet için herhangi bir ödeme yapmak zorunda kalmayacağım.
Bu ifadelerin her biri, iki doğru bilgi parçası ve ilk iki bilgi parçasına dayalı bir varsayım içerir. İlk iki bilgi doğru olduğu sürece varsayım da doğru olmalıdır.
Tümdengelim Yöntemi İşlem Süreci
Tümdengelimli akıl yürütme sürecini anlamak, işinizdeki zorlukları çözmek için mantığı uygulamanıza yardımcı olabilirim. Tümdengelimli düşünce, yalnızca doğru olduğu varsayılan bilgileri kullanır. Kanıtsız duyguları, hisleri veya varsayımları içermez çünkü bu bilgilerin doğruluğunu belirlemek zordur.
Tümdengelim yöntemi akıl yürütme süreci aşağıdaki adımları içerir:
- İlk varsayım: Tümdengelimli akıl yürütme bir varsayımla başlar. Bu varsayım, genellikle, bir şey doğruysa, her durumda doğru olması gerektiğine dair genelleştirilmiş bir ifadedir.
- İkinci öncül: İlk varsayımla ilgili olarak ikinci bir öncül yapılır. İlk ifade doğruysa, ikinci ilgili ifade de doğru olmalıdır.
- Test yapmak: Ardından, tümdengelim varsayımı çeşitli senaryolarda test edilir.
- Çözüm: Test sonuçlarına göre bilgilerin geçerli veya geçersiz olduğu belirlenir.
Tümdengelim Yöntemini Nerelerde Kullanabilirsiniz ?
Profesyonel yaşamınızda kararlar almak için tümdengelimli akıl yürütme yöntemini kullanmanın birçok yolu vardır. İşte kariyeriniz boyunca sonuçlar çıkarmak için bu süreci kullanmanın birkaç yolu:
Problem çözme
Birçok rol, zorlukların üstesinden gelmek ve güvenilir çözümler keşfetmek için problem çözme becerilerini kullanmanızı gerektirir. Önce çözümünüz için bir temel olarak kullanabileceğiniz doğru bir varsayımı belirleyerek, tümdengelimli akıl yürütme sürecini problem çözme çabalarınıza uygulayabilirsiniz. Tümdengelimli akıl yürütme, tahminde bulunmayı azalttığı için genellikle daha az hataya yol açar.
İşletmeniz yada Şirketiniz için Vereceğiniz Kararlarda
Karar verme sürecinde mevcut tümdengelimli akıl yürütme becerilerini uygulamayı öğrenmek, işyerinde daha bilinçli seçimler yapmanıza yardımcı olacaktır. Bir iş bulup alırken, çalışanları işe alırken, çalışanları yönetirken, müşterilerle çalışırken ve çeşitli iş veya kariyer kararları verirken tümdengelimli akıl yürütme yöntemini kullanabilirsiniz.