Sosyal medya kişisel veya kurumsal birçok markanın yer aldığı ve yoğun rekabetin yaşandığı bir alandır. Sosyal medyada başarılı olabilmek adına analiz yapmak ve rakiplerin büyüme oranını kontrol etmek çok önemlidir. Amaç doğal olarak rakipleri geçmek olduğundan bunu başarabilmek için yapılacak analizler ve bilgisine sahip olunacak rakiplerin büyüme oranı bize büyük avantaj sağlayacaktır. Peki sosyal medyada rakiplerin büyüme oranı nasıl kontrol edilir? Bu noktada işe sosyal medya rekabet analiziyle başlamalısınız. Sektörünüzde yer alan öbür şirketlerle kendi şirketinizi karşılaştırmalı ve hem potansiyel fırsatları hem de potansiyel tehditleri tespit etmelisiniz. Sonrasında da şirketiniz için gerekli gördüğünüz aksiyonları alarak hedeflediğiniz konuma ulaşmak için çalışmalısınız.
Sosyal Medya Rekabet Analizi Nedir?
Sosyal medyada rakiplerin büyüme oranı nasıl kontrol edilir sorusunun cevabı sosyal medya rekabet analizidir. Bu analiz size kendi güçlü ve zayıf yönlerinizi göstererek bu yönlerinizi rakiplerinizin güçlü ve zayıf yönleriyle karşılaştırmaya yarar. Sosyal medya rekabet analizi sayesinde en tepedeki rakiplerinizin büyüme oranlarını kontrol edip kendi büyüme oranlarınızla karşılaştırabilir, işlerinizi büyütmek için atılması gereken adımları atabilirsiniz. Sosyal medyada rakiplerinizin büyüme oranınını da kontrol etmenizi sağlayan sosyal medya rakip analizi sürecinde yapılması gerekenler aşağı yukarı şunlardır.
- Sosyal medyadaki rakiplerinizi tespit edin.
- Rakiplerinizin yer aldığı platformları araştırın.
- Yer aldıkları platformlarda neler yaptıklarına bakın.
- Sosyal taktiklerinizin işe yarayıp yaramadığını kontrol edin.
- Sosyal sonuçlarınızı karşılaştırın.
- Sosyal taktiklerinizde işe yaramayan uygulamaları belirleyin.
Sosyal Medyada Rakiplerin Büyüme Oranı Nasıl Kontrol Edilir?
Sosyal Medyadaki Rakiplerinizi Tespit Edin
İlk olarak sosyal medyada rakiplerinizin kimler olduğunu tespit edin. Sayıyı mümkün olduğu kadar azaltıp size doğrudan rakip olduğunu düşündüğünüz maksimum on tane rakip seçin.
Bir Hedefiniz Olsun
Rakip analizini niye yaptığınıza, sosyal medyadaki rakiplerinizin büyüme oranını neden kontrol ettiğinize dair bir fikriniz olsun. Takipçi mi kazanmak istiyorsunuz? Trafik mi çekmek istiyorsunuz? Ürün mü satmak arzusundasınız? Bu sorulara verecek bir cevabınız olsun. Sonrasında belirlediğiniz hedef doğrultusunda rakiplerinizin sayfalarını incelemeye başlayabilirsiniz.
Analiz Edeceğiniz Platformu Belirleyin
Rakiplerinizi tespit ettikten sonra yapmanız gereken iş hangi sosyal medya mecralarını daha yoğun olarak kullandıklarını bulmaktır. Facebook, Youtube, Instagram gibi mecraları kesinlikle inceleyin. Görece daha yeni olan Tiktok, ClubHouse gibi uygulamalara göz atmayı da ihmal etmeyin.
Rakibinizin Stratejisini Çözmek İçin Çabalayın
Profil Analizi Yapın
Sosyal medyadaki rakibinizin sayfasında kaç takipçisinin olduğu, haftada ortalama kaç post ve story paylaştığı, paylaşımlara gelen etkileşim, daha çok aktif olunan sosyal medya mecralarının tespiti gibi aşamalardan oluşur.
İçerik Analizi Yapın
Sosyal medyadaki rakibinizin paylaştığı içeriklerin türü, ne kadar reklam yaptıkları, canlı yayın yapıp yapmadıkları, daha çok görsel mi video mu paylaştıkları gibi bölümlerden meydana gelir.
Marka Analizi Yapın
Üzerinde durdukları problemler, marka olmak için ne gibi kampanyalar kurguladıkları, takipçilerin paylaşımlara gösterdikleri alaka da sosyal medyada rakiplerin büyüme oranını kontrol ederken yapılacak analizlerdendir.
Sosyal Medya Rakip Analiz Araçları
Sosyal medyada rakiplerin büyüme oranını kontrol etmek de dahil olmak üzere yapılacak pek çok rakip analizi vardır. Bu da hem zamandan tasarruf etmek hem de bu süreçleri kolaylaştırmak adına rakip analizi araçları geliştirilmesine sebep olmuştur. Buzzsumo, Brandwatch, Hootsuite en çok bilinen rakip analiz araçlarından sadece birkaçıdır. Sosyal medyada rakiplerin büyüme oranını kontrol etme süreçlerini hızlandırmak, bu kontrolleri manuelden otomatiğe geçirmek adına sosyal medya rakip analiz araçlarını kullanabilirsiniz.
Sosyal medyada rakiplerin büyüme oranı nasıl kontrol edilir sorusunun cevabı yukarıdadır.