teknopolis.net
  • ANA SAYFA
  • Eğitim
    • Bilim
  • Donanım
  • İnternet
  • Sosyal Medya
  • Kripto Para
  • Teknoloji
    • Mobil
    • Oyun
    • Yazılım
    • Uygulama
    • Giyilebilir Teknoloji
    • Yapay Zeka
    • Akıllı telefon
  • Otomobil
  • Sektörel
  • Rehber
Sonuç yok
Tüm Sonucu Görüntüle
TeknoPolis.NET
Sonuç yok
Tüm Sonucu Görüntüle
Ana Sayfa Mobil

 Siri Söylediklerimizi ve Konuştuklarımızı Nasıl Anlıyor?

Tarafından Umut Bolat
23 Ağustos 2021
Kategori: Mobil
0
22
Paylaş
129
Görüntülenme
Facebook'da PaylaşTwitter'da Paylaş

Son zamanların en popüler telefon markalarından birisi olan iPhone siri özelliği ile dikkat çekiyor. Siri, kişilerin sesli olarak sorunlarını iletebilecekleri bir asistan olarak kullanılabiliyor. Pratik bir kullanım imkanı sunan Siri, kişilerin konuştuklarını anlıyor. Bu durumda da kişiler Siri söylediklerimizi ve konuştuklarımızı nasıl anlıyor? Sorusunun cevabını arıyorlar. Sirinin çalışma prensibi şöyle işliyor, ilk olarak söylenilen her cümleyi yazılı olarak doküman olarak alıyor.

Yazılı bir doküman olarak alması ise kolaylıkla fark edilebilir bir durumdur. Çünkü Mac ya da iPhone kullanıcıları, kullanım sırasında cümlelerinin ekranda olduğuna şahit olabilirler. Kişiler Siri ile konuşurken tane tane olmalıdır ve algılamasına izin verilmelidir. Dikte yardımı ile bütün söylenen cümleler yazıya dönüştürülür. Bu sayede Siri söylediklerimizi anlar. Ancak Siri ile konuşma sağlanırken dikkat edilmesi gereken bir detay mevcuttur.

Siri’ye tane tane konuşulmadığı sürece ne anlatılmaya çalışıldığı anlaşılmayacaktır. Bu nedenle kişiler de sorularına yanıt bulamayacak ve asistanlarından beklenti göremeyeceklerdir. Kişiler yalın bir biçimde konuşarak Siri ile anlaşabilir ve her kelimelerinin yazılı hale getirildiğini görebilirler.

Siri doğal dil işleme teknolojisine sahip olması nedeni ile birçok farklı işlem yapmaya uygundur. Bu sayede kişilerin söylediklerini algılar ve bu söylemlere yanıt verir. Aslında Siri oldukça basit bir çalışma programlamasına sahiptir. Bu nedenle detaylı bir çalışma sisteminin olduğu düşünülmemelidir. Siri konuştuklarımızı nasıl anlıyor? Sorusuna yanıt olarak bunun her anlamda olmadığı algılanmaldır. Siri, yalnızca belirli yapıdaki cümle ve kelimeleri algılayabilen bir sistemdir. Söylenen her kelimeyi algılar ve bir cümle haline getirir. Bu cümleleri ise internet ortamı üzerinde hızlı bir şekilde araştırarak yanıt sağlar. Siri’ye sorulan bazı sorular da internette bulduklarım adlı cevaplar da görülmesi mümkündür.

 Siri Söylediklerimizi ve Konuştuklarımızı Nasıl Anlıyor?

Siri İle Konuşurken Yavaş Konuşmak Ya Da Bağırmak Etkili Değildir

Siri ile konuşurken yavaş konuşmak ya da bağırmak etkili olmaz. Bunun asıl sebebi akıllı asistanların tamamen insanların konforu ele alınarak tasarlanmış olmasıdır. Yani kişiler gündelik hayatlarındaki konuşma hızları ile kelimeleri anlaşılır bir biçimde kurarak Sisi ile anlaşabilirler. Siri ile konuşmak kişiler için diğer insanlar ile konuşmakla aynı olmalıdır. Kişiler Siri’ye özel olarak farklı bir konuşma stili oluştursalar bile bir şey fark etmez, yalnızca zahmet etmiş olurlar.

Eğer Siri, bir cümleyi anlayamıyor ise yeniden söylemek gereksiz olacaktır. Kişiler cümlelerini aynı kelimeler ile tane tane söylediklerinde de anlaşılır olmayabilir. Bunun asıl nedeni söylenilen kelimelerin birleştirilmesi ve bir cümle haline getirilmesidir. Siri konuşulan kelimeler arasından algılayabildiğini algılar ve birer cümle meydana getirir.

Fakat anlaşılamayan cümleler için de genel olarak yanıtsız bırakmaz. Bazen “üzgünüm, anlayamadım” ifadelerine yer verse bile; genel olarak internet tarayıcısından uygun cevapları kişinin önüne getirir. Bunun asıl sebebi Siri’nin kişileri cevapsız bırakmak istememesidir. Siri söylediklerimizi sohbet ettiğimiz zaman oldukça iyi anlayabilecek bir kapasiteye sahiptir. Gündelik hayat konuşmaları argo olmadığı sürece anlaması kolay olacaktır.

Bazen kişiler Siri ile sohbet etmek ister ve dalga geçmeye başlarlar. Bu nedenle Siri ile anlaşamadıklarını da ifade ederler. Ancak Siri tamamen bir insan ile konuşmaya uygun bir şekilde tasarlanmıştır. Bu nedenle gündelik hayat içerisinde kullanılan kelimeler ile sohbet etmek isteyen kişiler için uygun bir tercihtir. Kişiler gün içerisinde yanıtını aradıkları soruları Siri’ye sorabilirler. Telefonda aranan herhangi bir klasör ya da şarkı da Siri ile ulaşılabilir olacaktır. Doğru kullanım sağlandığında Siri, kişilerin işlerini kolay kılacaktır.

Siri’ye Konuşurken Tekrar Yapmak

Siri söylediklerimizi ve konuştuklarımızı anlayabilecek kapasiteye sahiptir. Ancak her söylenen cümle ya da kelimeleri anlaması beklenmemelidir. Kişiler bazen oldukça hızlı bir şekilde cümleler kurar ve Siri’den anlamasını beklerler. Ancak Siri, söylenen her şeyi anında algılayamayabilir. Bu durumda kişiler söyledikleri cümleleri farklı kelimeler ile tekrarlamalıdır.

Bazen cümleler, Siri için oldukça karışık algılanabilir. Karışık olduğu zaman da anlayamadığını ifade eder. Kişiler bu durumda sinirlenmek yerine sakin bir şekilde cümlelerini yeniden söylemelidir. Ancak yeniden söylenen cümleler daha basit kelimeler ile ifade edilmelidir. Daha kısa bir cümle kurmak da seçenekler arasında yer alır. Basite indirgenerek söylenen cümleler Siri için daha anlaşılır olacaktır.

Siri söylenenleri algılasa bile bir yapay zeka olduğu unutulmamalıdır. Siri her söyleneni bilemez ya da algılayamaz. Yapay zekalar tamamen programlandıkları şeylere göre yanıt verirler. Bu nedenle Siri’nin söylenen cümleye ya da sorulan soruya karşı kodlanmadığı bilinmelidir. Asistan yalnızca kişilere destek olmak için vardır. Kişiler eğlenmek için Siri’yi kullandıktan sonra algılamadığı için sinirlenmemelidir.

Siri İle Sohbet Edilir Mi?

Bazen kişilerin canı sıkılır ve Siri ile sohbet etmeye kalkarlar. Ancak bu durumda Siri’nin söylenen her cümleye yanıt vermediği görülür. Siri, sorulan her şeye detaylı olarak yanıt veremez. Öncelikle kendisine söylenen cümleleri internet üzerinde tarar ve vermesi gereken cevapları araştırır. Ancak herkesin farklı bir konuşması olduğundan anlaşmak da zor olabilir. Siri söylediklerimizi şive olmadığı sürece anlayabilen bir asistandır. Bu nedenle kişiler cümlelerini kurarken farklı yollara başvurmamalıdır. Bir cümleyi bağırarak söylemek ya da fısıltıyla söylemek anlamasını kolaylaştırmaz. Şiveli bir konuşma tarzı var ise bunun anlaşılmasının güç olduğunun unutulmaması gereklidir.

Paylaşım9Tweet6Gönder
Önceki yazı

HYIP Nedir?

Sonraki Gönderi

Windows ve MacOS İçin WhatsApp Beta Açıklandı.

Umut Bolat

Umut Bolat

İlişkiliGönderiler

Akıllı telefon Oppo F19'
Akıllı telefon

Akıllı telefon Oppo F19’ların teknik özelliklerini sızdırıldı!

Tarafından Umut Bolat
20 Eylül 2021
OPPO Find X3 Pro Fotoğrafçı Sürümü sunuldu
Akıllı telefon

OPPO Find X3 Pro Fotoğrafçı Sürümü sunuldu

Tarafından Umut Bolat
20 Eylül 2021
Huawei Mate 50, Ekim'de gelebilir
Akıllı telefon

Huawei Mate 50, Ekim’de gelebilir

Tarafından Umut Bolat
20 Eylül 2021
Oppo, ColorOS 12'yi ortaya çıkardı!
Akıllı telefon

Oppo, ColorOS 12’yi ortaya çıkardı!

Tarafından Umut Bolat
16 Eylül 2021
Xiaomi Redmi 10 tanıttı: Xiaomi'nin yeni bütçe yıldızı!
Akıllı telefon

Xiaomi Redmi 10 tanıttı: Xiaomi’nin yeni bütçe yıldızı!

Tarafından Umut Bolat
16 Eylül 2021
Sonraki Gönderi
Windows ve MacOS İçin WhatsApp Beta Açıklandı.

Windows ve MacOS İçin WhatsApp Beta Açıklandı.

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trend
  • Yorumlar
  • En son
PSD Uzantılı Dosya Nasıl Açılır

PSD Dosyası Nedir? .PSD Uzantılı Dosya Nasıl Açılır?

7 Ekim 2019

Netflix benzeri ücretsiz film izleme sitesi

8 Ekim 2019
Opera VPN İnceleme

Opera VPN İnceleme: Opera VPN Güvenli Mi?

13 Ekim 2019
Popmundo ile maceraya hazır mısın?

Popmundo ile maceraya hazır mısın?

3
Chrome ödeme yöntemleri için yenilik getiriliyor!

Chrome ödeme yöntemleri için yenilik getiriliyor!

1

Gerçek Bir Köpek Gibi Davranan Dört Bacaklı Robot: Astro

1

Videoya Müzik Ekleme Nasıl Yapılır?

30 Haziran 2022

Twitter Video İndirme Nasıl Yapılır?

29 Haziran 2022

Python ile neler yapılabilir?

28 Haziran 2022

İlginizi Çekebilir

Google Asistan artık kullanıcıların verilerini izinsiz olarak kullanmayacak

Tarafından Umut Bolat
28 Eylül 2019
0
Akıllı telefon

Sanal asistan uygulamaları Siri ve Google Asistan, kullanıcıların verilerine göre gelişim gösterdiklerinden sürekli dinleme üzerindeydiler. Şirketler bu durumun kullanıcı haklarına...

Devamını oku

Apple’ın Veri Paylaşım Projesine Çok Büyük Bir Adım Attı!

Tarafından Umut Bolat
31 Temmuz 2019
0
Sosyal Medya

Temmuz ayında Apple’ın veri paylaşımı projesi sonuç bulmuştu. Düzenlenen proje, 1 yılın sonunda yeni gelişmeler ile karşımıza çıkıyor. Yeni katılan...

Devamını oku
TeknoPolis.NET

Copyright © 2021 Teknopolis

  • Hakkımızda
  • Gizlilik politikası
  • Künye
  • İletişim

Sonuç yok
Tüm Sonucu Görüntüle
  • Home

Copyright © 2021 Teknopolis