Sigortası olmayan ev hanımlarına emekli olma yolları açıldı. Sigortası daha önce yapılmamış fakat emekli olmak isteyen ev hanımlarına torba yasasından çıkan kanunla önü açılmış oldu. Böylece Sigorta Güvenlik İl Müdürlüğüne gidilerek başvuruda bulunabilmeniz mümkün hale geldi. BAĞ-KUR kapsamında sigortalı emeklisi olmak isteyenler, BAĞ-KUR’a giderek başvuruda bulunabilir. İsteğe göre sigortalı olmak ve emekli olmanın yolu borçlanmadan geçiyor. Sigorta il müdürlüğüne gidildiği zaman isteğinizi belirtmeniz durumunda işleme alınıyor ve borçlandırarak size ödeme planı çıkarıyor. Böylece her ay yapacağınız ödemeler neticesinde gününüzü tamamladığınız zaman emekli olma şansını kazanmış oluyorsunuz.
Sigortası Olmayan Ev Hanımlarının Emekli Olma Şartları Nelerdir?
Sigortası olmayan ev hanımlarının emekli olma şartları için, Sigorta İl Müdürlüğüne başvurmaları gerekir. Başvuruyu yapabilmesi için bir kadının on sekiz yaşını doldurması gerekir. Herhangi bir yere vergi mükellefi olmaması veya başka bir yerde adına kayıtlı iş yeri veya sigortasının bulunmaması gerekir. Kadınların evlerinde ek gelir elde edecek işler yapmaları veya kendi imkanları doğrultusunda üretim yapmaları buna engel olmamaktadır. Ayrıca sigorta kapsamında ev hanımlarının evlerinde kendi imkanlarını kullanarak üretim yapmaları beklenir. Buna bağlı olarak ev hanımlarının evlerinde ürettikleri, halı, dikiş nakış veya elbise, yemek yaparak satmak gibi işlemleri yaparak para kazanmaları için teşvik edilir. Böylece sigorta emekliliği ödemelerini daha rahat şekilde kendi kazandıkları paraların sonucu ödeyebileceklerdir.
Sigortası olmayan Ev Kadınları Emeklilik Başvurusunu Nasıl Yapmalıdır?
Ev kadınları emeklilik başvurusu yapması için Sosyal Güvenlik Kurumlarına müracaatı bizzat kendileri yapmalıdır. Sosyal Güvenlik Kurumlarının yönlendirmeleri ile hareket edilerek yol izlenmelidir.
Bunun için izlenmesi gereken yöntem şu şekildedir;
Ev hanımlarına evde emeklilik yasasından faydalanmak isteyen ev hanımları, Sosyal Güvenlik Kurumlarına başvurdukları zaman adına onaylı gelir vergisi olmadığını ispatlaması istenir. Gerekli belgelerin hazırlanması ile başvuru için ilk adım atılmış olur. Böylece emeklilik için ilk adımlardan birisi olan sigorta giriş bildirgesi belgesi doldurulur. Ayrıca başvuruda bulunan ev hanımı, yanında nüfus cüzdanı fotokopisi, vergi mükellefi olmadığına dair bildirge belgesi ile sigorta başvuru belgesini yetkili kişilere teslim etmelidir. Böylece sigorta başlangıcı için işleler tamamlanır. Sigorta başlangıcından itibaren ev hanımları düzenli olarak beş sene boyunca ödeme yapmaları halinde, beş senenin sonunda vefat etmesi ile mirasçılarına biriken pirimler aylık olarak bağlanır.
Sigortası Olmayan Ev hanımları İsteğe Bağlı Emeklilik Ödemeleri Ne kadardır?
Sigortası olmayan ev hanımları isteğe bağlı emeklilik ödemeleri aylık olarak yapılacaktır. Sigorta ödemeleri Sigorta Güvenlik Kurumuna yapılması gerekir. Toplu ödeme yapılarak emekli olma durumu ev hanımları için geçerli değildir. 4B kapsamında emekli olma hakkını kazanan kadınlar, BAĞ-KUR güvencesiyle emekli olma şansını kazanacaklarıdır. Böylece sigorta kapsamında ücretsiz olarak sağlık giderlerinden faydalanabileceklerdir. Prim ödemelerinin %20si malüllük için ayrılırken, %12si de genel sağlık sigortası için ayrılacaktır. Düzenli şekilde aylık olarak yapılacak olan ödemeler 2019 senesinde 613 olarak belirlenmiştir. Fakat daha sonra ev hanımlarına avantaj sağlaması açısından indirim yapılarak 455 TL olarak belirlenmiştir.
Sigorta Yaptıran Ev Hanımları Ne Zaman Emekli Olur?
Ev hanımlarının emeklilik süresi, diğer sigortadan emekli olan kişilere göre farklılık gösterir. Normal şekilde sigortadan emekli olmak için 7000 iş günü yeterlidir. Fakat ev hanımları için bu süre 9000. Daha önce üç buçuk sene farklı bir yerde çalışması bu süreyi kısaltarak 7200 iş gününü tamamlaması istenir. Ayrıca 5400 iş gününü tamamlayan ev hanımları, 61 yaşına bastıkları zaman emekli olma hakkına kavuşur.