teknopolis.net
  • ANA SAYFA
  • Eğitim
    • Bilim
  • Donanım
  • İnternet
  • Sosyal Medya
  • Kripto Para
  • Teknoloji
    • Mobil
    • Oyun
    • Yazılım
    • Uygulama
    • Giyilebilir Teknoloji
    • Yapay Zeka
    • Akıllı telefon
  • Otomobil
  • Sektörel
  • Rehber
Sonuç yok
Tüm Sonucu Görüntüle
TeknoPolis.NET
Sonuç yok
Tüm Sonucu Görüntüle
Ana Sayfa Donanım

Bilgisayardan sildiğiniz bir veri gerçekten siliniyor mu?

Tarafından Umut Bolat
9 Ekim 2019
Kategori: Donanım
0
44
Paylaş
257
Görüntülenme
Facebook'da PaylaşTwitter'da Paylaş

Çoğu insanın merak ettiği fakat sadece sorunun cevabını alabildiği bir sürü forum mevcut. Dilerseniz biraz ayrıntı ile bahsedelim.

Hard disk donanımları aslında gerçekten ilgi çekici parçalardır. Bunun sebebi işleyiş şekillerinin inanılmaz olmasıdır. Neredeyse yeni çıkan SSD diskler, elektronik olarak veri yazımı yapsa da eskiden üretilen HDD diskler (Hala çoğu bilgisayarda kullanılmakta) voltaja göre veri yazılımı yapmaktadır.

İlk disk yaklaşık 5 MB kapasiteli bir insanın boyundaydı. Şimdi ise anahtarlıkta bile taşıyabileceğimiz Flash Diskler yer alıyor.

Bir diskin çalışma mantığına göre sildiğiniz veri aslında silinmez. Sadece kullanıcı için görünmez olur. Bir veriyi silmenin en garanti yolu aracı programlar kullanmaktan geçer. Gerçek dünyada bir eşyayı kırdığınızda tamamen kaybolmadığı gibi Hard diskler de tamamen yok olmayabilir. Üstünden 2 sene, 5 sene hatta belki de 10 sene geçen sildiğiniz bir veri yardımcı programlar ile tamamen gün yüzüne çıkarılamasa da bilgilerine ulaşılabilmek mümkün olabilir (Bilgisayarı kullanım durumunuza, format atmanıza, format sayısına ve ayarlarınıza bağlı olarak değişiklik gösterir).

Hard disk üzerinde bir sürü katman yer almaktadır. Bir veri yüklediğinizde bu katmanların farklı alanlarına kayıt edilir. Sildiğiniz de ise görünmez olarak işaretlenir. Bir dosyanın gerçekten silinmesi için diskinizin üzerine başka dosyaların defalarca kez yazılması gerekebilir.

Başta hard diskler için muhteşem deme sebeplerimden biri de budur. Aslında 1 TB dosya kapasitesine sahip bir hard disk daha önceden yüklediğiniz dosyaların da bulunduğunu hesapladığınızda daha büyük bir depolama alanı sağlamaktadır.

Bir hard disk söylenen boyuttan daha mı büyük?

Bu durumu şöyle açıklayabiliriz. Bir defteriniz var ve bu deftere yazı yazıyorsunuz. Bittiğinde başındaki sayfaya dönüp bir kez daha sonuna kadar dolduruyorsunuz. Ne kadar düzensiz olsa da alttaki ve üstteki yazıyı okuyabilirsiniz. Hard disklerde bunun gibidir. Alttaki yazı biraz silinir fakat okunur. Fakat siz bu deftere 5. kez tekrar yazmaya başladığınızda artık en alttaki yazı okunamaz olur.

Özel yazılımlar ve makineler ile bu bilgilerin hala geri getirilme şansı olsa da bu herkesin rahatlıkla ulaşabileceği eşyalar değildir.

Google diskleri bozulduğunda ne yapıyor?

İnanması güç ama diskler yansa, kırılsa ve bozulsa dahi içerisindeki bilgilerin kurtarılma şansı var. Birkaç hayati önem taşıyan kısım dışında diske ne olduğu çok sorun olmamaktadır. Önemli dosyanız var ve diskiniz zarar gördüyse bunu ücretli şekilde geri getiren birçok teknik servis vardır.

Google ise sunucularında bir disk bozulduğunda onu paramparça ediyor. Veri merkezini gezdirdiği Vlog tarzı videoyu izlerseniz sadece bozulan diskleri ezmek ve bir daha geri getirilemeyecek bir duruma getiren özel makineler kullandığını görebilirsiniz (Neredeyse her bilgimizin bulunduğu bir diske de bu yakışırdı zaten).

Yazıyı genel olarak okuyan fakat hala tam net bir sonuca ulaşamayanlar için daha kısa bir şekilde özetleyelim. Birkaç duruma bağlı olarak çoğu dosyanızı geri getirmek mümkün. Gerçekten geri getirilmesini engelleyen tek durum ise Google gibi diski tam anlamıyla parçalamak.

Diskimi parçalamadan bir dosyayı silmek için ne yapmam gerek?

Her ne kadar daha sonradan biraz da olsa kurtarılma şansı olsa da bir dosyayı en zor şekilde geri kurtarmayı sağlayacak en iyi şey üstüne sürekli olarak veri yazmaktan geçer. Bunun bir sürü programı vardır ama en basiti CCleaner ile dosya silmektir. Ayarlardan dosyayı silmek istediğinizde bu dosyanın üzerine ne kadar veri yazacağı sorusunu sorar. Seçenekler arasından en yükseğini seçtiğinizde dosya büyüklüğüne ve harddisk hızınıza bağlı olarak bir süre işlem yapar ve seçtiğiniz miktar kadar üstüne dosya yazıp silerek silmek istediğiniz dosyanın en altta kalmasını sağlar ve ulaşılması güç bir tabaka oluşturur.

Eğer dosya kurtarmak istiyorsanız da üstüne herhangi bir veri yazmadan hemen bir program yardımcılığı ile geri getirebilirsiniz. Çoğu iyi program ücretli olsa da belirli bir dosya boyutuna kadar ücretsiz kullanılabilmektedirler.

Etiket: harddiskharddiskten veri kurtarmakyanan harddiskten veri kurtarmak
Paylaşım18Tweet11Gönder
Önceki yazı

Twitter ‘dan itiraf: Bilgileriniz sızmış olabilir.

Sonraki Gönderi

Xiaomi’nin Son Çıkardığı Redmi 8’in Özellikleri ve Fiyatı

Umut Bolat

Umut Bolat

İlişkiliGönderiler

Donanım

Lens Nedir? Lensin Çeşitleri – Fotoğrafçılıkta lensin önemi

Tarafından admin admin
25 Şubat 2023
Donanım

DSLR Nedir? DSLR Kamera’da Farklı DSLR Tiplerinin Karşılaştırması

Tarafından admin admin
24 Şubat 2023
Donanım

SD Card nedir? SD Kartların Kısa Tarihi

Tarafından admin admin
22 Şubat 2023
Donanım

PFSense Firewall Nedir?

Tarafından admin admin
1 Şubat 2023
Donanım

DAS, NAS ve SAN Depolama Birimleri Nelerdir?

Tarafından admin admin
25 Ocak 2023
Sonraki Gönderi

Xiaomi'nin Son Çıkardığı Redmi 8'in Özellikleri ve Fiyatı

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trend
  • Yorumlar
  • En son
PSD Uzantılı Dosya Nasıl Açılır

PSD Dosyası Nedir? .PSD Uzantılı Dosya Nasıl Açılır?

7 Ekim 2019

Netflix benzeri ücretsiz film izleme sitesi

8 Ekim 2019
Opera VPN İnceleme

Opera VPN İnceleme: Opera VPN Güvenli Mi?

13 Ekim 2019
Popmundo ile maceraya hazır mısın?

Popmundo ile maceraya hazır mısın?

3

Gerçek Bir Köpek Gibi Davranan Dört Bacaklı Robot: Astro

1
Chrome ödeme yöntemleri için yenilik getiriliyor!

Chrome ödeme yöntemleri için yenilik getiriliyor!

1

Çıkarım Bilimi Nedir?

27 Mart 2023

Google Pixel Fold nedir?

18 Mart 2023

Twitch Ceo’su İstifa Etti!

17 Mart 2023

İlginizi Çekebilir

Kod Yazmayı Bilmeden Programlama Yapılabilir mi?

Tarafından Umut Bolat
5 Haziran 2021
0
Hızlı Uygulama Geliştirme Programları
Teknoloji

1980’li yıllardan itibaren küreselleşmeye başlayan dünyada, bilgi iletişim teknolojileri artan şekilde önem kazanmıştır. Bilginin toplanma, işlenme, saklanma gibi tüm süreçlerini...

Devamını oku

Çin, Mars Projesi Kapsamında İlk Roketini Fırlattı!

Tarafından Umut Bolat
23 Temmuz 2020
0
Çin, Mars Projesi Kapsamında İlk Roketini Fırlattı!
Teknoloji

Çin, Mars Projesi Kapsamında İlk Roketini Fırlattı! Çin hükümeti Mars gezegenini incelemek için "Tianwen-1"i resmen başlattı. Çin yapılacak olan bu proje...

Devamını oku
TeknoPolis.NET

Copyright © 2021 Teknopolis

  • Hakkımızda
  • Gizlilik politikası
  • Künye
  • İletişim

Sonuç yok
Tüm Sonucu Görüntüle
  • Home

Copyright © 2021 Teknopolis