Telif hakkı YouTube için çok önemli bir konudur. 2005 yılında kurulan Youtube, bireysel kullanıcı tarafından üretilen içeriklerle yayın hayatına başladı ancak günümüzde birçok büyük medya kuruluşunun kendi resmi kanalı olan kanallar aracılığıyla içerik yayınladığı ve izlediği bir platformdur.
Telif Hakkı Nedir?
Birçok ülkede, fiziksel ortama kaydedilen orijinal çalışmanın yaratıcısı, otomatik olarak o çalışmanın telif hakkına sahiptir. Bu kişiler, telif hakkı sahibi olarak eseri kullanma hakkına sahiptir. Normalde, başkalarının eseri kullanmaya yetkili olup olmadığını yalnızca telif hakkı sahibi belirleyebilir.
Ne tür eserler telif hakkıyla korunmaktadır?
Filmler, Tv programları ve çevrimiçi videolar gibi görsel-işitsel eserler,
Ses kayıtları ve müzik eserleri,
Dersler, makaleler, kitaplar ve müzik eserleri gibi yazılı eserler,
Eserler resim, afiş ve reklam gibi görsel ürünler,
Video oyunları ve bilgisayar yazılımı,
Düşünceler, gerçekler ve süreçler gibi oyunlar ve müzikaller telif hakkına tabi değildir. Telif hakkı yasasına göre, bir eserin telif hakkı korumasına hak kazanabilmesi için yaratıcı bir eser olması ve fiziksel bir ortama kaydedilmiş olması gerekir. Sadece isim ve başlık telif hakkına tabi değildir. Resmi bir telif hakkı sahibi olmak için, eseri kaydettirmeli ve eseri kullanmak için bir lisans almalısınız.
Telif Hakkı Alınmış Çalışmayı İhlal Etmeden Nasıl Kullanabilirim?
Bazı durumlarda, telif hakkı alınmış bir çalışmayı, sahibinin telif hakkını ihlal etmeden kullanmak mümkündür. Youtube ABD merkezli bir şirket olduğu için temeli oradaki yasalardır. Bu kapsamda 1976 tarihli Telif Hakkı Yasası’nın 107. maddesi uyarınca belirli içeriklerin “adil kullanım” çerçevesinde ihlal edilmeden kullanılması mümkündür.
Adil Kullanım Nedir?
Adil Kullanım; Bu, telif hakkıyla korunan herhangi bir içeriği, telif hakkıyla korunan konu dışında referans amacıyla kullanmak için belirli koşullar altında verilen bir izindir. Youtube’un kendi internet sitesinde yayınladığı açıklamada, örnek olarak aşağıdaki videoyu gösteriyor. Bu video, farklı kaynaklardan ve kaynak materyallerden kısa alıntılar bir araya getirerek ekonomik krizin yansımalarının bir mesajını vermeye çalıştığı için adil kullanım kapsamında sunulmuştur.
Telif hakkıyla korunan materyalleri eğitim, araştırma, haber, eleştiri veya yorum gibi amaçlarla kullanırsanız, adil kullanımı olumlu yönde etkileyecektir. Ancak YouTube, her ülkenin yasalarına uygun içerik üretilmesini önerir ve yasal aracılardan gelen talepleri dikkatlice değerlendirerek sorun yaratabilecek içerikleri yasaklar. Adil kullanımın sıklıkla açıklanması gerektiğinden, bu faktörlerden bir veya daha fazlasını karşılasanız bile bu adil kullanım olmayabilir.
Creative Commons Lisansı Nedir?
Bazı içerik oluşturucular, eserlerini belirli koşullar altında yeniden kullanıma sunmayı seçebilir. Creative Commons lisansları, içerik oluşturucuların başkalarına çalışmalarını kullanmaları için lisans vermelerine olanak tanır. Youtube’da telif hakkıyla korunan videonuzu Creative Commons lisansı ile etiketlediğinizde, tüm YouTube topluluğuna videoyu yeniden kullanma ve düzenleme hakkı vermiş olursunuz.
Videonuzu CC BY lisansıyla işaretlediyseniz, videonuzun telif hakkını saklı tutarsınız. Ayrıca, diğer kullanıcılar çalışmanızı lisans koşulları kapsamında yeniden kullanabilir.
YouTube, Telif Hakkı Sahipliğini Otomatik Olarak Belirler Mi?
Hayır. YouTube, sahiplik anlaşmazlıklarında tahkimde bulunamaz. Eksiksiz ve geçerli bir yayından kaldırma bildirimi gönderildiğinde, etkilenen içeriği yasaların gerektirdiği şekilde kaldıracaklar. Geçerli bir karşı bildirim aldıklarında, bunu kaldırma işlemini talep eden kullanıcıya iletirler. Ayrıca davanın mahkemeye götürülüp götürülmeyeceği de taraflara bağlıdır.
İçeriğinizin Youtube’da telif hakkı bildirimi alabilmesi için, etkilenen içeriğin Content ID’sinin izlenmesi gerekir. Videolarınızdan herhangi birinde bir telif hakkı sorumluluk reddi beyanı görürseniz, bu bölümü ziyaret ettiğinizde içeriğiniz için ilgili telif hakkı bildirimini görebilirsiniz. Telif hakkıyla korunan materyal içeren bir video yüklerseniz Content ID hak talebine tabi olabilirsiniz. Bu hak talepleri, müzik, film, TV şovu, video oyunları veya diğer telif hakkıyla korunan materyallerin sahibi olan şirketler tarafından sunulur.
Bir YouTube Videosunu Bildirmek İçin Nasıl Telif Hakkı Bildirimi Gönderirim?
Telif hakkıyla korunan çalışmanızın izinsiz olarak YouTube’da yayınlandığını düşünüyorsanız, telif hakkı ihlali bildiriminde bulunabilirsiniz. Bir inceleme göndermeden önce adil kullanım, adil kullanım veya benzer bir telif hakkı istisnasının geçerli olup olmadığını belirlediğinizden emin olun. Bu tür talepler yalnızca telif hakkı sahibi veya onun adına yetkili bir temsilci tarafından gönderilmelidir.
Youtube’un telif hakkı bildirimini buradan gönderebilirsiniz:
https://www.youtube.com/copyright_complaint_form
E-posta: [email protected]
Bir telif hakkı nedeniyle yayından kaldırma isteği göndermeyi seçerseniz, lütfen yasal işlem başlattığınızı kaydedin. Yanlış beyanlarda bulunmayın.