WordPress web siteleri için yedek almak son derece önemli ve dikkat edilmesi gereken bir konudur. İnternet sitenizin dizinleri, “wp-content, wp-admin, wp-include” gibi birden fazla dosyaların birleşmesinden oluşur. İçerik klasörleri olarak adlandırılan dosyalarda, genel olarak temanız ve içerikleriniz, yüklediğiniz eklentiler, önbellek ve diğer sitenizde bulunan pek çok şey saklı tutulur. Wp-admin yani yöneticilik unvanınızı taşıdığınız dosya da, WordPress yönetici rolündeki özelliklerini taşır. Wp-content dosyasında ise sitenizde ki çekirdek elemanlar bulunur. Eğer ki WordPress sitenizin yedeğini oluşturmak isterseniz, tüm dizinlerin kopyalayıp yedeğini almalısınız. WordPress web siteleri yedek alma için birkaç yöntem bulunmaktadır:
- Cpanel ile yedek alma
- FireZilla ile yedek alma
- WordPress eklentileri ile yedek alma
Cpanel ile Yedek Alma
WordPress üzerine kurulu internet sitenizi, Cpanel yardımı ile hızlı ve kolay bir şekilde yedek alabilirsiniz.
- Barındırma sunucunuza giriş yapın ve Cpanel ana yüzüne yönelin.
- Dosya yöneticisine giderek public_html yada home dizinlerine yönlenin.
- public_html yada home dosyanızı bulun ve dosyanın üstüne sağ tık yaparak compress yani “sıkıştır” seçeneğine bir defa tıklayın
- Karşınıza gelen küçük pencerede size Zip, Tar, Gzip Tar ve Bzip2ed seçenekleri çıkacaktır. Buradan herhangi bir dosya türünü seçmelisiniz. Bu noktada Zip dosyasını seçmeniz çok daha iyi olacaktır.
- Dosya türünü seçtikten sonra compress file (Dosyayı sıkıştır) butonuna tıklayın ve sıkıştırma sürecini bekleyin.
- Daha sonra sıkıştırmak public_html yada home dosyanız sonuna .zip eklenmiş şeklinde karşınıza çıkacaktır. Örnek verecek olursak, public_html.zip yada home.zip karşınıza çıkacaktır.
Sonra .zip ile biten dosyayı bulun ve “indir” seçeneğine tıklayarak, bilgisayarınıza indirin. - HDD veya SSD gibi sabit sürücülerinize dosyayı atabilirsiniz. Ancak, bu noktada yedek dosyasını tuttuğunuz yerin güvenli ve saklı bir yer olduğuna emin olun.
Yukarıda ki tüm işlemleri tamamladığınızda artık web sitenizin bir kopyasını oluşturmuş oluyorsunuz. WordPress üzerinde kurulu internet sitesiniz de, herhangi bir hata baş gösterdiğinde, sahip olduğunuz yedeği yükleyerek hızlı ve kolay bir biçimde sitenizi eski hale getirebilirsiniz.
FireZilla ile Yedek Alma
FireZilla sayesinde WordPress üzerine kurmuş olduğunuz web sitenizde sadece birkaç işlemle beraber kolayca veri tabanı yedeklemesi yapabilirsiniz.
- İlk olarak işlemlerimize WordPress dosyalarını indirerek WordPress’i yedeklemeyle başlayabiliriz. Web sunucunuzda ki bulunan bilgileri FTP aracığı ile ulaşabilirsiniz.
- Sunucuda ki verileri indirmeden önce, sabit diskinizde WordPress dizinlerini saklayabileceğiniz bir yer açın. Ardından FireZilla ile sunucuya bağlanın ve WordPress dizinlerine doğru yol alın.
- Karşınızda bulunan dosyaları indirmeden hemen önce, hali hazırda kontrol etmemiz birkaç ayar bulunuyor. Her şeyden önce FTP istemcinizin, gizli dosyalara izin verip vermediğini kontrol edin. Gizli dosyaların içeriğinde genelde önemli veriler bulunur. Bu yüzde gizli dosyaları gördüğünden ve gizli dosyaları da yedeklediğinden emin olun. FileZilla içerisinde, Sunucu ayarlarından gizli dosya seçeneğini görünür yapmalısınız.
- Bütün bu işlemleri yaptıktan sonra, karşınızda duran tüm dosyaları ve dizinlerin yanında bulunan kutucukları işaretleyin. İşaretledikten sonra, indirdiğiniz dosyalara bir hedef göstermeniz gerekiyor. Sabit diskinizde, WordPress dizinleri için ayırdığınız yeri bulun ve oraya gitmesi için hedef olarak o dosyayı gösterin.
- WordPress’i yedeklediğimize göre sıra da sitemizin veri tabanı bulunuyor. Sitenizde bulunan makaleler, sayfalar, kategoriler ve medya dosyalarınız gibi pek çok içerik veri tabanınızda saklıdır. Veri tabanını yedeklediğimiz de, sitemizin geri yüklemesini yapabilmiş olacağız.
- Veri tabanını yedekleme işlemi için, veri tabanı admin panele yani phpMyAdmin paneline giriş yapmalısınız. Panele giriş yaptığınızda otomatik olarak tıklama veri tabanı açacak ve içinde var olan tüm tabloları karşınıza sunacaktır. Bu noktada, yedeklemek istediğiniz veri tabanlarını bulun ve bir kere üzerine tıklayıp indirmesini bekleyin.
Bu şekilde hızlı bir şekilde FireZilla ile veri tabanı yedekleme işlemlerini de tamamlıyoruz.
WordPress Eklenti ile Site Yedeği Alma
Belirli dönemlerde WordPress siteniz için yedek almanız sizin yararınıza olacaktır. Cpanel ve FireZilla kullanmanın yanı sıra sadece WordPress üzerinden eklenti sayesinde sitenizin yedeğini almak mümkündür. İşte bazı yedek alma eklentileri:
BackWPub
Ücretsiz bir şekilde kullanıma sunulan bu eklenti ile siteniz için basit ve güvenli bir şekilde yedek alabilirsiniz. BackWPub eklentisi, FTP‘ye, Dropbox hesabınıza veya bilgisayarınıza yedek almanıza olanak sağlar. Site yedeklemesinin yanı sıra sadece veri tablolarını, içeriklerinizi ve daha pek çok dosyanın yedekleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Eklenti ayarlarından düzenli olarak istediğiniz günlerde otomatik yedekleme işlemini yapabilirsiniz.
BackUpWordPress
Bir diğer yedek alma eklentimiz ise BackUpWordress. Eklentinin özellikleri diğer yedek alma eklentilerine benziyor. Siteyi ve veri tabanını tamamen yedekleyebiliyor. Ancak eklentinin ücretsiz sürümü, yedeklediğimiz dosyaları bulut sistemli depolama merkezlerine indirmeyi desteklemiyor. Onun yerine, yedeklediğimiz dosyayı Gmail hesabınıza gönderip bilgisayarımıza indirebiliyoruz. Ayrıca, yedekleme zamanlarını periyotlara ayırarak ayarlayabiliyoruz. Böylelikle bizim yerimize düzenli olarak sitenin yedeğini almış oluyor.
Duplicator
Bir diğer ücretsiz eklenti olan Duplicator, internet sitemizin tamamen yedeğin alabiliyor. Ancak, ücretsiz pakette herhangi bir bulut tabanlı depolama merkezine gönderemiyoruz. Öte yandan zamanlı ayarlı otomatik yedek almak için ücretli versiyonunu kullanmanız gerekiyor. Duplicator Pro sürümünü almak için 60$’ı gözden çıkarmalısınız.
Updraft
Updraft eklentisi, site yedeği almak için birebirdir. Birden fazla bulut tabanlı sistemlerde indirme yapmanıza olanak sağlıyor. Ücretsiz sürümünde Google Drive ve Dropbox gibi alanlarda yedeklerken, ücretli sürümünde ise çok daha fazla platforma yedekleme şansı sunuyor. Eklenti ayarlarından belirli dönemler seçip düzenli olarak otomatik yedek almanızı sağlıyor. Yedek alma işlemi sırasında herhangi bir hata oluşursa, yedekleme işlemine baştan başlıyor.
VaultPress
Aslında tek işlevi site yedeği almak gibi gözükse de bünyesinde pek çok özelliği barındırıyor. Spam koruması ve güvenlik taraması ile sitenizde gerekli önlemleri alırken aynı zamanda WordPress site yedekleme işini de üstleniyor. Bunun yanı sıra aldığınız yedekler kolay ve hızlı bir şekilde geri yükleme yapabilme imkanı sunuyor. Ücretli olan bu eklenti için yıllık 300$’lık bir bedel ödemeniz gerekiyor.