teknopolis.net
  • ANA SAYFA
  • Eğitim
    • Bilim
  • Donanım
  • İnternet
  • Sosyal Medya
  • Kripto Para
  • Teknoloji
    • Mobil
    • Oyun
    • Yazılım
    • Uygulama
    • Giyilebilir Teknoloji
    • Yapay Zeka
    • Akıllı telefon
  • Otomobil
  • Sektörel
  • Rehber
Sonuç yok
Tüm Sonucu Görüntüle
TeknoPolis.NET
Sonuç yok
Tüm Sonucu Görüntüle
Ana Sayfa İnternet

WebRTC Nedir ?

Tarafından Umut Bolat
6 Eylül 2021
Kategori: İnternet, Teknoloji, Yapay Zeka, Yazılım
0
27
Paylaş
157
Görüntülenme
Facebook'da PaylaşTwitter'da Paylaş

WebRTC (Web Gerçek Zamanlı İletişim), mobil ve masaüstü platformları için açık kaynaklı bir iletişim teknolojisidir. Teknoloji, eklenti gerektirmeyen API’ler üzerine kurulmuştur ve 2018’deki ilk kararlı sürümden bu yana WebRTC, tüm büyük web tarayıcılarından ve işletim sistemlerinden destek almıştır.

WebRTC, çeşitli standartlar ve protokoller üzerine kurulmuştur. Birçok amaç için kullanılabilecek kadar yeteneklidir. Ancak WebRTC, genellikle gerçek zamanlı ses ve video iletişiminde kullanılır. WebRTC kullanan uygulamaların tarayıcı tabanlı olması yaygındır. Günümüzde WebRTC kullanan, Facebook Messenger ve Whatsapp gibi bağımsız uygulamalarda vardır.

WebRTC’yi benzersiz kılan şey, kişiden kişiye iletişime olanak sağlamasıdır. Bu, WebRTC’nin iki cihazı doğrudan bağlamanın ve ses ve video verilerini gerçek zamanlı olarak aktarmanın tüm ayrıntılarını ele aldığı anlamına gelir.

Gerçek zamanlı iletişim yetenekleri, WebRTC’yi gerçek zamanlı konuşma gerektiren hemen hemen her şey için ideal bir teknoloji haline getirir.

Örneğin, Telnyx ile dünyanın herhangi bir yerindeki herhangi bir telefon numarasını web tarayıcınızdan aramak için WebRTC’yi kullanabilirsiniz.

WebRTC, tarayıcılarda ve bağımsız uygulamalarda gerçek zamanlı medya iletişimine olanak tanır. WebRTC, geliştiricilerin, son kullanıcının herhangi bir tarayıcı eklentisi yüklemesini gerektirmeden, sesli ve görüntülü iletişimleri doğrudan web sayfalarına yerleştirmesine olanak tanır. WebRTC API paketi, geliştiricilerin WebRTC’yi gerçek zamanlı iletişim uygulamalarında kullanmasını da sağlar.

WebRTC Nasıl Çalışır?

Genel olarak konuşursak, bir WebRTC bağlantısı şu şekildedir:

Cihazınız > STUN sunucusu > Eşler arası iletişim kanalı > Alıcının cihazı

Ancak, her adımda ilgili süreçler vardır.

Bir WebRTC sesli veya görüntülü arama başlattığınızda, WebRTC uygulamanızın aramada bağlanacak diğer tüm cihazlarla bağlantı kurması gerekir.

Bir WebRTC bağlantısı kurulmadan önce WebRTC uygulamasının güvenlik duvarı ve NAT’ınız arasında gezinmesi gerekir. Güvenlik duvarları ve NAT cihazları, bilgisayarınız için dış dünyaya yayın yapan ve özel IP adresinizi maskeleyen, herkese açık bir IP adresi oluşturarak çalışır.

Bilgisayarınız yalnızca özel IP adresinizi bilir. Böylece WebRTC uygulaması, herkese açık IP adresinizi almak için STUN (NAT için Oturum Geçişi Yardımcı Programları) sunucusuyla bağlantı kurar. Bu şekilde WebRTC uygulaması, gelen bağlantıyı doğru IP adresine yönlendirebilir.

 

WebRTC Nedir ?

Herkese açık IP adresiniz STUN sunucusundan alındığında, WebRTC uygulaması aramaya bağlanacak diğer cihazlar için halka açık IP’yi alır. Uygulama gerekli tüm IP adreslerini öğrendikten sonra, ICE (Etkileşimli Bağlantı Kurulumu) adayları olarak da adlandırılan olası bağlantı yapılandırmalarının bir listesini oluşturur ve en verimli yapılandırmayı seçer.

WebRTC uygulaması daha sonra WebRTC aramasındaki tüm cihazların ses ve video verilerini gerçek zamanlı olarak değiştirebileceği özel bir veri kanalı açmak için bu bağlantı yapılandırmasını kullanır. Bağlantı yapılandırmasını yalnızca görüşmedeki cihazlar bildiğinden, bağlantı özeldir ve görüşmede olmayan hiç kimse tarafından erişilemez.

Bu, WebRTC’deki tüm cihazların ses ve video akışlarını doğrudan birbirine ilettiği WebRTC iletişimi için olağan bağlantı yöntemidir. Ancak bu doğrudan bağlantı bazen kurulamaz.

Bu durumlarda, WebRTC uygulaması bir TURN (NAT Çevresindeki Röleleri Kullanarak Geçiş) sunucusu kullanır. Sıra sunucusu sadece bir tekrarlayıcı görevi görür. Bir WebRTC aramasında cihaz arasında doğrudan bir bağlantı kurulamazsa, uygulama bilgisayarların ses ve video verilerini TURN sunucusuna göndermesini sağlar ve bu sunucu verileri alıcı cihaza iletir ve bunun tersi de geçerlidir.

Ancak, WebRTC iletişimi için bir TURN sunucusu kullanmak son çaredir. TURN sunucuları süper güvenilir olmalı ve önemli bir işlem gücüne ve bant genişliğine sahip olmalıdır. Bu maliyetlidir ve karmaşıklık ekler. Bu nedenle, mümkün olduğunda WebRTC iletişimi için doğrudan bağlantıları kullanmak en verimli yöntemdir.

Genellikle destekleyici teknolojiler, bir WebRTC çağrısındaki cihazlar arasındaki karmaşık bağlantı noktaları, protokoller ve ağlar sisteminde gezinmek için kullanılır. API’ler, kameralara ve mikrofonlara erişmek ve sesli ve görsel verileri toplamak için tercih edilir.

Cihazları eşler arası bağlantı yoluyla bağlamak, gerçek zamanlı iletişim sağlamanın iyi bir yolu olsa da, mükemmel bir sistem değildir.

Paylaşım11Tweet7Gönder
Önceki yazı

2022’de Kullanılacak En İyi 5 PayPal Alternatifi

Sonraki Gönderi

PST Dosyası Nedir?

Umut Bolat

Umut Bolat

İlişkiliGönderiler

Sinema

Videoya Müzik Ekleme Nasıl Yapılır?

Tarafından Umut Yaşar
30 Haziran 2022
İnternet

Twitter Video İndirme Nasıl Yapılır?

Tarafından Umut Yaşar
29 Haziran 2022
Teknoloji

Python ile neler yapılabilir?

Tarafından Umut Yaşar
28 Haziran 2022
Teknoloji

İnstagram Gizli Hesap Görme

Tarafından Umut Yaşar
24 Haziran 2022
İnternet

Internet Explorer ne zaman kapatılacak

Tarafından Umut Yaşar
23 Haziran 2022
Sonraki Gönderi
PST Dosyası Nedir?

PST Dosyası Nedir?

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trend
  • Yorumlar
  • En son
PSD Uzantılı Dosya Nasıl Açılır

PSD Dosyası Nedir? .PSD Uzantılı Dosya Nasıl Açılır?

7 Ekim 2019

Netflix benzeri ücretsiz film izleme sitesi

8 Ekim 2019
Opera VPN İnceleme

Opera VPN İnceleme: Opera VPN Güvenli Mi?

13 Ekim 2019
Popmundo ile maceraya hazır mısın?

Popmundo ile maceraya hazır mısın?

3
Chrome ödeme yöntemleri için yenilik getiriliyor!

Chrome ödeme yöntemleri için yenilik getiriliyor!

1

Gerçek Bir Köpek Gibi Davranan Dört Bacaklı Robot: Astro

1

Videoya Müzik Ekleme Nasıl Yapılır?

30 Haziran 2022

Twitter Video İndirme Nasıl Yapılır?

29 Haziran 2022

Python ile neler yapılabilir?

28 Haziran 2022

İlginizi Çekebilir

Apple’ın A13 Bionic Çipi, En Düşük Güç Kullanımını Vaat Ediyor

Tarafından Umut Bolat
28 Eylül 2019
0
Donanım

Apple, A13 Bionic’in yanında iOS 13'ü de kullanıcılarına sundu. Oldukça iyi performansı olan A13 Bionic, bundan önceki versiyonlarına adeta fark...

Devamını oku

Google Web Light Nedir?

Tarafından Umut Bolat
14 Eylül 2021
0
Google Web Light Nedir?
İnternet

Google Web Light, Google arama motoruna giriş sırasında daha yavaş internet bağlantısı ile karşı karşıya kalan mobil kullanıcılar açısından, arama...

Devamını oku
TeknoPolis.NET

Copyright © 2021 Teknopolis

  • Hakkımızda
  • Gizlilik politikası
  • Künye
  • İletişim

Sonuç yok
Tüm Sonucu Görüntüle
  • Home

Copyright © 2021 Teknopolis