VCloud basit haliyle genel ve özel bulut sistemlerini kapsayan bir platformdur. Aynı zamanda çoklu bulut ortamını yönetme faaliyetini de gerçekleştirmektedir. Uygulama Dünya’da ismini duyurmaya başarmış sanallaştırma platformlarından biridir ve aynı zamanda birçok veri merkezi girişiminin bu uygulamaya dayandığı söylenmektedir.
VCloud Ne İşe Yarar?
VCloud yirmi yıldan daha uzun süredir yazılım geliştirilen VMware isimli şirkete ait bir platformdur. VCloud aslında uygulamanın esas ismi olan VMware vCloud Suite isminin kısaltılmış halidir.
VCloud markasının en önemli unsuru da VMware Cloud Director ise bulut sağlayıcılar için bulut hizmeti sağlayan bir platform olarak işlemektedir. VCloud Suite ile VMware Cloud Director arasında da bir fark bulunmakta. VCloud Suite bulut altyapıları için bir yönetim çözümüdür. VMware Cloud Director ise bulut sağlayıcılar için bulut sağlama platformudur. VCloud, hibrit bulut altyapıları için tasarlanmıştır. BT denetimi sağlar. Altyapı ve uygulamalar için eşzamanlı, hızlı yönetim ve dağıtım sağlayan bir bulut yönetim platformu olarak görev yapar.
VCloud Hangi Ürünleri İçermektedir?
VMware vCloud tek bir ürünü kapsamamaktadır. Birden çok bulut sağlama hizmetinin bir paket halinde birleştirilmiş hali gibidir. VCloud’un içerdiği ürünler şu şekilde sıralanabilir:
- VMware vCloud Suite aşağıdaki ürünlerin entegre edilmiş halidir:
- VMware vRealize Automation: Fiziksel ve genel bulut ortamlarına ilke tabanlı altyapı ve seld servis ile uygulama sağlar ve yaşam döngüsü yönetimi gerçekleştirir.
- VMware vRealize Operations: Çok satıcı tarafından kullanılan ortamlar için kapasite, akıllı performans ve yapılandırma yönetimi sağlar.
- VMware vSphere: sektörün lideri konumunda olan sunucu sanallaştırma platformudur.
- VMware vRealize Suite Bulut Yönetimi Platformu
- VMware vRealize Business for Cloud: Çok satıcı bulunan ve sanallaştırılmış ortamların otomatik bir şekilde maliyetlendirilmesini, kullanım ölümünü ve hizmetin fiyatlandırılmasını sağlar.
VCloud Hangi Amaçla Kullanılmaktadır?
VCloud kurumsal seviyede bir bulut altyapısı hizmeti sunar. Aynı zamanda yönetim çözümü geliştiren VCloud, VMware vSphere ve vRealize Suite olmak üzere sektörün lider sunucu sanallaştırma platformlarının birleştirilmiş versiyonudur. Bu sayede geliştiriciler ve farklı iş kolları için yüksek seviyede esneklik ve hız sunmaktadır. Ayrıca vCloud’un diğer işlevleri de şu şekilde sıralanabilir:
- VCloud bulut geneli içerisinde altyapı sağlamak, uygulama saklamak ve yönetmek için hem özel hem genel bulutları entegre etmektedir.
- VCloud vSphere ortamları için tasarlanmıştır. Kubernes ve vSphere’i tam anlamıyla desteklemektedir. Aynı zamanda NSX ve vSAN gibi yazılım tanımlı veri bileşenleriyle sorunsuz bütünleşme sağlamaktadır.
- İşletmeler için donanım ve insan kaynakları oldukça önemli sistemlerdir. VCloud işletmelerin donanım ve insan kaynaklarından en verimli halde yararlanabilmeleri için bilgi işlem süreçlerini otomatikleştirmeye işlemine yardımcı olmaktadır.
- Geliştiriciler API, komut satırı, katalog aracılığı ile geleneksel ve bulutta çalışan uygulamaların kaynaklarına erişim sağlamaktadır.
VCloud Sürümleri
VCloud’un Enterprise, Advenced ve Standard olmak üzere üç sürümü bulunmaktadır. Bu sürümleri şu şekilde açıklamak mümkündür:
- Standard Sürüm: Uygulamanın performansını yükseltmek isteyen şirketlere önerilir. Akıllı uyarılar ve tahmin dayalı analizler de bu sürümün içerisinde bulunmaktadır.
- Advenced Sürüm: Gelişmiş sürüm olarak adlandırılan bu sürüm bilgi işlem yapısını geliştirmek isteyen şirketlere önerilir. Ekstra özellik olarak otomasyon bu sürümde tanımlanmış durumdadır.
- Enterprise Sürüm: Kurumsal sürüm olarak adlandırılan bu sürüm ise bünyesinde kullanılmakta olan tüm uygulamaları otomatik hale getirmek isteyen şirketlere önerilmektedir. Ayrıca geliştirici bulutu özelliği de bu sürümle birlikte kullanılmaktadır. Geliştirici özelliğe ise verimliliği artırır ve geliştiricilere kendi seçtikleri araçları kullanma özgürlüğüne sahip olmak isteyen şirketlere bu özelliği sağlar.