teknopolis.net
  • ANA SAYFA
  • Eğitim
    • Bilim
  • Donanım
  • İnternet
  • Sosyal Medya
  • Kripto Para
  • Teknoloji
    • Mobil
    • Oyun
    • Yazılım
    • Uygulama
    • Giyilebilir Teknoloji
    • Yapay Zeka
    • Akıllı telefon
  • Otomobil
  • Sektörel
  • Rehber
Sonuç yok
Tüm Sonucu Görüntüle
TeknoPolis.NET
Sonuç yok
Tüm Sonucu Görüntüle
Ana Sayfa Genel

UX – UI Tasarımı Nedir

Tarafından Umut Bolat
6 Temmuz 2021
Kategori: Genel
0
24
Paylaş
141
Görüntülenme
Facebook'da PaylaşTwitter'da Paylaş

Tasarım odaklı çalışmalar yaparken ve araştırmalar gerçekleştirirken UX & UI terimlerine sıklıkla rastlamışsınızdır. Bunlar sıklıkla birbirine karıştırılan ikizler gibilerdir. Temelinde birbirinden çok bağımsız olmasalar da ifade ettikleri şeyler farklı prensipleri karşılar. Bu yazıda bu iki terimin aslında ne olduğunu ve birbirleri ile ne gibi ilişkileri olduğunu özümseyip daha iyi anlayacaksınız. Henüz yolun başlarındayken bunlar size yardımcı olacaktır.

UI Tasarımı Nedir
UI tasarımı, User Interface ifadesinin baş harflerinden oluşturulmuş terim olup, “kullanıcı arayüzü” demektir. Kullanıcı arayüzü, bir uygulamanın veya fonksiyonlar yerine getiren düzenin grafiksel bütünüdür. Kullanıcıların etkileşimde bulunduğu her modül, metin, resimler, butonlar ve diğer tüm öğelerden meydana gelir. Bu bütünsel öğelere geçiş ve arayüz animasyonları ekran tasarımı da dahildir. Özetle her türlü görsel öğeyi, etkileşimi veya animasyonu bir arada uyumlu bir şekilde tasarlanması anlatılır.

Tüm bunları gerçekleştirmek UI tasarımcısı tarafından yapılır. Uygulamanın nasıl görüneceğine karar vereceği bir süreç başlar. Çizgilerin çeşitliliğini, renk paletlerini ve ikon türünü yazı tiplerini seçmeleri gerekmektedir. Kullanıcı arayüzü tasarımcıları, bir uygulamanın kullanıcı arayüzünün görünümünü ve hissiyatını yaratır.

Kullanıcı arayüzü tasarımcısı aynı zamanda grafik tasarımcısıdır. Uygulamanın arayüzünün merak uyandırıcı olması ve uygulamanın amacına uygun bir görselliğe sahip olduğundan emin olmaları gerekir. Ayrıca, her bir görsel unsurun hem estetik hem de amaç açısından bir bütünlük sağladığından emin olmaları gerekir.

“Kullanıcı arayüzü tasarımcı nasıl olunur?” sorusu aklınızın bir köşesinde yer etmişse tüm bunların ışığında tasarım prensipleri hakkında bilgi sahibi olup görsel yanlarınızı geliştirmeniz gerektiğini anlamışsınızdır.

UX Tasarımı Nedir

UX terimi, User Experience sözcüğünün kısaltılmasıyla ortaya çıkan Kullanıcı Deneyimi anlamına gelen terimdir. Bir kullanıcının uygulama deneyimi, uygulamayla nasıl etkileşimde bulunduğuna göre belirlenir. Deneyimin kusursuz olması veya işlevsiz olmasına göre bir uygulamanın tasarımı hakkında ön fikir oluşur. Uygulamayla etkileşim kurmak, insanların hedefledikleri amaçlarını verimli bir şekilde yerine getirdikleri hissini vermesi gerekir. Kullanıcı deneyimi, tasarımını gerçekleştirdiği bir grafiksel arayüzün öğeleriyle kullanıcının bu öğelerle nasıl etkileşim kurduğuna göre değerlendirilir.

Bahsedilen bu nedenlerden dolayı UX tasarımcıları, bir uygulamanın kullanıcı arayüzünün nasıl olduğu ile de alakalıdır ve bu nedenle bu ikisi arasındaki farkın ne olduğu konusunda kafalar oldukça karışır. Gerçekte olan şudur ki; UI tasarımcısı, kullanıcı arayüzünün nasıl şekilleneceğine karar verirken, UX tasarımcısı, bu arayüzün nasıl çalışacağını belirlemekten sorumludur.

  • Arayüzün iskeletini ve ne gibi özelliklerin olacağını belirlerler.
  • Organizasyon şemasını be bu şema içerisindeki modüllerin birbiriyle nasıl ilişkili olacağını belirler.

UX – UI Tasarımı Nedir

UX & UI Arasındaki Farklar Nedir

Bu iki terim analoji olarak farklı prensipleri anlatır. Ancak uygulamada ikisini birbirinden ayırmak oldukça güçtür. Akılda tutulması gereken temel fark, UX tasarımı tamamen deneyimin genel hissi ile ilgiliyken, UI tasarımı tamamen ürünün arayüzlerinin nasıl göründüğü ve çalıştığı ile ilgilidir.

Bir UX tasarımcısı, kullanıcının belirli bir sorunu çözme yolculuğunun tamamını göz önünde bulundurur:

  • İlerlemenin gerçekleştirilmesi
  • Görevin tamamlanması
  • Deneyimin zorluk derecesi

Bu başlıklar ve alt başlıklardan oluşan çalışmalarının çoğu, kullanıcıların ne tür sorunlarla ve acı noktalarıyla karşılaştıklarını ve belirli bir ürünün bunları nasıl çözebileceğini bulmayla ilgilidir.

Hedef kullanıcının belirlenmesi için ve bir ürünle ilgili ihtiyaçlarının neler olduğunu öğrenmek için gerekli araştırmalar da yapılır. Son olarak, ürün için tel çerçeve sürecini belirleyen tasarımlar oluşturulur.

UX & UI Tasarımı Nerelerde Kullanılır

Tahmin edilebileli üzere bu iki tasarım prensibi tasarım ihtiyacı güdülen her alanda kendini gösterecektir. Yaygın bir şekilde karşılaşacağınız alanlar şu şekildedir:

  1. Yazılım Geliştirme
    Yazılım geliştirme endüstrisi, tasarımcılarının temel tüketici alanıdır. Web siteleri, web uygulamaları ve kurumsal uygulamalar geliştirmek için bir web tasarımcısına ihtiyaç vardır. Web geliştiricilerine olan talep, önümüzdeki yıllarda bile hızla artmaya devam edecektir.

    2. Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)
    Tasarımcılar web sitelerini duyarlı ve etkileşimli hale getirmesini gerektirir. Bu da SEO açısından oldukça önemlidir. Arama motorlarının indekslenmesi, web sitesi tasarımından güçlü bir şekilde etkilenir. Web siteniz doğru şekilde tasarlanmadıysa, web siteniz arama motoru dizine eklemede iyi bir sıralamada olmayabilir. Bu nedenle, web tasarımcılarından web sitelerini SEO ve diğer pazarlama stratejileri için optimize etmeleri istenir.

    3. Web Tabanlı İşlemler
    Google, Amazon gibi web tabanlı hizmetlerin çalışması, profesyonel web tasarımcılarının web tabanlı hizmet operasyonlarında sorunları kontrol edip çözmelerini ve sorunları gidermelerini gerektirir. İyi UX ve UI tasarımcıları, kullanıcı deneyimini iyileştirmek için sürdürülebilirliğin geliştirilmesine de yardımcı olurlar.

    4. Mobil Uygulama Geliştirme
    Mobil uygulama geliştirme sektörü, sektörde en hızlı büyüyen sektörlerden biridir. Milyonlarca Android, iOS, Windows ve diğer mobil uygulamalar piyasada mevcut ve sayıları giderek artıyor. UI/UX geliştiricilerinin mobil uygulama geliştirmede talepleri oldukça fazla ve çok önemli bir pay sahibidirler.

 

 

 

 

Paylaşım10Tweet6Gönder
Önceki yazı

Notepad++ da Koyu Mod Nasıl Aktif Edilir?

Sonraki Gönderi

Windows Hello Nedir, Nasıl Kurulur?

Umut Bolat

Umut Bolat

İlişkiliGönderiler

Genel

Marka Piramidi Nedir? Markalar Nasıl Büyür ?

Tarafından Umut Yaşar
12 Ocak 2023
Genel

Soar Analizi Nedir?

Tarafından Umut Yaşar
11 Ocak 2023
Genel

Profesyonel ve Pratik Ürün Fotoğrafı Nasıl Çekilir?

Tarafından Umut Yaşar
5 Ocak 2023
Eğitim

Artikülasyon Nedir?

Tarafından Umut Yaşar
4 Ocak 2023
Eğitim

Fonoloji Nedir?

Tarafından Umut Yaşar
3 Ocak 2023
Sonraki Gönderi
Windows Hello Nedir, Nasıl Kurulur?

Windows Hello Nedir, Nasıl Kurulur?

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trend
  • Yorumlar
  • En son
PSD Uzantılı Dosya Nasıl Açılır

PSD Dosyası Nedir? .PSD Uzantılı Dosya Nasıl Açılır?

7 Ekim 2019

Netflix benzeri ücretsiz film izleme sitesi

8 Ekim 2019
Opera VPN İnceleme

Opera VPN İnceleme: Opera VPN Güvenli Mi?

13 Ekim 2019
Popmundo ile maceraya hazır mısın?

Popmundo ile maceraya hazır mısın?

3

Gerçek Bir Köpek Gibi Davranan Dört Bacaklı Robot: Astro

1
Chrome ödeme yöntemleri için yenilik getiriliyor!

Chrome ödeme yöntemleri için yenilik getiriliyor!

1

Değer Odaklı Satış

7 Şubat 2023

Toleranslandırma Nedir

6 Şubat 2023

Kalp Masajı ve Suni Solunum Nasıl Yapılır

4 Şubat 2023

İlginizi Çekebilir

Microsoft Editörleri İşten Çıkardı, Yapay Zekaya İş Verdi!

Tarafından Umut Bolat
8 Temmuz 2020
0
Microsoft Editörleri İşten Çıkardı, Yapay Zekaya İş Verdi!
Yapay Zeka

Microsoft Editörleri İşten Çıkardı, Yapay Zekaya İş Verdi! Microsoft'un haber kaynağı MSN için çalışan yaklaşık 50 editör, sözleşmelerin yenilenmeyeceğini ve...

Devamını oku

Xiaomi’den Redmi Note 8T

Tarafından Umut Bolat
6 Kasım 2019
0
Akıllı telefon

Bugün Madrid'de düzenlenen bir etkinlikte tanıtılan cihazın 3 rengi bulunmakta; Starscape Blue, Moonlight White ve Moonshadow Grey Özellikleri: ▪  Ekran: 6.3 inç Full HD Plus ve tabi ki damla çentikli. Ayrıca...

Devamını oku
TeknoPolis.NET

Copyright © 2021 Teknopolis

  • Hakkımızda
  • Gizlilik politikası
  • Künye
  • İletişim

Sonuç yok
Tüm Sonucu Görüntüle
  • Home

Copyright © 2021 Teknopolis