Veri akışlarını yönetmek, iş başarısı için her zamankinden daha önemli. Ancak, veri yönetim sistemlerinin ve önde gelen veri yöneticilerinin (CDO’lar) büyümesine rağmen, birçok şirket bu konuda eksiklikler yaşıyor. Sektör araştırmaları, şirketlerin karar verirken yapılandırılmış verilerin yarısından azını ve yapılandırılmamış verilerin %1’inden azını kullandığını veya analiz ettiğini gösteriyor. Çalışanların %70’inden fazlasının ihtiyaç duymadıkları verilere erişimi var ve analistlerin çalışma zamanlarının %80’i verileri keşfetmek ve düzenlemek için harcanıyor. Veri ihlalleri yaygındır, yanıltıcı veriler depolanır ve kurumsal veri teknolojisi genellikle beklentilerin gerisinde kalır. Teknolojinin hayatımız üzerindeki olumlu etkileri bu alanda da gelişmelere yol açmıştır.
Veri Analitiği Nedir? Veri analizi, yararlı bilgileri keşfetmek, sonuçlar çıkarmak ve karar vermeyi desteklemek için verileri incelemek, temizlemek, dönüştürmek ve modellemek için kullanılan bir süreçtir. Veri analizi, işletme, bilim ve sosyal bilimlerin farklı alanlarında farklı isimler altında farklı teknikleri içeren birçok farklı bakış açısına ve yaklaşıma sahiptir. Veri entegrasyonu, veri analitiğinin öncüsüdür.
Veri Analitiği Nedir?
Veri analizi, ham verileri toplamak ve bunları kullanıcının karar vermesi için faydalı bilgilere dönüştürmek için kullanılan bir süreçtir. Önce veriler toplanır ve ardından soruları yanıtlamak, hipotezleri test etmek veya teorileri çürütmek için analiz edilir. Veri analizi birkaç adımı içerir. Tekrarlanan adımlar.
Veri Analizi Ne Anlama Geliyor?
Veri analizi, ham bilgi toplama ve test etme ve temizleme sonucunda gerçek yararlı bilgiler elde etme yöntemidir. Bu, gerekli veri ve bilgilerin toplandığı ve aynı zamanda yararsız bilgi ve verilerin taranarak ortadan kaldırıldığı bir modelleme sürecidir. Bilgi toplamanın bu aşamasında asıl mesele sonuçlara ulaşmaktır. Bir sonuca varma yolunda veri çıkarmak önemlidir. Çıkarılan verilerle nasıl bir yol izleneceği ve ne yapılacağı netleşir. Veri analiz sistemi, dönüştürücü bir süreç olarak da görülebilir.
Çeşitli bilimsel ve sosyal mühendislik yöntemlerine dayalı analitik prosedürler. Günümüz iş dünyasında daha çok bilimsel mühendislik yöntemi kullanılmaktadır. Ama bazı yerlerde toplum mühendisliğine ihtiyaç var. Anket ve gözlem yapılırken sosyal mühendislik yöntemleri kullanılmaktadır. Her iki yöntem de analizde önemli bir yer tutar.
Analiz hafife alınmamalıdır. Dev şirketlerden internet üzerinde çalışan bir bireye indirgenebilir. Herkesin analitik modellere ihtiyacı vardır. Farklı alanlarda hizmet veya imalat firması olabilirsiniz. Kişisel bir sorunu çözebilirsiniz. Ancak verinin gücüne inanıyorsanız, veri analizinin hayatınızın bir parçası olacağına inanacaksınız. Analizin birçok sorunu çözdüğünü bilmelisiniz. İstatistiksel analiz sayesinde en küçük probleme bile yaklaşmak zor olmayacaktır. Her sektörün analiz ve iş planlama modelinin aynı olmadığını da belirtmekte fayda var. Üretim sırasında bu uygulama göz ardı edilmemelidir.
Veri gereksinimi
Analiz için girdi olarak gerekli veriler, analiz sonuçlarını kullanacak olan analistlerin veya müşterilerin ihtiyaçlarına göre seçilir. Veriler sayısal veya kategorik olabilir.
Veri toplama
Veriler çeşitli kaynaklardan toplanabilir. Veriler, trafik kameraları, uydular, kayıt cihazları gibi çevredeki sensörler tarafından toplanabilir. Röportajlar, çevrimiçi kaynaklardan veya belgelerden indirmeler de mevcuttur.
Veri işleme
Elde edilen veriler, analiz için öncelikle işlenmeli veya düzenlenmelidir. Örneğin, elektronik tablolar veya istatistiksel yazılımlar gibi daha fazla analiz için satır ve sütunlara tablo biçiminde yerleştirilebilirler.
Veriler bazen çok zor olabilir. Yüz binlerce satırdan oluşan verileri analiz edip doğru bir şekilde yapmak ve verileri anlamak çok önemlidir. Kullanıcı dostu uygulamalara sahip olmak bizim için çok önemli.
Veriler Nasıl Analiz Edilir?
Veri analitiği, bir şirketin yaşamı için esastır. Analitiğin iş dünyasının bel kemiği olduğu söylenebilir. Belirli veri ve bilgileri ifşa edebilmek için şirketlerin analize ihtiyacı vardır. İşin ayrılmaz bir parçası veri analiz sistemidir. Olumlu ve başarılı bir sonuç elde etmek isteyen firmalar mutlaka analitik yöntemlere başvururlar. Yerleşik planlarla uyumlu olarak, en olumlu sonuçlar analitik yöntemlerle belirlenir. Analiz sayesinde firma memnun, müşteri departmanı memnun.
Son zamanlarda popüler bir sistem haline gelen tarama işlemi doğru uygulandığında hayat kurtarıyor. Örneğin, finansal tabloların analiz edilmesi ve iletilmesi, bir şirketin finansal durumu için önemlidir. Analiz yapmayan şirketler ile yapanlar arasında ciddi bir fark var. Geleneksel iş tasarımında veri ve bilgi toplama sistemi çalışmaz. Daha eski şirketlerde daha çok deneme yanılma yaklaşımı kullanılmaktadır. Bugün deneme yanılma yönteminin bittiğini söyleyemeyiz.