Ülkeler kendilerine ait dijital para birimlerini çıkartabilirler. Ancak ülkelerin çıkarttıkları dijital para birimleri CBDC olarak adlandırılır ve bilinen Bitcoin ile aynı kripto para birimleri değildir. Dijital para birimlerinin amaçları ödeme işlemlerinde hükümet ve diğer aracı kuruluşları araya koymamaktır. Ülkelerin kendi merkez bankalarının çıkarttıkları dijital para birimleri, kripto para birimlerinin sahip oldukları merkeziyetsizlik anlayışına uygun olmaz.
Dijital para birimleri ile kripto paraların işleyişi aynı değildir. Ülkeler kripto para çıkartmak yerine dijital para çıkartırlar. Dijital para birimlerinde kişiler işlem yaparken kendi kimlik bilgilerini kullanırlar. Bu nedenle işlemleri yapan kişiler belirlidir. Ancak kripto para birimleri ile atılan adımlarda KYC kaydı kullanılır ve herhangi bir yer ile kişisel bilgiler paylaşılmaz. Para işlemleri yalnızca iki taraf arasında olur ve diğer kişiler tarafından işlemi yapan kişiler belirlenemez. Dijital paralar herhangi bir siber saldırıya göre daha güvensizdir. Ancak kripto paralar sahip oldukları blockhain tabanı ile birlikte güvenilir olarak yer alır.
Kripto Para Birimlerinin Yaygınlaşması
Kripto para birimleri blockhain teknolojisi ile birlikte daha çok yer almaya başlamıştır. Piyasada illegal işlerde kullanıldıkları düşünülen para birimleri zaman içerisinde engellenmeye çalışılmıştır. Fakat bu çabaların sürdürülmesine rağmen zamanla kripto para birimlerinin kullanılması artmıştır. Kripto para birimleri daha bilinir bir hale gelmiştir ve milyonlarca kişi tarafından kullanılmaya başlanmıştır.
Kripto para birimleri kişilerin yatırım amacı ile kullandığı bir araç haline gelmiştir. Ticarette de kripto para birimlerinin kullanımının kolay olması da bu birimlerin kullanışlılığını arttırmıştır. Aracı ve herhangi bir merkezi kuruluşa bağımlı olmayan Bitcoin kripto para birimlerine kişilerin yönelimi çoğalmıştır. Blockhain, kripto paraların alt yapısını meydana getiren teknolojidir. Bu teknolojinin yaygınlaşması ve dünyadaki finansal işlemlerin elektronik ortamda artması ile birlikte kripto para kullanımı artmıştır. Blockhain teknolojisi yalnızca kripto para birimleri üzerinde kullanılmamaktadır. Ticaret, bankacılık ve lojistik sektörü kadar birçok farklı alana kullanılmaktadır.
Blockhain güvenliğinin fazla olması teknolojik ortamda oldukça güvenilir bir duruş sergiler. Fakat bazı ülkeler bu teknolojinin iyi amaçlar dışında da kullanıldığına inanır. İlerleyen zamanlarda bazı ülkeler kripto para kullanımını yasaklamıştır. Bazı ülkeler de kripto para kullanımını serbest bırakmıştır. Yasak olan ülkeler içerisinde kişilerin kripto para yatırımı yapması ve kullanması yasal değildir.
Ülkeler Neden Kripto Paralarını Çıkartırlar?
Ülkelerin kendi kripto paralarını çıkartmasının amacı, kripto paraların merkeziyetsiz olmasıdır. Ülkeler bu merkeziyetsiz yapıyı güvensizlik olarak algılar ve vatandaşlarına kullanımı kısıtlar. Ülkelerin kendilerine ait para basmaları ve yaymaları tamamen belirlenen kanunlar çerçevesinde gerçekleşir. Bu nedenle ülkelerin kendi bastıkları paraların hepsi hükümetlerin kontrolü altındadır. Ancak kripto paralar hükümetleri yok sayar ve aracı kullanmaz. Bu nedenle ülkeler kendilerine ait dijital para birimleri ile piyasada yer almaya çalışırlar.
Kripto paraların işleyişi hükümetlerin kanunları ile uyuşmaz. Bu nedenle ülkeler kripto paraların yasallaşmasına olumlu bakmazlar. Ülkeler kendilerine ait kripto paralarını üretmeye çalışır ve globalleşen kripto para düzeni ile ilişki içerisinde kalmayı amaçlarlar.
Kripto Paraların Blockhain Yapısı
Kripto paralar, Blockhain alt yapısını kullanarak kullanıcılarına güvenilir bir hizmet sağlamayı amaçlarlar. İşlemlerin tamamen adaletli ve güvenilir bir şekilde ilerlemesini sağlayan teknoloji, coin işlemlerinin yer verildiği alandır. Bu veri tabanı internet dünyasının en önemli teknolojik gelişmelerinden birisidir. Blockhain teknolojisinde kayıtların tamamen saklı olacağı ifade edilmiyor. Aksine bütün kayıtların olduğu bir şekilde görüntülenebilmesi amaçlanmaktadır. Blockhain teknolojisi bütün işlemlerin şeffaf bir şekilde görüntülenmesini sağlar. Bu sayede işlemler dışarıdan herhangi bir müdahaleye uğramazlar.
Ülkelerin Kripto Para Çıkartmasının Sonucu
Ülkelerin kripto para çıkarmasının sonucunda aracı olarak bir kuruma ihtiyaç duyulması olasılığı olmaz. Bu nedenle maliyetler azalır ve riskler de oluşmamaktadır. Kripto paralar ülkelere ait olduğu zaman daha güvenilir bir işleyiş meydana gelir. Kripto para sisteminde herhangi bir aracı kurum yoktur. Ülkelerin kendi içerisinde Merkez Bankası aracı kurum olarak yer alır. Kripto paraların tamamen şeffaf bir işleyişte olması onların güvenilir olduğunu gösterir. Bu sistem bazı ülkeler tarafından güvenilmez olarak değerlendirilir ve hükümetlere karşı bir sistem olarak ele alınır.
Ülkeler kendilerine karşı gördükleri kripto para birimlerine giriş yapmak istemezler. Bunun yerine ülkeler kripto para çıkartmayı tercih ederler. Ülkeler kendi merkez bankaları aracılığı ile kripto para birimlerini üretmeye başlarlar. Kendi para birimlerini üreterek merkeziyetsizciliğe karşı bir duruş sergilemek isterler. Dünya üzerinde kendisine ait kripto para birimini ilk olarak çıkaran ülke Dubai olarak geçmiştir. Ülkelerin kendi otoritelerini korumaları ve güvenilir bir finansal hizmet sunması için önemli bir adımdır.
İlk olarak 1990’lı yıllarda kripto para birimleri konuşulmaya başlanmıştır. Ancak ilk kripto para olan Bitcoin 2009 yılında piyasada yer almaya başlamıştır. Dünya üzerinde kripto para birimlerinin yaygınlaşması nedeni ile kişiler farklı işlemler için kullanmaya başlamıştır. Ticaret gibi birçok işlemde kripto para birimleri kullanılmıştır.