Slikon vadisinde önemli şirketlere danışmanlık hizmeti veren Prof.Dr.Lothar Determann, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin düzenlediği “Veri Mahremiyeti, Güvenlik ve Verinin Metalaştırılması- Küresel Eğilimler” etkinliğinde konuştu. Data paylaşımının önemine dikkat kesilmemiz konusunda uyardı ve geleceğin “kişiselleştirilmiş teknoloji” ile donatılacağını belirtti. Konferansta Elon Musk’ın sürücüsüz araçlar konseptine de vurgu yapan Determann, sürücüz araçlar en geç 2030’da yollarda olacak dedi.
- Profesör Determann sürücüsüz araçların da aynı bilgisayarlar gibi programlama ile çalıştığını belirterek araçların programlama tekniklerini geliştirdiklerini söyledi.
- Bilgisayar programlamalarının kişiselleştirilebilir özelliklerinin araçların yapısal özellikleriyle uyum sağlamasını istediklerini ve projeleri bu prensibe uygun geliştirdiklerini söyleyen Determann “Sürücüsüz araçların en geç 2030 yılında yollarda olmasını planlıyoruz. Daha çok insanın faydalanması adına geliştirdiğimiz yazılımları tüm opsiyonlarıyla satışa sunacağız” dedi.

Geliştirdikleri sürücüsüz araçlar içinde yüzlerce hatta on binlerce programın olduğunu söyleyen Prof. Determann sürücüsüz araçların artık açık kaynaklı bir yapıya sahip olduklarına dikkat çekti. Sürücüsüz araçlarını bir bilgisayara benzetti.
- Dr. Determann: Aslına bakarsanız ürettiğimiz araçlar yürüyen tekerlekli bir bilgisayar gibiler. Kişiselleştirdiğimiz araçların birçok yazılımla birlikte çalışması için elimizden geleni yapıyoruz. Aracın telefon ve tablet gibi diğer teknolojik aletlerle eş güdümlü çalışması için yapısal fonksiyonları önemli boyutta sağlama almaya çalışıyoruz. Birçok fayda sağlayacak bu otonom araçların tüm faktörlerle bir harmoni içinde çalışmasını istiyoruz dedi.
Prof. Dr. Determann geliştirdikleri otonom araçların özelliklerini şu şekilde sıraladı:
- Sürücüler bundan sonra arabanın hız ile ilgili değerleriyle uğraşmayacaklar.
- Trafik kurallarına itaat etmeyen sürücüler mevcut olmayacak.
- Araçlar çok sayıda veriyi aynı anda işleyip sürücünün önüne hava, yol ve haber olarak paylaşabilecekler.
- Trafikte en çok karşılaşılan sorunlardan biri de sürücünün yoldayken dikkatinin dağılmasıdır. Otonom araçlarda bu söz konusu olmayacak.
- Sürücünün alkollü veya uygunsuz durumda olması aracı etkilemeyecek ve sürüş kalitesine tesir etmeyecek.

Veri paylaşımı ve verinin mahremiyetine önemle değinen Prof.Dr.Determann “Toplanan verilerin gizlenmesi ve saklanması çok önemli bir konu. Hükümetler akıllı şehir kurma niyetiyle hareket edip bu verileri kullanırsa sonuç felaket olur. Hükümetin ve şirketlerin bu konuda hassasiyet göstermesi vatandaşların özel hayatları açısından büyük önem arz ediyor”