Şu anda istenmeyen posta saldırılarının etkisini en aza indiren bir istenmeyen posta önleme filtreleme hizmetiniz yoksa veya özel bir sunucunuz, bulut sunucunuz vb. varsa, sık sık istenmeyen e-postalar alabilirsiniz. Sunucuda DNSBL / RBL listesini eklemek için alan var. Hem Barındırma Kontrol Panelinin E-posta Ayarları bölümü hem de E-posta Sunucusu Ayarları.
DNBL – İstenmeyen E-postaları Azaltmak İçin RBL Blacklist kullanımı
İstenmeyen e-postaları azaltmak için aşağıdaki ücretsiz ve başarılı RBL\’leri sunucunuza ekleyerek istenmeyen e-postaları azaltabilirsiniz.
- zen.spamhaus.org
- cbl.abuseat.org
Bu iki liste (aslında zen.spamhaus.org’un kendi içinde üç farklı liste vardır) yeterlidir. Daha fazla DNSBL eklemek, gelen her postanın kaynağı her DNSBL’ye sorgulandığından gecikmelere neden olabilir. Aynısı, güvenilmeyen DNSBL’leri sorgularken kara listeler için de geçerlidir. Ayrıca spam olmayan e-postaları da engelleyebilirsiniz.
Mesela; hiç çekinmeden yazabileceğimiz;
- dnsbl-1.uceprotect.net
- dnsbl-2.uceprotect.net
- dnsbl-3.uceprotect.net
- b.barracudacentral.org
- dnsbl.sorbs.net
Uceprotect, son derece hassas e-postaları tespit ettiğini söylüyor, ancak aslında kara listeye alınmış ileti dizilerini hızla kaldırmak için ücret (rüşvet) alan bir kuruluş. İstenmeyen posta gönderenleri cezalandırıyormuşsunuz gibi görünebilir, ancak durum gerçekten böyle değil, bu nedenle bu listeleri kullanmanızı önermiyoruz.
Barracudacentral aslında kendi anti-spam çözümünü yaratan başarılı bir şirkettir, ancak ücretsiz DNSBL hizmeti sınırlı sayıda sorguyu yanıtlayabilir ve bir IP adresinin önceden kaydedilmesini ve izin alınmasını gerektirir.Olabilir. Bunları yapmadan kullanmayınız.
Sorbs.net; GMail\’in giden IP adresi genellikle sorbs kara listesindedir. Ne Google ne de sorbs bu konuda hiçbir şey yapmaz, bu nedenle Gmail veya Gsuit uygulamalarından gelen e-postaların spam olarak algılanma olasılığı daha yüksektir.
Yüzlerce DNSBL listesi var, bunları bulabilir ve e-posta trafiğinize göre deneyerek kullanabilirsiniz ama birçoğunda farklı hatalar var ve bunu biz yaşıyoruz diye. Size verdiğimiz DNSBL listesi.
Blacklist (RBL/DNSBL) nedir?
Spam gönderdiği bilinen IP adreslerini depolayan bir veritabanı. Hizmet sağlayıcılar, internet gönüllüleri veya güvenlik şirketleri tarafından çeşitli amaçlarla oluşturulmuş birçok kara liste vardır. Posta sunucusu gelen postayı kontrol eder ve gönderen kara listeye alınmışsa postayı reddeder.
Gönderdiğiniz e-posta uzak tarafa ulaşmıyorsa veya “SMTP hatası: 550-posta reddedildi” gibi bir hata mesajı alıyorsanız, IP adresiniz kara listeye alınmış olabilir. Bu durumda sistem yöneticinize başvurun.
valli.org ve mxtoolbox.com’da aşağıdaki çevrimiçi araçları kullanarak IP adresinizin durumunu test edebilirsiniz.
https://mxtoolbox.com/blacklists.aspx
https://multirbl.valli.org/dnsbl-lookup/
Not: Blacklistler çeşitli amaçlar için oluşturulur. Kara listeye alınmış olmak, postalamayı sınırlamaz.
Posta sunucunuzun IP adresini https://mxtoolbox.com adresindeki mx aramasını kullanarak öğrenebilir ve internet bağlantınız için kullanacağınız IP adresini Google’da “what is my ip” aratarak öğrenebilirsiniz.
Reklam amaçlı spam göndermek ülkemizde yasal bir ihlal olmamakla birlikte servis sağlayıcıların yapmaması gerekenler listesinin başında gelmektedir. Kasıtlı olarak spam gönderirseniz, hizmet durur.
Spam e-postaları azaltma
İstenmeyen posta filtreleri, aşağıda açıklandığı gibi istenmeyen e-postaların azaltılmasına yardımcı olur, ancak istenmeyen e-postaların size ulaşmasını önlemek için kullanabileceğiniz bazı en iyi e-posta uygulamaları vardır. Bunlar:
Kaydolduğunuz yerler konusunda seçici olun:
Lütfen e-posta adresinizi yalnızca güvenilir kuruluşlara verin. E-posta adresinizi paylaştığınızda, yalnızca almak istediğiniz haber bültenlerine abone olmayı seçersiniz. Saygın şirketlerin pazarlama e-postalarının aboneliğinden kolayca ve şeffaf bir şekilde çıkabileceğini unutmayın.
E-posta adresinizi nasıl paylaşacağınız konusunda dikkatli olun:
Hepimiz e-posta adreslerini arkadaşlarımızla, ailemizle ve iş bağlantılarımızla paylaşırız. Ancak, böyle bir ortamda botlar ve spam gönderenler adresinizi ele geçirebileceğinden, e-posta adresinizi herkese açık forumlarda veya sosyal medyada yayınlamaktan kaçının. Lütfen e-posta adresinizi mümkün olduğunca kullanmaktan kaçının. Başka bir deyişle, yalnızca gerçekten kullandığınız hizmetler için kullanın.
Farklı amaçlar için farklı e-posta adresleri kullanın:
Örneğin, iş için bir e-posta adresi, yakın arkadaşlarınız ve aileniz için başka bir e-posta adresi ve kayıt ve abonelik için başka bir geçici e-posta adresi kullanabilirsiniz. Adres kaydedildikten sonra devre dışı bırakabilirsiniz. Bu nedenle diğer hesapları tehlikeye atmaz.
Spam mesajlarla uğraşırken dikkatli olun:
Mümkünse spam iletileri tıklamamak veya açmamak en iyisidir. Dikkatli olun ve tüm şüpheli mesajları silin. Asla spam’e cevap vermeyin. Çünkü böyle bir durumda dolandırıcılar e-posta adresinizin çalıştığından emin olacak ve size daha fazla spam gönderecektir. Kötü amaçlı yazılım indirmelerini veya kimlik avı saldırılarını önlemek için asla spam e-postalardaki bağlantılara tıklamayın veya ekleri açmayın.