Dünya genelinde siber ağ genişledikçe siber güvenlik uzmanlığı da son zamanların rağbet gören mesleklerinden birisi haline gelmiştir. Bugün etkinliğini sürdüren her firma ve kuruluş bir Siber Güvenlik Uzmanı istihdam etmeye gereksinim duymaktadır. Siber Güvenlik uzmanları yeni algoritmalara karar verilmesi, muhafaza edilen sistemin açığının kapatılması ve veri tabanının muhafaza edilmesi gibi birçok farklı hususta destek vermektedir. Bu nedenle bu mesleğin oldukça kapsamlı bir iş sahası bulunmaktadır. Peki, siber güvenlik uzmanlığı nedir? Siber güvenlik uzmanları nerede çalışır? Gelin, bu soruların cevaplarına beraber bakalım.
Siber Güvenlik Uzmanlığı Nedir?
Siber güvenlik uzmanlığının ne olduğunun tam olarak anlaşılabilmesi adına ilk olarak siber sözcüğünün yakından tanıması gerekmektedir. Siber sözcüğü İngilizce “cyber” sözcüğünden dilimize uyarlanmıştır. Siber sözcüğü bilişim sistemlerinin alt yapılarına ait soyut bir kavramdır. Siber güvenlik uzmanlarının görevleri de kişi ve kuruluşların siber dünyadaki güvenliğini sağlamaktır.
Son senelerde çokça artan veri çalınma olayları, fidye yazılımlar ve siber saldırılar kurum ve kuruluşları epey zor bir durumda bırakmıştır. Bu gibi durumların ortaya çıkması siber güvenlik uzmanlığının popülerleşmesine sebep olmuştur. Siber güvenlik uzmanları hizmet sundukları firma veya kuruluşların bilgi sistemlerini muhafaza etmekle görevlilerdir. Siber güvenlik uzmanları özel bir firmada çalışmayı tercih edebilecekleri gibi devletin en mühim sahalarında çalışmayı da tercih edebilmektedirler.
Siber Güvenlik Uzmanlarının Görevleri Nelerdir?
Siber ağlarda yoğunlaşan saldırılar ve tehditler sebebiyle hem kuruluşların hem de bireylerin verilerinin muhafaza edilmesi her zamankinden fazla ehemmiyet kazanmıştır. Bu güvenliğin sağlanması adına görevli olan siber güvenlik uzmanlarının yükümlülükleri aşağıdaki şekilde ifade edilebilir;
- Algoritmaları çözümleme ve yeni algoritmalar üretme.
- Firma ve şirketlerin önemli dosyalarını muhafaza etme.
- Devletin bilgilerini ve özel dosyalarını muhafaza etme.
- İhtimal dahilindeki saldırılara karşı meydan gelebilecek kaybı en aza indirme.
- Siber saldırılara karşı yeni yazılımlar üretme.
- Veri tabanını muhafaza etme.
- Muhafaza edilen sistemin ihtimal dahilindeki güvenlik açıklarını saptama ve kapatma.
Siber güvenlik uzmanlarının başlıca görevleri yukarıda sayılanlardır. Bu kişiler hizmet sundukları firma veya kuruluşların verilerini muhafaza etmekle ve ihtimal dahilindeki siber saldırılara karşı önlem almakla görevlilerdir. Bu nedenle siber güvenlik uzmanlığı gereksinim duyulan ve her geçen gün popülerliğini arttıran meslek gruplarından biridir.
Nasıl Siber Güvenlik Uzmanı Olunur?
Siber güvenlik uzmanı olmak adına okulların farklı programlarından eğitim alınabilmektedir. Yanı sıra wen üzerinden de siber güvenlik sahasına dair eğitimler verilmektedir. Bu işin teknik eğitimini alan bireyler Linux komutları ve phytonu benzeri programlama dillerini mutlaka bilmelidirler.
Yanı sıra işletim sistemlerinin mantığını anlamak ve analiz benzeri husularda bilgi sahibi olmak da çok mühimdir. Teknik lise ya da endüstri liselerinden bilişim sahasında mezun olanlar üniversiteye geçiş yaparken bu bölümle ilgili öncelik hakkına da sahip olmaktadırlar.
Eğer teknik bilgi sahibi yoksa veya bu sahada eğitim veren bir okuldan mezun olunmadıysa özel kurslara katılınarak siber güvenlik uzmanlığıyla alakalı altyapı ve sertifika elde edebilmektedir. Akıldan çıkarılmaması gereken şey siber güvenlik uzmanlığının stresli bir meslek olduğu gerçeğidir. Mesleğini yürekten seven ve bu sahada gerekirse baskı altında çalışmaya razı olan bireylerin siber güvenlik uzmanlığına yönelmesi daha doğru olacaktır.
Siber Güvenlik Uzmanları Nerede Çalışır?
Siber güvenlik uzmanlarının iş sahaları oldukça geniştir. Siber güvenlik uzmanları özel kuruluşlarda veya devlet kurumlarında iş bulabilmektedirler. Siber ağların ve bilişim teknolojilerinin her geçen gün gelişmesi bu sektörde elemana gereksinim duyulmasına sebep olmaktadır.
Siber güvenlik uzmanları mobil güvenlik, uygulama güvenliği, ağ güvenliği, akıllı tehdit saptama ve sosyal saldırı uzmanlığı gibi birçok farklı iş kolunda çalışabilmektedirler. Yanı sıra farklı hizmet ve ürünlere paralel olarak da etkinliklerini sürdürebilmektedirler. Diğer taraftan siber güvenlik uzmanları yönetici, eğitmen ya da danışman olarak da çalışabilme imkanına sahiplerdir.
Netice itibariyle bugün dünyanın ve internet teknolojilerinin geldiği noktada siber güvenlik kesinlikle ihmal edilemeyecek çok önemli bir alan haline gelmiş durumdadır. Siber saldırganların olası saldırılarına maruz kalmamak ve zarar görmemek adına her alanda markalar siber güvenlik uzmanlarıyla çalışmak zorundadırlar. Bu da siber güvenlik uzmanlarına çok geniş bir iş sahası ve çalışacakları sektörü tercih etme şansı getirmektedir.