Neden bazı web sitelerinin öne çıkan snippet’ler ve pop-up yanıtları için Google’da üst sıralarda yer aldığını veya bazı web sitelerinin neden fiyatları, incelemeleri ve bağlantıları olduğunu merak ettiniz mi?
Bahsettiğimiz her şey, şema işaretlemesi (yapılandırılmış veya mikro veri olarak da bilinir) denen şeye çok şey borçludur.
“İnternette bulunan tüm veriler ham formattadır. Uygulama şeması (konfigürasyon) verileri, gerekli bağlam bağlamında arama motorları tarafından değerlendirilen işleme ve yapılandırılmış verileri işler.” Yusuf Özbay.
Google, Yahoo, Bing ve Yandex gibi önde gelen arama motorları, 2011’den beri Schema.org’u oluşturmak için birlikte çalışıyor.
İşbirlikçi olmasına rağmen, bu yöntem, arama motoru optimizasyonunun yeterince kullanılmayan biçimlerinden biridir. Bir ankete göre, Google arama sonuçlarının üçte birinden azı, Schema.org işaretlemesi de dahil olmak üzere zengin snippet içeriği gösteriyor.
Bu durumda şema yapılandırma verileri, rekabette öne geçmek için büyük bir fırsat sağlar.
Bu fikir aklınıza geldiğinde, şema yapılandırma verileri ile ilgilendiğiniz şeylere adım adım geçelim.
Schema Yapılandırma Verisi Nedir?
Schema yapılandırma verisi, arama motorlarının içeriğinizi nasıl anlayabileceğini “açıklamanın” bir yoludur. Bu, arama motorlarının anlayabileceği önceden tanımlanmış etiketlerden oluşan HTML’ye bir kod parçası eklenerek yapılır. Şema yapılandırma kodu, arama motoruna içeriğin ne anlama geldiğini söyler. Bunlar kullanıcı tarafından görülmez, ancak arama motorları sayfada gezinirken okunabilir.
Yapılandırılmış veri, mikro veri veya jsonld biçiminde olabilir. Bu cümleden sonra bunun teknik bir konu olduğunu düşünebilirsiniz. Ama endişelenme. Jsonld, bağlantılı verilerin JavaScript nesne temsili anlamına gelir. Jsonld, sayfadaki öğelere açıklama eklemek için kullanılır. Temel olarak, verileri, arama motorlarının öğenin anlamını anlayabilmesi için yapılandırır.
Birkaç teknik sorunu çözdükten sonra kaldığınız yerden başlayın.
Google veya diğer arama motorlarının bir web sayfasını tararken asıl amacı o sayfanın ne olduğunu bulmaktır.
Tarayıcılar web sitelerini insanlar gibi oluşturamazlar ancak içeriğin anlamı, yayın tarihi, yazar gibi çeşitli unsurları ve indeksleme işlemi sırasında faydalı olan diğer unsurları bulmaya çalışırlar.
Şemalar; makaleler, videolar, resimler vb. farklı içerik türleri içerir, ancak aynı zamanda kuruluşlar, yerel işletmeler, insanlar vb.
Schema yapılandırma verileri hangi amaçla kullanılmalıdır?
Şema işaretlemesini kullanmanın en büyük faydalarından biri, öne çıkan snippet’ler oluşturma yeteneğidir. Google, öne çıkan snippet’leri sever. Bununla birlikte, şema işaretlemenin SEO için başka bir uzun vadeli faydası daha vardır. Web sitenizde iyi bir içeriğe sahipseniz, onu tıklayan ziyaretçiler bulduklarından memnun kalacaklardır. Google, kullanıcıların aradıklarını bulduklarını onayladığında, arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer alırlar.
Schema yapılandırma verilerini nasıl işlemem gerekir?
Birçok web sitesi sahibinin düşündüğünün aksine Schema, içeriğin tüm bölümleri için (yalnızca en önemli bölümler) kullanılmak üzere tasarlanmamıştır.
Bir örnekle açıklamak gerekirse:
Etkinlik
Başkalarının etkinliklerinizi Google arama sonuçlarında bulabilmesi ve etkinliklere katılabilmesi için etkinliklerinizi etiketleyebilirsiniz.
İşaretleme yoluyla çeşitli etkinlikler ekleyebilirsiniz. Yerel işletmeler, dersleri, atölyeleri ve festivalleri vurgulamak için şema işaretlemesini kullanabilir.
Yemek Tarifi
Aşağıdakiler gibi yararlı bilgiler sağlamak için tarifin grafiğini oluşturabilirsiniz: Tariflerin kolaylığı, pişirme ve hazırlama süreleri, beslenme bilgileri, kullanıcı puanları.
Bu şema verilerini eklemeniz önerilir:
Toplam Puan (Ortalama inceleme puanı)
Yazar
Pişirme süresi (gerçekten pişirmek için gereken süre)
Hazırlama süresi (yiyecekleri gerçekten hazırlamak için geçen süre)
Tarih (Tarifin yayınlandığı tarih)
Açıklama (Yemeğin özeti)
Beslenme (Her porsiyondaki kalori sayısı)
Organizasyon ve Yerel İşletme Bilgileri
Kurumsal ve yerel işletme bilgileri, her işletmenin web sitesinde uygulaması gereken şema işaretlemesidir. Bu, aşağıdaki işaretleri içerir:
İşletmenin bulunduğu yer
Görüntüler
Site logosu
İletişim bilgileri
Sosyal bağlantılar
Puanlar
Olanaklar (örn. ücretsiz Wi-Fi, engelli erişimi vb.)
Ürün ve Teklifler
Ürününüzü online satmak istiyorsanız, e-ticaret sitenizin ürün şeması. Fiyatlandırma, envanter seviyeleri, ürün incelemeleri ve teklifler hakkında net ve faydalı bilgiler sağlar.
Makaleler
Makale yayınlayan siteler, içeriğin Google Haber Kaynakları’ndaki görünürlüğünü artırmak için şema işaretlemesini kullanabilir.
İçeriğinizi aşağıdakilerle etiketleyebilirsiniz:
Manşet
Görüntü
Tarih
Yazının yayınlanmasından bu yana zaman geçti
Schema Yapılandırma verilerini kullanırken akılda tutulması gereken üç kural
En Sık Kullanılan Şemaları Bulun
İşaretleme türlerinin çok uzun bir listesi olmasına rağmen, Schema.org en yaygın şema işaretleme türlerinin bir listesini sağlar.
İşaretleme hakkında akılda tutulması gereken bir şey, web sitenizin her öğesine yapılandırılmış veri işaretlemesi uygulamamaktır. İlk olarak, potansiyel müşterilerinizin neyi faydalı bulacağını düşünün. Onları tıklamaya iten nedir? Hangi detaylar size değer katıyor? Onlara aradıkları cevabı nasıl verebilirsiniz?
Yalnızca İnsanlar Tarafından Görülebilen İçeriği İşaretleyin
Gizli sayfa öğelerini işaretlemeyin. İçeriği gizlemek ve yapılandırılmış verileri ziyaretçilerin göremediği içeriklere uygulamak Google için büyük bir dezavantajdır. Kullanıcı sayfayı görüntüleyebiliyorsa şema işaretlemesi uygulanmalıdır. Ziyaretçi arama sonuçlarına tıkladığında içerik görüntülenmezse, bu çok maliyetli olabilir.
İşaretlemenizi Test Edin
Herhangi bir web değişikliğinde olduğu gibi, doğru şekilde uygulandığından emin olmak için her zaman schema.org işaretlemesini test edin.
Neyse ki Google, işaretlemenizi test etmek ve hataları belirlemek için kullanabileceğiniz zengin bir snippet test aracı sunar.