Root atma işlemi Android işletim sistemine sahip cihazlarda tüm yetkilerin kullanıcılara gitmesine verilen tanımlamadır. Kullanıcıların cep telefonlarında yer alan tüm yetkiler ile erişimlere izin elde etmek için verilen haklar olarak da tanımlaması yapılabilir. Bu sayede cihaz sahibi olan kişilerin Android işletim sistemleri üzerinde işletim sistemi üzerinde söz konusu olan yeniden şekillendirmelere izin verilir. Hal böyle olunca performans üzerinde gözlenen özelliklerin yanı sıra telefon sesi ile beraber meydana gelebilecek birçok sorun, etkin olarak giderilmesi için olanakları sunar.
Root Ne İşe Yarar?
Root ne işe yarar gibi sorular oldukça merak ediliyor. Android işletim sistemleri üzerinde bazı anlarda kilitleme olması ya da çalışamaz noktalara gelmesi bilinir. Hatta bazı anlarda meydana gelen durumlara bakılacak olduğu zaman telefon ya da tabletlere giriş yapılmak istense bile pek söz konusu olmayabilir. Tüm meydana gelmesi muhtemel olan durumlar ele alınırken bir yandan da cihazların üzerinde farklı bölümlerde çalışmama gibi durumlar oluşabilir.
Bu tarz olayların meydana geldiği zamanlar telefonlarda root işlemi uygulayarak yeniden başlatmak sistemi kullanılır hale getirebiliyor. Tüm özelliklerin aktif bir şekilde yüksek performans özellikleri ile sisteme yeniden yüklenmesi sağlanır. Hal böyle olunca pek çok kişi de telefon ya da tabletlerinde kitlenme olması ve kullanama gibi durumlar meydana geldiği zaman ilk olarak root nasıl atılır bunu öğrenmesi gerekir.
Root Nasıl Atılır?
Android işletim sistemi bulunan cihazlarda geçerli olan root işlemi için birkaç adımı takip etmek yeterli olur. Root atmak için;
- Cihazların ayarlar kısmına girerek menünün alt kısmında bulunan cihaz hakkında bölümüne giriş yapılır.
- Yapım numarası kısmına tıklanır. (Bazı cihazlarda derleme numarası gibi farklı isimlendirmeler söz konusu olur.)
- Cihaz geliştirici adımları uygun bir hale geldiği zaman cihazın yeniden ayarlar kısmına girilir ve cihaz hakkında kısmından geliştirici adımları seçilir.
- Bu kısım kullanır hale geldiği zaman ayarlar menüsüne girilir ve cihaz seçeneği içerisinde yer alan geliştirici seçenekleri kısmı kullanır hale gelir.
- Kullanır hale geldikten sonra usb hata ayıklama modu kullanır hale getirilir.
- Cihazlar hazır hale geldikten sonra bilgisayarlar üzerinden ücretsiz olarak indirilen Root uygulamaları, android telefon rootlama işleminin başlamasına yardımcı olacaktır.
- Ardından Android işletim sistemli cihazlar kapanır.
Telefonlara Root Atmak Garantiyi Bozar Mı?
Telefonlara root atmak garantiyi bozar mı en merak edilenler arasında yer alır. Cihazlarda yer alan bazı özelliklerin değişmesine neden olabiliyor. Böyle durumlar meydana geldiği zaman tabi ki de insanlar acaba garantisi bozulur mu diye merak edebilir. Her ne kadar insanlar için bu durum pek istenen bir şey olmasa bile maalesef ki rootişlemleri cihazların garanti dışına çıkmasına neden oluyor. Teknik servisler cihazları inceledikleri zaman anında root işlemine maruz kaldı mı kalmadı mı anlıyor. Bu yüzden garantisi devam eden cihazlara root işlemi yapmak pek önerilmez.
Root Faydaları
Android işletim sistemlerine atılan root faydaları ile de en çok tercih edilenler arasındadır. Faydalarına bakılacak olduğu zaman;
- Android işletim sistemi olan telefon ve tabletlerin görünümlerini kontrol eder.
- İşlem ardından süper kullanıcı aygıtında yer alan sistem dosyalarına rahat bir şekilde erişilecek olmasından dolayı işletim sistemin tüm yönleri uzmanlık seviyelerine göre tek gerçek sınırlama ile özdeşleşebilir.
- Pil simge renginden, cihazın ön kısmında yüklenirken çizimlerde öne çıkan animasyonlara kadar birçok görselin değiştirilmesine izin veren temalarda destek ve daha fazlasına imkan verecektir.
- Çekirdek yapısında tam kontrol fırsatı verir. CPU ile GPU hız aşırtma ve hız aşım durumlarına izin verir.
- Uygulamalarda meydana gelen yedekleme, geri yüklenme ya da toplu düzenleme ile birçok telefon üzerinde önceden kurulan uygulamaların kaldırılması da dahil olacak şekilde uygulamalara tam kontrol verir.
- Üçüncü parti düzeylerinde olan uygulamaların kullanım yollarının otomatikleştirilmiş olması sistem düzeylerinde süreçlerin artmasına yardımcı olur.
- Root işlemi ile android işletim sistemi bulunan cihazlara şekil veren farklı ROM yapısı tercih edilebilir.
Birçok buna benzer faydasından dolayı da genel olarak garanti süresi biten cihazlarda tercih edilir.