Python modüler bir programlama dilidir. Birçok kişi Python’u JAVA’ya alternatif olarak kullanır. Ülkemizde programlama dili olarak adlandırılır. Python kelimesi İngilizce kökenli olup Türkçe’de python anlamına gelmektedir. Aslında, adı işiyle örtüşüyor. Python nedir? Soruyu bir alt başlıkta detaylandıracağız. İnsanlar şimdi bu programlama diliyle ne yapabilir veya yapabilir? Gelin onlara birlikte bir göz atalım.
Python’u kullanarak hayal edebileceğiniz her şeyi kodlayabilirsiniz. Örneğin sistem ile; Uluslararası alanda, bilim ve teknoloji alanında, birim kanalların hesaplanmasında ve ağ korsanlığında kullanılabilir. Alternatif olarak, Python aracılığıyla oyunlar geliştirilebilir. Bir web sitesi kurulabilir ve bir yazılım sistemi oluşturulabilir. İnsanın tamamen özgür dünyasıyla ilgili bir durumdu.
Bir web tarayıcısını açtığımızda girdiğimiz ilk uygulama nedir? Google’ın tabii ki. Ardından, videoları izlemek ve müzik dinlemek için düzenli olarak YouTube uygulamasını kullanıyoruz. Aslında, hayatımızda onlarsız zar zor yürüyebiliriz. Her gün bir şeyler görmek için siteyi açıyoruz. Konuyla ne alakası var onun üzerinden geçiyorsunuz. Google ve YouTube gibi medyalar Python kodunu kullanır. Bu yazılım dili onların sistemindedir. Sadece bu firmalar değil NASA, CERN, BitTorrent, Zope, Django gibi firmalar da Python’dan faydalanıyor.
Python Nedir?
Python, Hollandalı bir işadamı olan Guido Van Rossum tarafından yaratıldı. İlk olarak 1991 yılında pazarlanmıştır. Şirketin adı 1990 yılında Hollanda’nın başkenti Amsterdam’dan alınmıştır. Yazılım zaman zaman sürekli olarak güncellendi. İlk güncelleme Ocak 199 ‘te alındı. 1.0 sürümünü aldıktan sonra, 2x serisinde hala 2.7 ve 3.x serisinde 3.5.2’dir. Sürüm 3x 2008 yılına kadar kullanıldı. Geçen yıl 3.7.0 sürümü kullanılmaya başlandı. Yazılım, simge olarak “.py” kullandı. C programının C’den daha hızlı olduğu bulundu. Diğer önemli sistem uygulamaları şunlardır: S60 için Unladen Swallow, PyPy, Jython, IronPython, CPython ve Python.
Python nasıl bir dildir?
Python her şeyden önce dinamik ve iddialı bir dildir. Dinamik olmasına rağmen vücut gibi esnektir. Yazılım ve koda yeni başlayanlar için bile kolay bir dile sahip olması popülaritesini artırmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan bir araştırma Python’un ne kadar ünlü olduğunu gösteriyor. Lisans öğrencileri araştırmaya dahil edilmiştir. Bilgisayar bilimi öğrencileri bunun Python dersleri için daha iyi bir seçim olduğunu düşünüyor. Bu nedenle arka planda Java kullanımı ortadan kaldırılmıştır. Araştırmada, en iyi 10 üniversitenin %75’inden fazlası Python’u seçti. 0 üniversitede yapılan araştırmada %65’ten fazlası aynı yazılım sistemini tekrar tercih etmiştir.
Yazılım seçiminde en önemli etkenlerden biri de kolay anlaşılır bir dile sahip olmasıdır. Python yazılım şirketini Google ve Youtube gibi markalarında desteklemesi buna iyi bir örnektir. Popüler sosyal medya sitesi Reddit’in tamamen Python programlama dilini içermesi popülaritesini artırdı.
Kullanılan Programlama Dili Alanları
Yazının başında Python’un kullanıldığı bazı alanları özetledik. Şimdi kullanım alanlarını daha da genişleterek paylaşacağız:
- Web uygulamaları geliştirmede kullanılan programlama dili.
- Açık internet protokollerinde
- Açık internet protokollerinde Pyramid
- İnternetteki birçok web tarayıcısını destekler.
- Web kazıma
- Farklı algoritmik sistemler
- Veri bilimi
- Bu yazılım sistemi, OpenCV için Python programlama dili
gibi yerlerde kullanılabilir.
Java’dan farklı kılan özellikler
Aynı sistemi kullanan diğer uygulamalarla da karşılaştırılabilir. Ancak Java dünyada en çok bilineni olduğu için hala ön plandadır. Ancak Python dili, onu diğerlerinden ayıran özelliklere de sahiptir. Python’un özelliklerini listeleyin.
- Öncelikle Python’un açık kaynak kodlu bir yazılım sistemi vardır. Bu sayede herhangi bir yere bağlı kalmanıza gerek kalmaz. Bu özelliği ile gerçekten blockchain teknolojisine benziyor.
- Basit ve anlaşılır bir dile sahip olması en büyük avantajıdır. Bu şekilde kod kolayca okunabilir. Sistemde yeni olanlar bile karışıklık olmadan karışabilir.
- Karmaşık ve dağınık bir kod düzeni yerine daha düzenli ve düzenli bir kod yapısına sahiptir.
- Mac, Windows, Amiga, Symbian, Unix ve Linux gibi sistemlerle uyumludur. Bu işletim sistemlerinde mükemmel çalışır.
- Programlama dilinin hızı sayesinde rakiplerinden bir adım öndeydi. Fast, kodlama başta olmak üzere birçok işlemde kolaylık sağlar. Bu sayede kullanıcı zaman kaybetmez.
- Python Python’un en iyi özelliği ücretsiz olmasıdır. Dilediğiniz yerde ücretsiz kod yazabilirsiniz. Şifrelemenin ücretsiz olması onu daha da çekici kılıyor.
Python ile veritabanı yazılım geliştirme kolaydır. Programlamak veya kodlamak istiyorsunuz ama yeterli bilginiz yok. Eğitilmiş ve unutulmuş olabilirsiniz. Hangi dersi alacağım? Dersler için o kadar para ödeyemem ve zamanım daralıyor. Hırıltılarını duydum. İnternet çağında yaşadığımızı bir an için unuttunuz sanırım. Artık internet üzerinden online eğitim almak çok kolay. İnternetin olduğu her yerden öğrenebilirsin. Akademi’den farklı olarak, uzaktan eğitim alanında uzman kişiler tarafından verilebilmektedir.
Enstitü’ye ücretsiz temel programlama kursu için teşekkürler. Bir haftalık eğitimde; Programlama, kodlama, algoritmalar gibi birçok konu işlenecektir. İnternette gerçekleşen olayların çoğunun şifreleme yoluyla gerçekleştiği bilinmektedir. İnsanlar, kod veya algoritmalar kullanarak nelerin değiştiğini canlı olarak görebilirler. İnternetten anlayan biri olarak bu eğitim ile kodlamanın nasıl yapıldığını görebilirsiniz. Temel programlamaya giriş niteliğinde olan kursta bilmediğiniz veya unuttuğunuz birçok şeyi öğreneceksiniz. Profesyonel bir koçla programlama tarihi boyunca bir yolculuğa çıkacaksınız.