PaaS (Platform as a Service) bulut tabanlı olan bir hizmet platformudur. Bulut tabanlı hizmet olan bu platform üzerinde gelişmiş bütün uygulamaların oluşturulmasına kolaylık sağlamaktadır. Temelde geliştiricilerin her konuda sorunsuzca problem yaşamadan yazılım geliştirme hizmeti sunan bir platformdur. Kullanıcılar oluşturdukları verileri yönetirken, sağlayıcılar ise diğer konuların üzerinde çalışmalar yapmaktadır.
PaaS (Platform as a Service) genel olarak teklifleri test eder ve sanallaştırarak dağıtma görevini üstlenmektedir. Böylece geliştiricilere framework hizmeti sağlamaktadır. Buna göre PaaS (Platform as a Service), web internet uygulamasının yaşam döngüsü şu şekilde desteklemektedir.
Geliştirme ve Test etme
Güncelleme
Dağıtma ve Yönetme
PaaS (Platform as a Service) Özellikleri Nelerdir?
PaaS (Platform as a Service) özellikleri arasında en önemlileri şu şekildedir.
Paas platformuna birden fazla kullanıcının erişimine izin verilir.
Ölçeklenebilir olması sebebiyle işinizle ilgili çeşitli katmanlar arasında dilediğinizi seçebilir ve uygulayabilirsiniz.
Teknoloji sanallaştırma üzerine inşa edilmektedir.
Sistem yönetimi ile ilgili kapsamlı bilgiye gerek olmadan kolayca çalıştırılabilir.
PaaS (Platform as a Service) Avantajları Nelerdir?
PaaS (Platform as a Service) avantajları, hakkında bilgi sahibi olmak üzere incelemek için bilinmesi gerekenler sırasıyla şu şekildedir.
1.Azaltılmış Maliyet: Azaltılmış maliyet denilince, PaaS platformu sizlere ufak işleri yapmadığınız için, fazladan çalışma saatlerine ek ödemeler yapmanıza gerek olmaz. Ayrıca çalışma modelinize göre ek personel gereksinimi duymazsınız. Böylece sizler için azaltılmış maliyetle tam tasarruf sağlamaktadır.
2.İyileştirilmiş Pazara Çıkış Süreci: Dağıtım hızı ve artan geliştirme bulut bilişimde PaaS platformunun en önemli iş araçlarından birisidir. Geliştiricilerin teknolojik yeniliğe ve otomatikleştirilmiş araçlara kolayca ulaşabilmesi nedeniyle uygulamaların faaliyete geçirilmesine büyük katkı sağlamaktadır.
3.Sürekli Güncellemeler: Uygulamanız hakkında oluşturduğunuz bileşenleri, rakiplerinize ayak uydurmak zorunda kaldığınızda sürekli olarak güncellemek zorunda kalırsınız. Bu da sizin her zaman son gelişmelerden ve paylaşımlardan eksik kalmanız anlamına gelecektir. PaaS (Platform as a Service) uzmanları sizin için otomatik olarak gerçekleştirmektedir. Böylece güvenlik açığı sorunlarına karşı tedbirli olmanızı sağlayacaktır. Aynı zamanda kaynaklardan ve zamandan tasarruf etmenize olanak sunacaktır.
4.Ölçeklenebilirlik: PaaS (Platform as a Service) ölçeklenebilir mekanizması ile kaynakların serbest bırakılmasını ve tahsis edilmesini sağlamaktadır. Dolayısıyla işletmeler herhangi bir zaman diliminde ölçeklenebilir.
5.Hareket Özgürlüğü: Hareket özgürlüğü, geliştiricileri yazılımlarını oluştururken özgürdür. Aynı zamanda geliştiriciler sağlayıcılara bağlılığı yoktur. Hizmet sağlayıcılar ise dayatarak işlem yapmaktan çok kişilere verimli çalışma ortamı sağlarlar.
PaaS (Platform as a Service) Dezavantajları Nelerdir?
PaaS (Platform as a Service) dezavantajları hakkında kısaca bilgi vermek istenildiği zaman şu şekildedir.
Satıcı belirli barınma ilkelerine sahiptir. Dolayısıyla bu ilkeleri güvenliğini belirlemek üzere yapmaktadır.
Uygulama her zaman ana bilgisayara bağlıdır. Bu nedenle ihtiyaç olduğu taktirde bir buluttan diğer buluta geçmek zorlaşacaktır.
Uyumluluk sorunları ile bileşenlerin entegre olmadığı zamanlarda sorun yaşamanıza yol açacaktır.
İşletme Neden PaaS (Platform as a Service) Kullanmalıdır?
İşletmenin PaaS (Platform as a Service) kullanma nedeni, Paas platformunun sonsuz şekilde ölçeklenebilir olması büyük avantaj sağlamaktadır. Dolayısıyla maliyet ölçülerinde büyük kolaylık sağlayacaktır. PaaS (Platform as a Service) maliyet modellerini aşağıda yer aldığı gibi yapabilir.
PaaS altyapı bakım ve yapı işlemleri maliyetini büyük ölçüde azaltarak, tasarruf sağlayabilir.
Geliri pazara çıkış süresini ve yazılım geliştirmeyi desteklemektedir.
Entegre, öngörülen, sağlam ve kaliteli daha güvenilirliği teşvik etmektedir.
Temel yetkinlik yaklaşımını desteklemektedir. Aynı zamanda geliştiricilerin en çok yaptıkları işlere odaklanmaları sağlanır.
PaaS (Platform as a Service) Ne Zaman Kullanılır?
PaaS (Platform as a Service) kullanılma zamanı özellikle geliştirme ve uygulamaların en sıra dışı işlemlerine odaklanmaktadır. Benzersiz uygulamalara odaklanarak daha uygun maliyete ve zaman konusunda daha verimli yolları izlemektedir. Böylece geliştiriciler bütün zamanlarını test etme, oluşturma gibi yaratıcı yeniliklere odaklanmaktadır.
PaaS (Platform as a Service) Kimler Kullanmaktadır?
PaaS (Platform as a Service) genellikle hizmet platformu olarak geliştirme ve uygulama gibi framework şeklinde kullanılır. Geliştirme ekibinin büyük çoğunluğu müşteri talepleri ve beklentilerindeki hızı ve teknolojiyi takip etmek üzere bulut tabanlı çözüme geçmektedir. Aynı zamanda alt yapıyı kurarak yönetmeye odaklanmaz. Bunun yerine yeni özellikler sunarak, uygulamaları dağıtmaya odaklanmaktadır.