Karmaşık web siteleri, açılış sayfaları ve mobil uygulamalar geliştirmek, iş akışlarını otomatikleştirmek ve daha fazlası için artık kodlama bilmenize gerek yok.
Yazılım talebinin programcıların arzını aştığı bir zamanda, No-code geliştirme araçları çok çeşitli işletmelere ve bireylere bu eksikliğin üstesinden gelmesine yardımcı oluyor.
No-code Nedir?
No-code, daha önce yalnızca geliştiriciler için mümkün olan, yazılım oluşturmak için hiçbir programlama becerisi gerektirmeyen bir yazılım geliştirme yaklaşımıdır.
No-Code platformlarının kullanıcıları, tek bir kod satırı öğrenmeden veya yazmadan uygulamalar veya web siteleri oluşturabilir. Webflow, Bubble, Glide, Adalo ve Zapier, iyi bilinen No-code platformlardan bazılarıdır.
Bu No-code platformlar, kodlayıcı olmayanların daha önce yalnızca profesyoneller tarafından gerçekleştirilebilen karmaşık bir CMS tabanlı web sitesi veya mobil uygulama oluşturmasına veya tekrarlanan görevlerin tekrarını otomatikleştirmesine olanak tanır. Böylece bu platformlar sadece zamandan ve paradan tasarruf etmekle kalmaz, aynı zamanda yazılım geliştirmeyi de kolaylaştırır.
Yani No-code, hem internette bir şeyler yaratmanın hem de kod satırları yazmadan süreçleri otomatikleştirmenin bir yolu.
No-Code Neden Önemlidir?
No-code araçlarla geliştiricilere veya BT ekiplerine bağımlı olmanız gerekmez. Hemen hemen herkes uygulamalar, web siteleri ve daha fazlasını oluşturabilir. Kodlamayı anlamayan insanlar, teknik hayallerini gerçekleştirmek için temelde No-code bir yaklaşıma odaklanabilirler.
Teknik uzmanlığı çok az olan veya hiç olmayan kişiler için özellikle yararlıdır.
Bu kişiler temel programlama becerilerine sahip olmasalar da, uygulamalar veya web siteleri gibi yazılım uygulamaları geliştirebilir veya mevcut bir web sitesine veya uygulamaya işlevsellik ekleyebilirler.
Peki No-code Platformu kimler kullanıyor?
Çok Az Fonu Olan Veya Hiç Fon Olmayan Girişimler
Kodsuz platformlar, Bir yazılım geliştiricisi tutamıyorsanız veya bir yazılım satıcısı için sermayesi olmayan küçük bir işletmeyseniz, No-code araçlar kaynaklarınızı en üst düzeye çıkarırken fikirlerinizi yürütmek için size bir çerçeve sağlar.
Uygulamalarını Piyasaya Hızlı Sürmek İsteyenler
Kodsuz araçlar, bir birey olarak pazarda bir boşluk tespit ederseniz ve onu rakiplerinin önünde kullanmak istiyorsanız ihtiyacınız olan ilk adımı sağlar. Piyasa fark ettiğinde ek büyüme stratejilerine ihtiyacınız varsa, bunları daha sonra uygulayabilirsiniz.
Danışmanlar ve Serbest Çalışanlar
No-code uygulama geliştirme, serbest çalışanlar ve danışmanlar gibi serbest çalışanlara da fayda sağlayabilir. Danışmanlar ve serbest çalışanlar, işlerini farklı şekillerde kurmak ve büyütmek için No-code uygulamaları kullanabilir.
Sınırlı Geliştirme Kaynaklarına Sahip Şirketler
Yazılım projeniz çok büyük ve ayrıntılıysa, No-code uygulamalar geliştirerek sınırlı geliştirme kaynaklarınızdan yararlanabilirsiniz.
Çeviklik Arayanlar
Kullanıcılar, kendi yazılımlarını oluşturmalarına olanak tanıyan No-code araçlara eriştiklerinde daha bağımsız hale gelebilirler.
Nocode platformu ile kodlama yapmadan uygulama geliştirmek mümkün müdür?
Basitçe söylemek gerekirse, nocode platformu programcıların ve kodlayıcı olmayanların web siteleri, uygulamalar ve veritabanları gibi yazılımları satır kodu yazmadan oluşturmasına, değiştirmesine, yükseltmesine veya entegre etmesine olanak tanır.
Nocode platformunun kendisi, yazılım geliştirmeyi daha geniş bir kitle için daha erişilebilir hale getirirken üretkenliği ve iş akışı verimliliğini artırmak için bir devrimdir.
No-code Platformları Nasıl Çalışır?
Artık No-code platformların ne olduğunu bildiğinize göre, nasıl çalıştıklarını görelim.
Kodsuz Platform, esasen görsel bir geliştirme arayüzü üzerinde çalışmanıza ve aynı anda mobil cihazlarda, bilgisayar masaüstünde ve tablette nasıl görüneceğini görmenize olanak tanıyan bir kullanıcı arayüzü (UI) oluşturucusudur. Sezgisel modeller kullanmak, kodlamanın karmaşıklığını ortadan kaldırarak verilerinizi kolayca yönetmenize olanak tanır.
No-code uygulamaların yalnızca basit uygulamalar için iyi olduğu fikri mutlak bir doğru değildir. Teknolojinin hızla geliştiği bir dönemde, hedeflerinize ulaşmak için No-code bir platform kullanabilirsiniz.
No-Code’ün Low-Code’dan Farkı Nedir?
No-code ve low-code terimleri genellikle birbirinin yerine kullanılır. Ancak her ikisi de çalışma ve kullanım açısından farklıdır.
Bazı kod dışı platformlar, kodlama deneyimi gerektirmez, ancak uygulamaların yapısı ve işleyişine aşinalık gerektirir. Diğerleri, kaydırma çubukları, gezinme düğmeleri veya özel renkler eklemek gibi nispeten basit görevleri gerçekleştirmek için kodlayıcı olmayanların sitelerine özel kod eklemesine izin verir. Bu kod satırlarına, hemen erişilmesi ve kullanılması kolay olan önceden var olan kodlarla rastlayabilirsiniz.
Lowcode bu senaryolarda da kullanılabilir, ancak belirli entegrasyon ve dijital dönüşüm girişimleri gibi şirketin temel sistemi için kritik süreçleri çalıştıran uygulamalar oluşturmak için de kullanılabilir.