MAPI; uygulama geliştiricilerinin mesajlaşma uygulamalarını yazabilmek için Microsoft Windows mesajlaşması sırasında gerekli olan alt sistemlerini kullanabilmek için fırsat veren Microsoft teknolojisi olarak bilinir. E-posta gönderimleri ve alımları ile ilgili talimat büyünü arasında en trend plan e-posta protokollerini, SMTP, POP3, IMAP ve MAPI olarak sıralaması yapılacak olduğu zaman MAPI işlemini öğrenmek daha kolay olacaktır.
Messaging application programming interface yapısının ilk harflerinden meydana gelen MAPI; mesajlaşma uygulama programlama arayüzü olarak bilinir. Microsoft Outlook kapsamında bir arayüz olarak bilinen Exchange sunucularının gerekli tüm özelliklerini tam olarak kullanmak için fırsatları veren tescilli bir Microsoft protokolü olarak yer alır. Bu süreçlerde Microsoft Exchange Server, Microsoft aracılığı ile geliştirilmesi yapılan bir e-posta sunucusu ve takvim sunucusu olarak bilinir. Sadece Windows server işletim sistemleri üzerinde rahat bir şekilde çalışması ile dikkatleri çeker.
MAPI Ne İşe Yarar?
MAPI; kullanıcıları için Outlook ya da geri kalan diğer MAPI e-posta istemcilerini tercih ederek e-posta kutularına rahat bir şekilde erişim fırsatları sunan e-posta protokolü olarak çalışacaktır.
Microsoft Outlook üzerinde POP3, IMAP ya da http kullanımlarını tercih edilebilir. Sadece MAPI protokolü gerekli ve önemli olan tüm bilgilerin tam senkronizasyon olanaklarını verir. Geri kalan protokoller sadece standart e-posta işlevleri için eksiksiz bir destek sunar. Outlook, MAPI istemcisi olarak yapılandırılması olmasından dolayı bulut üzerinde saklanan mesajlara, internete bağlı olan tüm bilgisayarlardan web posta aracılığı ile yapılır.
MAPI Nasıl Çalışır?
MAPI çalışma sistemi bilgisayarlar üzerinde çalışan mesajlaşma uygulamaları ile beraber temel mesajlaşma servisleri arasında önemli bir tür olarak bilinir. Kısacası e-posta oluşumu sağlanırken ya da bir e-posta okuması sırasında sürekli sunuculara bağlanacak olduğu bilinir. Bir, MAPI hesabı erişimi için biraz zaman alacak olduğu anlamına gelir. Bunun ana nedeni de e-posta istemcilerinin posta sunucuları ile iletişim kurmasında geçen süreden kaynaklanır.
MAPI Özellikleri
MAPI özellikleri ile birçok kişi tarafından oldukça tercih edilir. En belirgin özellikleri;
- MAPI e-posta istemcileri ile geri kalan uygulamaların Microsoft exchange server ile aralarında iletişim kurmaya yardımcı olur.
- MAPI hesaplarına web posta hizmetleri sayesinde herhangi bir fiziksel konumlardan erişim hizmeti verir. Takvimler ile kişiler, MAPI protokolü kullanılıyor olduğu sürede herhangi bir bilgisayardan görüntüleme fırsatı verir. MAPI protokolü senkronizasyonlarının yapılabilmesi için tüm cihazların da MAPI özelliklerini kullanabiliyor olması şartı aranır.
- MAPI erişimlerini devre dışında bırakmayı tercih etmek, kullanıcıların Outlook kullanması ile Exchange modunda posta kutularına rahat bir şekilde erişim fırsatları verir.
- MAPI, e-postalar ile beraber e-posta hesaplarına ait gerekli bilgilerin sunucular ile sürekli eşleşmelerinin yapılmasından doları, e-posta hesaplarında yer kalmadığı gibi sorunlar söz konusu olmaz.
Bu kadar farklı özelliklerinin yer almasından dolayı uygulama geliştiricileri tarafından her zaman en çok tercih edilen yöntem olarak bilinir.
MAPI ve IMAP Farkı
MAPI; Exchange gibi birçok MAPI tabanlı olarak posta sunucuları ile iletişim kurma sırasında RPC tabanlı iletişim kanallarını tercih eden Microsoft kapsamında yer alan tescilli teknoloji olarak bilinir. IMAP ise POP3 üzerinde yer alan daha modern bir e-posta protokolü olarak bilinir. E-posta alabilmek için gerekli tüm internet standartları arasında bulunan MAPI ile IMAP benzer işlevselliklerine sahip olması ile dikkatleri çeker. Fakat aralarında birkaç fark olmasından dolayı kullanım alanlarına göre daha çok MAPI tercih edilir ve insanların gelişimlerinin daha rahat olmasına yardım eder.