LinkedIn, iş arayanların ve işverenlerin buluştuğu ve iş hayatları hakkında bilgi paylaştığı bir sosyal ağdır. Diğer sosyal ağlara çok benzeyen LinkedIn’in tek farkı iş amaçlı kullanılıyor olmasıdır. Bu, meslektaşların birbirleriyle daha kolay iletişim kurabilecekleri ve daha kolay arkadaş edinebilecekleri bir platformdur.
LinkedIn, dünyanın en büyük profesyonel ağlarından birini oluşturmuştur ve kullanımı çok basittir. Arkadaş bulmak için yapmanız gereken tek şey e-posta adresinizi taramaktır. Bu durumda, rehberinizde kayıtlı olan kişiyle kolayca iletişime geçebilirsiniz.
LinkedIn Nasıl Kullanılıyor?
LinkedIn’i kullanmak için önce bir e-posta adresiniz olmalıdır. Diğer sosyal ağlar gibi, LinkedIn’in üyelik süreci de e-posta adresi, ad ve soyad gibi temel bilgilere dayanmaktadır. Üyelik süreci düzene girdikten sonra en önemli kısım kendinize oluşturacağınız profil kısmıdır.
Profil, sizi en iyi şekilde tanımlayan ve ne aradığınızdan net bir şekilde haberdar olmanızı sağlayan özelliklere sahip olmalıdır. Profil içeriğinizde eğitim hayatınız, başarılarınız, iş ve eğitim deneyimleriniz, bildiğiniz diller, hobileriniz ve aktif olarak kullandığınız sosyal ağlar gibi birçok bilgiyi paylaşabilirsiniz. Bu profili istediğiniz dilde hazırlama imkanına sahipsiniz. Çalışmak istediğiniz alanla ilgili kişilerle bağlantı kurarak istediğiniz şirketi takip etme imkanı ile ilginizi çeken diğer birçok alanla ilgili gruplara katılarak aktivitenizi arttırabilirsiniz.
LinkedIn’de oluşturulan gruplar; herkesin küresel ölçekte bilgi alışverişinde bulunabileceği ve ayrıca güncel veya adı geçmeyen birçok konunun yanı sıra yüksek kaliteli topluluklardan oluşan profesyonel iş kollarıdır. LinkedIn’de birçok grup var, ancak kullanıcılar bunlardan yalnızca 50 tanesine üye olabilir. Bu nedenle gruplara katılırken çok seçici olmalısınız.
LinkedIn Üyelikleri Nasıl?
LinkedIn üyeliği ücretli ve ücretsiz bölümlere ayrılmıştır. Ücretsiz bölümün kullanıcıları uygulamaların çoğunu kullanabilirken, belirli sınırlamalar vardır. Ücretli hesabınızda tanımladığınız profilleri ve dünyadaki kullanıcıların profillerini kimlerin görüntülediğine erişebilirsiniz. Ancak, bağlantısı olmayan kullanıcılarınızın profillerine izinleri dahilinde erişebilirsiniz. Öte yandan ücretli bir hesapta, bağlantısız kullanıcılarla mesajlaşma, profillerini klasörlere kaydetme, herhangi bir profile not yazma ve o profil kullanıcısı ile iletişim kurma, nitelikli arama filtreleri oluşturma ve diğer işlemler gibi işlemler de yapılabilmektedir.
LinkedIn Ne İşe Yarıyor?
Linkedin’in temel amacı, kolayca iş başvurusu yapmak, sunumları, belgeleri ve birçok kitabı kolayca paylaşmak, kolayca blog yazmak, iş hayatıyla ilgili bilgi alışverişinde bulunmak isteyen kişilere yardımcı olmaktır. İnternet üzerinden oluşturacağınız dijital özgeçmiş sayesinde alanınızdaki kişilerle iletişime geçmeniz ve firmaları takip etmeniz daha kolay olacaktır.
LinkedIn Tarihi Süreci
Merkezi Sunnyvale, California’da bulunan Linkedin, 2003 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde kuruldu. 2016’dan beri Microsoft’un temel dayanağı olmuştur. Online olarak kullanılabilen Linkedin, profesyonel iş adamlarından ve iş dünyasına girmeye çalışanlardan oluşuyor.
Aynı zamanda LinkedIn kurulduğu günden bu yana hiyerarşik bir yapıya sahip olmadığı için dikkat çekiyor. Kullanıcının iş hayatında öğrenci veya profesyonel olması herhangi bir sınırlama veya terfi sağlamamaktadır. Bu bağlamda üyeliğini, birçok kişiye hitap etmesini ve faydalarını büyük ölçüde artırmayı başarmıştır.
LinkedIn Önemi Nedir?
Linkedin, varlığını kaliteli bir şekilde sürdürdüğü için uzun zamandır tercih sebebi olmuştur. Platformu, iş arayan veya alanında uzman kişilerle network kurmayı hedefleyen kişiler için önemlidir. Dünyanın her yerinden yeni başlayanlar veya profesyonellerle tanışmak, yapılan iş için faydalıdır. Temasa geçen kişiler ile olan iletişimden dolayı farklı bir iş alanı yaratmak veya iş sağlamak adına ciddiye alınmalıdır. Birçok ülkede aktif olarak kullanılan Linkedin, insanlar tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.
LinkedIn Profili Nasıl Olmalıdır?
LinkedIn profesyonel bir iş ağı olduğu için kişilerin profili bu doğrultuda oluşturulmalıdır. İlk olarak, profil; kişinin adı, yaşı, ülkesi ve mesleği gibi temel bilgileri içermelidir. Ayrıca kişinin iş arama için hazırladığı özgeçmişi ile ilgili bilgilere de yer vermelidir. Deneyime, eğitim bilgilerine, ilgi alanlarına, yabancı dillere dayalı olarak sağlanmalıdır. Yeni iş alanlarına mı yoksa farklı fırsatlara mı açık olduğunu da girmelisiniz.
Başarılarını ve geçmiş deneyimlerini paylaşmak, kısa sürede birçok insanı etkileyebilir. Bu sayede tanınırlık ve iş gücü potansiyeli artar. Farklı kullanıcıların fikir edinmesini sağlar. İletişimdeki kişi ve gruplarla olan bağlantılar güçlendirilebilir ve bu bağlantılar daha sonra bir özgeçmişe eklenebilir. Dolayısıyla CV doldurma oranı da artacaktır.