Her firma kendi hedeflerine sahiptir. Bu nedenle zaman zaman bunlara ne kadar yakın olunduğu gibi sorular sıkça sorulur. KPI da bu noktada devreye girer. KPI ne demek? Sorusuna baktığımızda, Key Performance Indicator kelimelerinden meydana geldiği görülür. Dilimizde ise Temel Performans Göstergeleri şeklinde ifade edilir.
Temel olarak gerek kişisel, gerekse kurumsal anlamda hedefler belirleyerek, bir süre sonra değerlendirmenize olanak tanır. Böylece yaptığınız çalışmaların istediğiniz sonuçları verip vermediğini görebilir, eğer olumsuz bir durum varsa gerekli düzeltmeleri kısa sürede yapabilirsiniz.
Günümüzde her sektör, kendi KPI türüne sahiptir. Örnek vermek gerekirse finans ve muhasebe için bu durum şöyledir;
- Operasyonel Nakit Akışı
- Cari İşlemler Alacakları
- FAVÖK
- Bilanço
- Stok devri
- Gelir-gider Tabloları
- Gelir Artış Oranı
- Brüt kar marjı
- Finans tabloları
- Nakit Akış Tabloları
- Net Kar
Dolayısıyla hesaplamalar ve planlamalar da farklılaşır.
KPI Hangi Türlere Sahiptir?
KPI beş farklı kategoride ele alınır. Dolayısıyla doğru bir seçim yapılması, hedeflerinize daha kısa sürede ulaşmanıza yardım edecektir. Bu türler şöyledir;
- Proje yönetimi KPI
- Pazarlama KPI
- Satış KPI
- Finansal KPI
- İşletme KPI
Bunların hepsi farklı görevlere sahiptir. Bir firma içerisinde her departman, kendi KPI değerlerini bulundurur.
KPI Nedir?
Her firma daha geniş bir kitleye nasıl hitap edebileceğini düşünür. Bu sebeple bir hedef koyularak, bu yönelik çeşitli adımlar atılır. KPI açılımı da tam bu noktada devreye girer. Zira sadece şirketin değil; bireylerin ve projelerin kendilerine koydukları amaçlara yönelik ne kadar performans sergilediklerini ölçmelerini sağlar.
Dolayısıyla bir KPI çok iyi şekilde tasarlanmışsa, firmaların sergiledikleri performansın amaçlara göre yeterli olup, olmadığını anlamaya yardımcı olacaktır. Her KPI, farklı bir dereceye sahiptir. Bu bakımdan daha düşük olanlar müşteri hizmetleri ve satış gibi proje, görevler üzerine odaklanır.
Üst seviyelerde ise firmanın genel performansı ölçülür. Her ne kadar bir firmanın farklı departmanlarında KPI değişse de bu durum aşağıdan yukarıda gidildiğini göstermez; aksine yukarıdan aşağıya doğru seyreder.
KPI Neden Önemlidir?
Firmaların koydukları hedefe ulaşması, ne kadar başarılı olduklarını gösterir. Dolayısıyla sektöründeki rekabet oranına etki eder. KPI de bu noktada şirketin aslında nasıl çalıştığına, yeterli olup olmadığına dair kaynak oluşturur.
Sistem tarafından sunulan gerek güncel, gerekse geçmişe dair bilgiler, firmanın ileride nasıl sonuçlar alabileceğine de ışık tutar. Böylece gerekli önlemler alınabilir ya da mevcut performans korunabilir.
Bunlara ek olarak herhangi bir sorun varsa, KPI onun daha önceden tespit edilmesine yardım eder. Böylece gerekli müdahale önceden yapılarak zarar önlenebilir veya en aza indirilebilir.
Tüm bunların sonucunda bir firma istediği sonuçlara ulaşabilir. Böylece kendi sektöründe rekabet gücünü de yükseltebilir.
KPI Nasıl Belirlenir?
Her KPI kendine özgü bir yapıya sahiptir. Dolayısıyla dikkatli bir şekilde planlamak şarttır. Burada şu gibi sorulara cevap vererek, bir sonuca varmanız gerekir;
- İstediğiniz neticeye geldiğiniz nasıl anlaşılacak?
- Sonuçlardan kim sorumlu olacak?
- Sonuca etki edecek faktörler ne?
- İlerleme olup olmadığı nasıl anlaşılacak?
- İstediğiniz hedefin önemi ne?
- Hangi sonuç isteniyor?
Bu maddeler çoğaltılabilecek olmakla beraber, KPI ne demek sorusunun da geniş kapsamlı tarifini yapar.
Burada tavsiye edilen bir KPI yazarak, bunu paydaş olarak belirlediğiniz kişilerle paylaşmanız, ardından üzerinde değerlendirme yaparak gerekliyse değiştirmedir. Ardından gerek haftalık, gerekse aylık olarak incelenmelidir.