Yaygın tüketimiyle bir kültür halini almış kahve tüketimi, farklı kahve demleme yöntemlerini beraberinde getirmektedir. Geniş tadım yelpazesine ve aromasına sahip kahveler yapmak için değişik kahve çekirdekleri, öğütme yöntemleri, demleme teknikleri ve süresi kullanılır.
Farklı tatlara, karakterlere sahip kahveler elde etmek için günümüzde kullanılan demleme ekipmanları ve yöntemleri bulunur. Peki kahve demleme işlemi nasıl yapılır?
French Press
Kahve demleme işlemi için kullanılan en popüler ve kolay yol olarak french press yöntemini gösterebiliriz. Cam sürahi, metal süzgeç ve ona bağlı olan pistondan oluşan french press, filtre kağıdına gerek kalmadan yoğun ve kendine has bir kahve deneyimi sağlar.
Kolay bir sistem olan bu yöntemde kahve yapmak için 200 ml sıcak suya 8 gr kahve eklenerek düzeneğin kapağı kapatılır. Demleme işlemi gerçekleştikten sonra piston yavaşça aşağıya itilerek kahvenin posası ayrılır ve servis edilir.
Moka Pot
1933 senesinde İtalya’da icat edilen Moka pot, İtalyan cezvesi olarak da bilinir. Makine kullanımı olmadan kolayca kahve yapımına olanak sağlar. Alüminyum ya da metal malzemeden üretilen cezveler sert ve yoğun bir tada sahip espresso yapımı için idealdir.
Chemex
Son dönemlerde popüler olan 3. Nesil kahvecilerin sıklıkla tercih ettiği yöntemlerden biri chemextir. Dripper ile kahve demleme yöntemlerinden biri olan chemexin diğerlerinden en büyük farklı daha kalın bir filtre kağıdının kullanılmasıdır. Filtre kalınlığının fazla olması demlenme süresini arttırarak tortusuz ve yoğun aromalı bir kahve elde edilmesini sağlar. Yapılışı esnasında püf nokta kaynamış suyun dairesel hareketlerle, belli aralıklarla eklenmesidir.
Aeropress
Aeropress, french presse benzeyen boyutlarıyla taşımaya uygun bir kahve demleme ekipmanıdır. Bu yöntemle demlenen kahveler yoğun ve kendine has bir tada sahiptir. 2005 yılında icat edilen aeropress ile kahve demleme işlemi kahve çekirdeklerine itme kuvveti uygulanmasıyla gerçekleşir. Bu basınçlı itme işlemiyle kahvenin posası filtre yardımıyla kahveden ayrılır. Bir kaşık yardımıyla karıştırma işlemi gerçekleştirilerek demleme tamamlanır.
Cold Brew
Cold brew demleme yöntemi Japonların bulduğu bir soğuk demleme metodudur. Yoğun bir tada sahip soğuk filtre kahve tüketmek isteyenler bu yöntemi sıklıkla tercih eder. En çok vakit alan demleme yöntemi olarak da gösterebileceğimiz cold brew’ in sertliği bekleme süresine bağlı olarak değişir. Kahvenin demlenmesi için düzeneğin üst kısmına buz ve soğuk su, altına öğütülmüş kahve koyulur. Islatılarak düzeneğe koyulan filtre kağıdından kahvenin damlama hızı isteğe göre ayarlanabilir. Yaklaşık 8-12 saat aralığında demlenen kahve buzlu bardakta servis edilir.
Cezve
Kahve demleme yöntemi olarak geleneksel bir çözüm olan cezve tercih edilebilir. Çinko ya da alüminyumdan yapılan cezveler Türk kahvesi, menengiç gibi pek çok geleneksel kahvenin yapımında yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu tür kahveleri cezvede pişirirken kahvenin ince çekilmiş ve taze olması önem taşır. Soğuk su kullanıldığı takdirde köpüklü ve aroma açısından zengin kahveler elde edilir.
Cezve ile kahve demleme yönteminde kahve, telve ile birlikte tüketilir. Türk kahvesi yapmak için kişi sayısı kadar fincan su ve tatlı kaşığı ile kahve cezveye koyulur. Dilenirse şeker de ilave edilerek kısık ateşte pişirilir. Kaynamaya başladığında cezve ocaktan alınır ve fincanlara dökülerek ikram edilir.
Sifon
1830’larda Avrupa’da bulunmuş bir yöntem olan sifonla kahve demleme tekniği, cam tüpten geçerek kahveyle buluşan sıcak suyun soğuyup tekrar tüpe inmesi şeklinde çalışmaktadır. Vacuum Pot ismiylede bilinen bu demleme sisteminin altı ısıtıcı ile ısıtılır. Kahvenin düzeneğin alt haznesine inmesiyle demleme tamamlanır ve servis edilir. Sifonla kahve demlenirken orta- kalın öğütülmüş kahveler kullanılmaktadır.
V60
Huniye benzeyen bir hazneye sahip olan V60, konisinin açısı sebebiyle bu ismi almıştır. Manuel bir demleme yöntemi olan V60 ile aromatik ve kaliteli kahveler yapılmaktadır. İçerisinde bulunan eğimli çizgiler sayesinde su, dairesel hareketler oluşturur. Aynı zamanda demleme işlemi gerçekleştirilirken suyun yavaş ve düzgün şekilde akışını sağlamak amacıyla ince burunlu sürahi kullanılır.
V60 ile kahve demleme işleminde ön demleme yapılarak blooming adı verilen kahvenin kabarması gerçekleştirilir. Blooming ile kahvenin içindeki karbondioksit dışarı çıkarıldıktan sonra 30 saniye kadar beklenir. Ardından su belirli seviyede kalacak şekilde yavaşça, belirli aralıklarla ilave edilir. 2-3 dakika kadar demleme işleminin ardından kahve karıştırılarak lezzetin eşit şekilde dağılması sağlanır. Demlenen kahve fincanlara servis edilerek tüketilir.