Zaman içinde hızla büyüyen bilişim ve teknoloji alanı, zamanla bilişim ve teknolojiyi daha aktif ve etkili hale getirmek için bu alanda profesyonellere ihtiyaç duymaya başlamış ve bunun sonucunda IT adında bir bilgi teknolojileri programının oluşturulmasına neden olmuştur. Bu proje hızla ilerledi, farklı iş alanları yarattı ve organizasyonda IT ile ilgili departmanları ve alanları oluşturdu.
Teknolojinin ilerlemesi ile birçok farklı meslek insanların hayatına girmiştir. İster özel kurum isterse kamu hizmetleri olsun, ödemeler, bilgi ve belgelere erişim, beyanlar, başvurular, anketler gibi uygulamaların çoğu sosyal medya üzerinden gerçekleşmektedir. Bu anlamda hizmetin kesintisiz çalışabilmesi için sorumlu bilişim departmanı içerisinde belirli konuların iyi anlaşılması gerekmektedir.
Elektrik mühendisliği, haberleşme mühendisliği veya bilgisayar mühendisliği bölümlerinden mezun olan öğrencilerin seçtikleri bir bilişim bölümü, üniversite veya meslek lisesinden mezun olan öğrenciler de bu ana dalda öğrenim görebilirler. Bilişim nedir sorusunun yanı sıra bilişim uzmanları da merak edilen konulardan biridir. Kendini IT uzmanı olarak geliştiren kişiler de bu alanda çalışabilirler.
IT Uzmanlığı Kursları Nelerdir?
Alanında uzmanlaşmak isteyen bireylerin eğitim-öğretim döneminde kendilerini bu alanda geliştirmeye başlamaları için bilişim nedir sorusunun cevabı çok önemlidir. Ayrıca IT uzmanı olmak için ‘’IT Uzmanlık Kursları’’ gibi eğitim programlarına kaydolabilir veya İnternet üzerinden çevrimiçi kurslardan yararlanabilirsiniz. Bu anlamda gerekli bilgiye sahip bir kişi uluslararası bir sınava girerek sertifika alabilir.
Alanında uzman olabilmek için dört yıllık lisans diplomasına sahip bir üniversiteden mezun olmak gerekir. Bu konuda Elektrik-Elektronik Mühendisliği ,Bilgisayar Mühendisliği ,Yazılım Mühendisliği ve Endüstri Mühendisliği öne çıkmaktadır. Bu anlamda çeşitli kurum ve kuruluşlar, bireyin yeteneklerine dayalı olarak çalışabilecek becerilere sahip çalışanlar aramaktadır. Bu nedenle örgün eğitimin yanı sıra bilgisayar bilimleri alanında özel eğitim sertifikasına sahip kişiler iş bulma konusunda avantaj sağlamaktadır.
IT Uzmanlarının Sorumlulukları Nelerdir?
Bilgi sistemleri var olmaya devam ettikçe, IT uzmanı olmanın önemi her zaman fazla olmuştur. IT uzmanları konuyla ilgili uygun analizlerle bilgileri analiz eder, sorgular, sıralar veya özetler ve çalışmaları problem çözmeye odaklanır. Ayrıca IT uzmanları, veri alanındaki tüm gereksinimleri önceliklendirerek, raporlar ve listeler ile iş planları oluşturarak süreçlerin teknoloji açısından geri kalmasına engel olurlar.
Bunu yapmak için fiziksel donanım eklemeleri veya önemli yazılım güncellemeleri gibi eylemler gerçekleştirir. IT personeller bu alanlarda uzmanlaşır, ağ sistemlerini tasarlar, yapılandırır, bakımını yapar ve aynı zamanda sunucu süreçlerinin kurulumunu ve işletimini sağlarlar. Fiziksel donanım için yetkili IT uzmanları sorunları ve düzeltmeleri gerçekleştirirken, yazılım uzmanları gerekli öğe güncellemelerini yazar veya test eder.
IT Uzmanı Ne İşe Yarar ve Kimdir?
IT uzmanları, büyük kuruluşların bilgi sistemlerini her zaman aktif tutmakla görevlidir. Her türlü bilgisayar ağlarını, sistemleri, fiziksel donanımları, sesli ve görüntülü iletişimleri, yazılımları veya güvenliği yöneten IT uzmanları, hizmetlerin her zaman etkin olmasını sağlar. Bu anlamda IT uzmanı olarak kariyerlerini geliştiren kişiler, bu alanda kendilerini sürekli geliştirmekte ve insanlar arasında gelişimler göstermek için en son teknoloji ürünlerini kullanmaktadır.
Bilişim uzman kadrosu bilgi ve birikimleri ile bilişim sistemlerine hayat vererek teknolojinin her alanda insanlığa hizmet etmesini sağlar. Matematiksel ve istatistiksel düşünme becerilerine sahip IT uzmanları, bileşik sorunları deneysel olarak incelerler. Sorumlu bir şekilde çalışan IT uzmanları, farklı sistemlerin tasarımı ve yönetiminde ekipleriyle birlikte çalışırlar.
IT Uzmanları Ne Kadar Maaş Alıyor?
Devlet kurumlarında veya büyük kuruluşların veri binalarında çalışan IT uzmanlarının maaşları 3.000 TL veya 4.000 TL ile 25.000 TL arasında değişmektedir. Hatta yurt dışında faaliyet gösteren kuruluşların Türk meclisleri için bu sayı daha da artabilir. Kısacası, IT uzmanlarının ücretlendirilmesi tamamen faaliyet gösteren firmaların yapısı ile ilgilidir.
Başlangıç maaşı düşük olan bir IT uzmanı, aldığı eğitim sayesinde edindiği kimlik bilgileri ve deneyimle birlikte daha yüksek seviyelerde maaşlara ulaşabilir. Saha projeleri, veri merkezi uygulamaları, yazılım ve test işlemleri, son kullanıcı problem merkezleri, test alanları, çağrı merkezleri veya sistem tasarımı gibi alanlarda çalışan IT uzmanları idari alanlarda da hizmetler verebilmektedir. Pozisyonlar ve sorumluluk alanları, IT uzmanlarının ücretlerini etkileyen önemli faktörlerdir.