Veri güvenliğini sağlamak, artan siber tehditler karşısında ön koşullardan biridir. Şirketinizin verilerini güvende tutmak için güvenlik duvarları, anti-virüs yazılımları ve benzeri çözümler kullanmanın yanı sıra bu süreçte olması gereken diğer yöntemleri bilmek ve uygulamak da bir o kadar önemlidir.
Veri güvenliği nedir?
Tüm verilerinizi kaybetmenize neden olabilecek yüzlerce farklı siber saldırı yöntemi vardır, bu kurumunuzun en önemli değerlerinden biridir. Bu nedenle siber güvenlik söz konusu olduğunda veri güvenliğinin önemi büyük önem taşımaktadır.
Bir düşünün; Bir sabah işe varıyorsunuz ve bilgisayarınızdaki veya şirket genelindeki hiçbir veriye erişiminiz yok. İş akışında aksama, üretim hatası, müşteri bilgilerinin kaybı, çalışan verilerinin çalınması veya kaybolması ve finansal bilgilerin ifşa edilmesi gibi birden fazla felaket varsa gerçeklik yalnızca bir zaman meselesidir.
Kurumların kendilerini korumak için yapacakları çok iş var ama bizler kolay uygulanabilecek ve etkili olabilecek bazı yöntemleri listelemeye çalışacağız.
Doğru güvenlik mimarisini edinin
Fidye yazılımı saldırıları, kuruluş ne kadar büyük veya küçük olursa olsun veba gibi yayılır.
Bu saldırılara karşı etkili bir güvenlik mimarisi kurmak, verilerimizi güvende tutmak için yapılacak ilk şeylerden biridir.
Kötü amaçlı yazılımların bilgisayarınıza bulaşmasını önlemek, genellikle virüs bulaştıktan sonra temizlemeye çalışmaktan çok daha kolaydır.
Bir fidye yazılımı saldırısı gerçekleştirilmişse ve veriler daha önce yedeklenmemişse, genellikle yapacak bir şey yoktur. Şimdiye kadar desteklediğimiz yüzlerce kişiden çok azında, elimizdeki araçları kullanarak verileri kurtarabildik. Geri kalanında, ne yazık ki, şifrelenmiş veriler kurtarılamaz.
Veri Güvenliği için Hangi Programları Kullanmalı?
Evde veya işte kullandığınız her bilgisayarda anti-virüs yazılımı yüklü olmalıdır. Anti-virüs yazılımının etkinliği tartışılırken bile, el yıkamak gibi basit bir hijyen kuralı olarak görülmelidir.
DLP (Veri Kaybını Önleme) Kullanma. Bu tür yazılımların amacı, bilgisayardan veri sızıntısını önlemektir. DLP çözümlerinin verimli olmadığını, görevlerinin yanlışlıkla veri aktarımını önlemek olduğunu unutmayın.
USB bellek kullanımını izlemek için uygulamayı kullanın. Bu görevi yerine getirebilecek birçok anti-virüs ve DLP çözümü mevcuttur. Hangisinin kullanılacağı belirli bir organizasyon içinde değerlendirilmelidir.
VPN Kullanmak
Birisi bir satış görevlisi veya yönetici gibi bir kuruluşun sistemlerine dışarıdan bağlanırsa, bir VPN veya sanal özel ağ kullanmak, kuruluşun bu güvenlik düzeyini desteklemenin önemli bir parçasıdır. Bir VPN kullanırken, bir kuruluşun verilerinin güvenliğini sağlamak için iletişim şifrelenebilir.
Dikkat edilmesi gereken önemli noktalar vardır;
Güvenilir VPN bağlantısı. İnternette bulunan ücretsiz VPN servislerini kullanmak yağmurdan kaçarken doluya neden olabilir.
VPN iletişimi şifreler ancak sizi kötü amaçlı web sitelerinden veya uygulamalardan korumaz.
Daima yedek alın
Basit ve etkili bir yöntem. Tüm güvenlik önlemlerini almış olsanız bile, yine de veri kaybı olabilir. Gerektiğinde düzenli ve kullanılabilir yedeklemelere sahip olmak, verilerin gerektiğinde geri yüklenmesine olanak tanır. Veri kayıplarına sadece siber saldırılar değil, doğal afetler, kullanıcı hatası veya teknik arızalar da neden olabilir.
Bilgisayarınızı güncel tutma
İstatistiklerimize göre, güvenlik açıklarını hedef alan siber saldırıların %1’den fazlası basit bir güncelleme ile düzeltilebilir. Son yıllarda dünya genelinde meydana gelen ve Türkiye’de birçok şirketi etkisi altına alan Wannacry fidye yazılımı pandemisi bu konuda verilebilecek başlıca örneklerden biridir. Microsoft’un Mart ayında yayınladığı bir güncelleme ile yamalanan bir güvenlik açığını hedefleyen Wannacry, Mayıs ayında piyasaya çıkmıştı.Dünya çapında yüz binlerce bilgisayarı etkileyen ve milyonlarca dolar zarara yol açan bu salgın, güncellemeler yapılırsa kimseyi etkilemeyecek. zamanında. Bu nedenle kullanılan bilgisayarların lisanslı ve düzenli olarak güncellenen bir işletim sistemi kullanması çok önemlidir.
Çalışanlarınızı veri koruması konusunda eğitin
Sadece siber saldırılar değil, İnternet dolandırıcılıklarının önemli bir kısmı da çalışanları ve bireyleri hedef alıyor. Bir bilgisayar kullanıcısını bir bağlantıya tıklaması veya bir dosyayı indirmesi için kandırmayı amaçlayan bu saldırılar, oltalama saldırıları olarak bilinir. Ne yazık ki, bu saldırılarla mücadele etmek için teknik bir çözüm yok. Bu nedenle bilgisayar kullanıcılarının dikkatli olmaları ve tuzağa düşmemeleri oldukça önemlidir. Kuruluş çalışanlarını bu tehditler hakkında düzenli olarak bilgilendirmek, saldırıların etkisini büyük ölçüde azaltabilir.