ISDN’nin İngilizce açılımı “Integrated Services Digital Network”’tür. ISDN özellikle normal şebekeli telefon hatları üstünden hızı üst seviyelere çıkararak analog olarak ses ve dijital ortamlarda veri iletilmesini mümkün hale getiren bir sistemdir. ISDN’de veri aktaran ve veri alan yerde de modem dışında özel adaptörler kullanılması gerekiyor. Adaptörler sayesinde, normal hatlar kullanılarak 64 kbps ve 128 kbps gibi aktarım hızlarına çıkmak mümkün hale geliyor.
ISDN’de iki hız seviyesi vardır.
- Primary Rate
- Basic Rate
Bu iki hız seviyesinde de iki farklı tipte kanal vardır:
B yani Bearer Kanalları
D yani Delta Kanalı
Bearer kanalları, her türlü ses ver verileri taşır. Delta kanalı ise iletişim kurulmasından kullanılan bilgileri taşır. “Basic Rate” seviyesi dediğimiz seviye kişisel kullanımlar, ev içi kullanımlar ve küçük işletmeler tarafından kullanılmak üzere tasarlanmıştı. Basic Rate’in içinde iki tane 64Kbps Bearer kanalı ve 1 tane 16Kbps Delta kanalı vardır. Basic Rate’de ulaşılabileceğimiz en yüksek hız 128 Kbps oluyor. “Primary Rate” seviyesi ise, kurumsal şirketler gibi yerlerdeki yoğun aktarımlar için tasarlanmıştır. 23 adet 64Kbps Bearer kanalı (Avrupa için 30 tane) ve 1 tane 64Kbps Delta kanalı vardır. Primary Rate’de ulaşılabileceğimiz en yüksek hız yaklaşık 7 Mbps’tir. Yeni geliştirilen ve piyasaya sürülen BISDN (Broadband ISDN) ise, Frame Relay kullananlara alternatif teşkil etmektedir.
ISDN Cihazları
ISDN’in bir kaç çeşit cihazı bulunur. Bunlardan bazıları;
- TE1-Terminal Endpoint,
- 1NT2-Network Termination 2,
- NT1- Network Termination 1,
- TA-Terminal Adapter,
- TE2-Terminal Endpoint
Özellikleri;
- TE1, Terminal Endpoint: ISDN BRI sinyalleşmeyi algılar
- NT2, Network Termination: Veri bağlantıları ve ağ katmanı görevlerini yapan cihazdır.
NT1, Network Termination: Fiziksel katma işlevlerini yerine getiren ve son kullanıcıları ISDN ağına bağlayan cihazdır. - TA, Terminal Adapter: Sinyalleri ISDN BRI sinyallerine çeviren cihazdır.
- TE2, Terminal Endpoint: ISDN BRI sinyalleşmeyi anlayamaz. TA ile birlikte ISDN sinyalleşmeyi anlayabilir hale gelir.
ISDN Referans Noktaları
R-Referans Noktası: ISDN uyumlu olmayan cihazlar ile TA cihazı arasındaki referans noktasıdır.
S-Referans Noktası: ISDN uyumlu cihaz ile NT2 cihazı arasındaki referans noktasıdır.
T-Referans Noktası: NT2 cihazı ile ISDN ağı arasındaki referans noktasıdır.
U-Referans Noktası: NT1 cihazı ile ISDN omurgası arasındaki referans noktasıdır.
ISDN Özellikleri:
Verilerin, görüntülerin ve seslerin anlık iletilmesini sağlar.
Performansı oldukça fazladır.
Farklı noktalara numara çevirerek erişim imkanı sağlar.
İki farklı kanala sahip olsa da telefon halen işlevini yerine getirir
Gerektiği zaman sadece veri aktarmasını yerine getirir.
ISDN Uygulamaları nelerdir?
ISDN kiralık hatlarda elde edilebilen kaliteyi ve hızı sizlere sunar. ISDN’nin kullanımı genelde, erişim hızının daha hızlı hale getirilmesi ve video konferans toplantılarının gerçekleştirilmesi ve kişilerarası görüntülü konuşması daha performanslı ve daha kaliteli hale getirmek için kullanılır.
ISDN Abonesi Olunduğunda Mevcut Telefon Hattının İptal Edilmesi Gerekir Mi?
ISDN kullanıcıları hale normal telefon hatlarına ihtiyaç duyuyorsa, hatlarını iptal ettirmelerine gerek yok. ISDN kullandığınız zaman telefon hattının iptal edilmesi gibi zorunluluk yoktur.
Bilgisayarların ISDN Uyumlu Adaptör Tercihi
Öncelikle kullanmış olduğunuz bilgisayar sistemi minumum “Windows 95 ve en az 486 CPU” olmalıdır. “Bilgisayar çıkışında, 125 Kbps hızında, RS-232 seri portu bulunmaktadır”. ISDN hızı 128 Kbps olduğu için dış modem kullanıldığı zaman arada bir fark meydana gelecektir. Görüntü kalitelerinden bir sorun yaşanmamasını istiyorsak iç modem kullanmakta zorunludur. Bu yüzden hem iç hem dış modem kullanımının tercih edilmesi gerekiyor.