İnfografik nedir?, İnfografik, komplike verilerin herkesin zorlanmadan anlayabileceği şekilde resme dökülmesidir. Bilgiler çeşitli sembol, işaret ve grafiklerle desteklenir. Bu sayede bilgiler daha anlaşılabilir ve okunabilir olur. Ayrıca infografik yöntemi ile karşı tarafa metin ile aktarabileceğiniz bilgiden daha fazlasını aktarma şansına sahip olursunuz. Peki infografik nedir?
İnfografik Nedir?
İnfografik, İngilizcedeki “information” ve “graphic” kelimelerinin bir araya gelmesi ile oluşmuştur. İnformation kelimesinin tam olarak türkçe bir karşılığı bulunmamaktadır. İnformation ingilizcede bilgi, graphic ise grafik anlamına gelmektedir.
Bu bağlamda infografik kelimesi için bilgi grafiği dersek yanlış yapmış olmayız. İnfografikler, içerikleri zenginleştirmek için hazırlanan çalışmalardır. Bir çok ögenin birleşiminden oluşmaktadır. Bu ögeler;
- Renk
- Harita
- Sembol
- Tablo
- Şema
olarak sıralanabilir.
Leke dengesi, renk ve kabartma gibi grafiğin temel unsurları da infografik tasarımların başlangıç aşamasında oldukça önemlidir. İnfografik grafiklerle birden fazla konuyu bir araya getirerek daha anlaşılır bir şekilde sunum yapabilirsiniz. İnfografikler, temelde 3 parçadan oluşmaktadır. Bu parçalar;
- Giriş
- Ana mesaj
- Sonuç
Giriş bölümü, infografik hakkında genel, sade bir bilgi verir. Ana mesaj parçasında mesaj verilirken bolca görselden yararlanılır. Bu bölümde genellikle infografik çalışmasının neden yapıldığı, ve çalışmanın temel amacı ifade edilmektedir. Sonuç parçasında ise karşı tarafa verilmek istenen ana fikir özetlenmektedir.
İnfografik Ne İçin Kullanılır?
İnfografiğin ne anlama geldiğini detaylı bir şekilde öğrendik. Peki infografik ne amaçla kullanılmaktadır?
İnfografikler bilgileri,yazılı metinleri tasarıma dökerek karşı tarafa daha rahat anlatılmasını sağlar. Metinsel veriler çeşitli görseller ile zenginleştirilir ve okuyucuya aktarılır. Bu sayede verilerin akılda kalıcılığı yüksek oranda artmış olur. Örneğin metinsel bir veriyi karşı tarafa aktarmamız 1 saat sürüyorsa, aynı veriyi infografik ile aktarmamız 15 dakika sürebilir. Bu şekilde kısa zaman içerisinde verilen bilgi miktarı artmaktadır. Bu sebeple okullarda öğretmenler tarafından ders tekniği olarak da kullanılmaktadır. Ders materyalleri bu yöntemle hazırlandığında öğrenciler konuları daha kolay anlıyor ve öğretmen ve öğrenci için zamandan da tasarruf ediliyor.
İnfografikler ofis AVM gibi çeşitli ortamlarda hem yönlendirme hem de insanları bilgilendirme amacıyla da kullanılmaktadır. İnsanlar yabancı bir ortamda infografikler sayesinde kendilerini daha güvende hissetmektedirler.
İnfografik yöntemler ile hazırlanan sunumlar daha anlaşılır olmaktadır. İnfografik yöntemleri kullanarak çok komplike yazıları, afişleri ve şemaları insanlar tarafından kısa sürede okunabilir hale getirebilirsiniz.
İnfografik Kullanmanın Avantajları Nelerdir?
İnfografik kullanmanın pek çok avantajı bulunmaktadır. İnfografikler genellikle yönlendirme ve harekete geçirme için kullanılmaktadır. Bu sayede ofis ortamında yaptığınız sunumları daha fazla ikna edici bir hale getirebilirsiniz. Yazılı ve komplike metinleri görselleştirme imkanı veren infografiklerle vermiş olduğunuz bilgilerin akılda kalıcılık oranlarını artırabilirsiniz.
Komplike ve çok yoğun verileri sadeleştirebilirsiniz. Birden çok konuyu çeşitli infografik yöntemlerini kullanarak karşılaştırabilirsiniz. Bilgileri çok kısa bir süre içerisinde karşı tarafınıza aktardığınız için anlatımınız hedef kitle tarafından iyi ve kaliteli bulunacaktır.
Metinsel ve görsel verilerin kesişim noktası olan şeyleri infografik yöntemler sayesinde sunduğunuzda uzun metinlerin veremeyeceği bilgiyi daha ayrıntılı olarak verebilirsiniz.
İnfografik Nerelerde Kullanılır?
İnfografik kullanmanın avantajları ile ilgili detaylı bilgi verdikten sonra, infografik yöntemlerin hangi sektörlerde kullanıldığına bir bakalım.
İnfografik, istatistik sektöründen eğitim sektörüne panolardan broşürlere kadar bir çok alanda kullanılmaktadır. Bu kadar çok sektörde kullanılabilmesinin nedeni; tek bir görselde uzun bir yazılı konuyu detaylı bir şekilde özetleyebilme imkanından kaynaklanmaktadır.
Ekseriyetle gazete ve reklamcılık sektöründe kitlelerin dikkatini çekme amacıyla infografik yöntemlerden bolca yararlanılır. Bu sektörlerdeki bilgi grafikler metinsel verileri desteklemek için kullanılır. İnfografikler verileri karşı tarafa daha hızlı bir şekilde aktarabilmemizi sağlarken diğer bir yanda da planlama işlemlerinde hayatımızı çok kolaylaştırır.
İnfografiğin diğer kullanım alanlarından bahsedecek olursak; sıcaklık haritalarında ve histogram gibi spesifik sektörlerde de çok fazla tercih edilmektedir.
İnfografik Hazırlayabileceğiniz Ücretsiz Siteler
İnfografik nasıl hazırlanır? İnfografik hazırlarken yararlanılan pek çok şey vardır. Bunlar;
- Veri kaynakları
- İstatiksel bilgiler
- Metinsel öğeler
- Görsel öğeler
İnfografik tasarım yapmaya başlamadan önce hangi konu ile ilgili çalışma yapacağınızı belirlemeniz gerekmektedir. Konuyu kafanıza net bir şekilde yerleştirdikten sonra görsel ögelerini belirleyerek kullanacağınız görsel verileri hazırlayabilirsiniz. Bu aşamada infografik örneklerden ve hazır şablonlardan faydalanabilirsiniz. Sizler için faydalanabileceğiniz bir kaç site:
Canva: Canva ücretsiz infografik tasarım yapma siteleri arasında en çok tercih edilenlerden bir tanesidir. İçerisinde tasarımlarınızı dakikalar içerisinde hazırlamanızı sağlayacak araçlar barındırmaktadır.
Venngage: Venngage platformunu kullanarak 3 adet basit temayı üzerinden çeşitli infografik tasarımlar oluşturabilirsiniz.
Piktochart: Piktochart içinde pek çok özel tasarım aracı bulunmaktadır. Bu da size birbirinden güzel görseller infografik tasarım hazırlama fırsatı sunar. Pek çok hazır şablon seçeneği vardır.