İkinci el araba alırken hangi özelliklere dikkat edilmelidir? 2.el araç alırken yapılması gerekenler nelerdir? İkinci el araba alırken dikkat edilmesi gerekenler nedir? Galeriden 2. el araba alirken nelere dikkat edilmelidir? İkinci el araç alırken yapılması gerekenler nelerdir? gibi soruları bu yazımızda yanıtlıyoruz.
İkinci el araba alırken, aracı iyice kontrol etmek önemlidir. En iyi taktik, aynı modelden satılık birkaç araba bulmak ve hepsini karşılaştırmaktır. Bu şekilde, her bir aracın durumunu karşılaştırabilir ve paraya değip değmeyeceğine dair fikir sahibi olabilirsiniz. Görülen ilk arabayı başka hiç bir arabaya bakmadan satın almak kötü bir yöntemdir.
➽ İkinci El Araba Almadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler
Arabaları görmek için araç sahiplerinden randevularınızı aldıktan sonra, biraz hazırlanmanın zamanı geldi. Bir arabayı kontrol etmek ve herhangi bir arızayı tespit etmek, neye dikkat etmeniz gerektiğinden emin değilseniz biraz korkutucu ve neredeyse imkansız olabilir. Araçta özellikle dikkat edilmesi gereken çok sayıda alan vardır. Kısaca bu alanları ele alalım:
➽ 2. El Araba Almadan Önce Dış Kontrol
► Yapılacak en kolay kontrol, arabanın dış kısmındaki çizik veya oyuklardır. Herhangi bir kazayı örtbas etmek için paneller değiştirilmiş ise, hafif renk farklılıkları olacaktır.
► Dış cephede çizikler ve ezikler; boya rengindeki fark, ön camda, camlarda ve aynalardaki çizikler ve çatlaklar, tekerleklerin ve lastiklerin durumu kontrol edilmelidir.
► Kontrol edilmesi gereken başka bir şey de, far, fren lambaları, göstergeler vb. gibi tüm ışıkların çalışır durumda olup olmadığıdır.
► Ayrıca, aracın altındaki nemi kontrol etmeniz iyi olur, sadece yağ veya soğutma sıvısı araçtan sızıyor olabilir.
➽ 2. El Araba Almadan Önce İç Kontrol
Aracın iç kısmına geçerken koltukların ve panellerin durumuna dikkat etmelisiniz. Birçoğu kolayca görülebilir olsa da, yakından bakmak daha iyidir: Koltuk döşemeleri ve paspaslar, dikiz aynası, kapı kilidi, ön paneldeki ışıklar.
➽ İkinci El Araba Almadan Önce Motor Kontrolü
İç ve dış kısımları kontrol ettikten sonra motor bölmesini kontrol etmek için kaputu açmak gerekir. Motorun içinde ve çevresinde yağ kalıntıları olup olmadığını kontrol etmek gerekir. Motorun etrafındaki nem veya yağ belirtileri, motorun bir yere sızıntı yapması anlamına gelebilir. Tamirci olmasanız bile, bunlar kendinizi kontrol edebileceğiniz şeylerdir: Motor bölmesinin genel durumu ve temizliği, hortumların ve boruların genel durumu, paslanma.
➽ İkinci El Araba Almadan Önce Test Sürüşü
Aracı test etmek, önemli bir satın alma öncesi kontroldür. Araba sürerken, araç dururken fark etmeyeceğiniz birçok sorun ortaya çıkabilir. Ayak freni ve el freni, motorun sürüş esnasında ve de rölantide sürüş, genel direksiyon ve yol tutuşu, motor verimi, örneğin genel olarak gaz pedalına basarken ve çalışırken arabanın çalışan aksamlarını kontrol etmek iyi olur.
➽ 2. El Araba Almadan Önce!
Seçtiğiniz tüm arabaları kontrol ettikten sonra hangisinin en iyi olduğunu düşünmenin zamanı gelmiş demektir. Bu aşamada otomobillerin durumunu göz önünde bulundurun ve ayrıca yapılan son onarımlar, trim seviyeleri ve tabii ki fiyat açısından farklılıklar göz önünde bulundurun.
Tüm bu noktalara dayanarak, almak istediğiniz arabayı seçin ve gerçekten almak isteyip istemediğinize karar verin. Bu noktada, fark etmediğiniz bir şey olup olmadığını görmek için seçilen aracı bir kez daha kontrol etmeye her zaman değer.
Genellikle, bu noktada profesyonel bir tamirci ile gitmek iyi olur. Tamirci arabanın kontrolünü daha ayrıntılı bir şekilde yapabilir ve hemen belli olmayan temel sorunları da tespit edebilir. Bu şekilde daha sonra yaşanabilecek herhangi bir kabustan kurtulmuş ve riskleri en aza indirmiş olursunuz.