Hypervisior, Hyper-V’nin temelini oluşturmaktadır. Hypervisor nedir? Sorusunun temel anlamda ki cevabı, çoklu işletim sistemlerinin (Windows, mac, android ve benzeri) tek bir donanımda çalışmasına olanak tanıyan programdır.
Hypervisor kelimesini Türkçeye hiper yönetici (çoklu yönetici) olarak çevirmek mümkündür. Virtual Machine adı verilen (sanal makine) yapıları hypervisior sayesinde tek bir sistemden kullanmak mümkündür. Hypervisior nedir? Sorusunun biraz daha teknik cevabı da VMM (Virtual Machine Monitor) kullanımına olanak sağlayan kod parçasıdır olabilir.
Hypervisior Türleri Neler?
Hypervisior temel olarak 2 türden oluşan kod yapısına sahiptir. Bu iki tür type-1 ve type-2 olarak adlandırılmıştır.
Type-1 Hypervisior Nedir?
Type-1 hypervisior yazılımları doğrudan donanımın üstünde kurulu bulunur. Sanal makinalar ise hypervisior yazılımın üstüne kurulur. Doğrudan donanım üzerinde çalışması sebebiyle depolama alanının tamamına erişebilmesi mümkündür.
Microsoft Hyper-V, Citrix Xen Server, VMware vSphere ESX gibi örnekleri type 1 içerisinde incelemek mümkündür. Type 1 olarak adlandırdığımız bu hypervisiorlerin de kendi içerisinde 2 kısmı bulunmaktadır.
- Microkernel Hypervisior:
Microkernel adı verilen type 1’in altında inceleyebileceğimiz bu tür de parent partition işletim sisteminin kurulumu zorunludur. Microsoft Hyper-V microkernel’e en güzel örneklerden bir tanesidir.
- Monolithic Hypervisior:
Parent partition’un kurulumu zorunlu değildir. Donanım üzerine doğrudan kurulabilir. Fakat monolithic tipini destekleyen donanım sayısı oldukça azdır. Bu sebeple monolithic hypervisior kullanmak isteyen kullanıcılar, seçecekleri donanımın bu özelliği destekleyip desteklemediğine dikkat etmek zorundadırlar.
Bu türe VMware’in ESX/ESXi yazılımları örnek teşkil edecektir.
Type-2 Hypervisior Nedir?
Type-2 hypervisior hali hazırda aktif olan işletim sistemi üzerinde katman rolü görerek çalışmaktadır. Type 2’lerin büyük çoğunluğu depolama ve performans kaybı gibi sorunlardan mustariptirler. Type 2’yi örneklendirmek gerekirse;
- Microsoft’un Virtual PC/Server yazılımları,
- VMware’in ise Server/Workstation yazılımları,
Type 2’ye örnek teşkil edebilecek yazılımlardır.
Hypervisior Kullanmak İçin Gereksinimler
Sisteminizin hypervisior kullanmaya elverişli olması için, işlemcinizin sanallaştırmaya uygun olarak üretilmiş olması gerekmektedir. Sanal sürücü oluşturma işlemini desteklemeyen işlemciler tarafından kullanılması mümkün değildir.
İntel işlemciler ve AMD işlemciler için bakacak olursak;
- Intel işlemcilerin Intel-VT seçeneği ENABLE “aktif” konumda olmak zorundadır.
- AMD işlemcilerde ise AMD-V seçeneğinin aktif olması yeterlidir.