Hypertext Transfer Protokol olarak açılan HTTP’nin son versiyonu olan HTTP-3, birçok kişinin aklında hâlâ soru işaretleri bırakmaktadır. Nitekim HTTP3 nedir? Sorusu birçok kişi tarafından sıkça sorulan sorular arasında yer almaktadır.
Günümüzde teknoloji geliştikçe, internet de orantılı olarak ilerlemeye başlamıştır. Dolayısıyla hız ve dayanıklılık gibi unsurlar, her geçen gün bir ileriye taşınır. Bunun sağlanması için en temel olan durumlardan bir tanesi de HTTP protokolleridir.
Dolayısıyla bunlar sürekli güncellenerek, gelişen teknoloji ile eşit hale getirilmektedir. Bu bakımdan HTTP-3 incelendiğinde, bilgilere hem daha hızlı ulaşmak, hem de güvenliği arttırmak olduğu görülür.
HTTP-3 ile HTTP Arasındaki Fark Nedir?
HTTP-3, içerisinde yerleşik şifreleme bulundurur. Ne var ki HTTP’nin gerek birinci, gerekse ikinci sürümlerinde bu yer almamaktadır. En büyük farklılık da bu noktada ortaya çıkar.
Bir diğer değişiklik de TCP üzerinedir. Bilindiği üzere HTTP, TCP sistemlerinden yararlanır. Ne var ki HTTP-3 bunların yerine QUIC’den yararlanır. Bunun geliştirmesi, Google tarafından yapılmaktadır. TCP ile QUIC benzer nitelikler taşısa da gerek işlem hızı, gerekse güvenlik yükseltilir.
HTTP-3 Çalışması Nasıl Gerçekleşir?
Önceki sürümlere göre farklı bir şekilde çalışan HTTP-3 bahsettiğimiz üzere QUIC kullanır. Bunun getirdiği bir etki olarak daha hızlı ve güvenli sonuçlar sunar. Ayrıca önceki versiyonlardan farklı olarak UDP sisteminden yararlanır.
Dolayısıyla veri paketlerini göndermesi esnasında sıralama yapmaz. Böylece gerçekleştirilen aramalar, yüklemeler de daha hızlı sonuçlar sağlar.
HTTP-3 Hangi Yenilikleri Getirmektedir?
Günümüzde gelişen teknoloji, HTTP3 nedir gibi birçok soruyu sıkça beraberinde getirmektedir. Burada bahsedilmesi gereken önemli bir özellik, wi-fi ile paket veri arasında yapılan değişikliktir.
Bilindiği üzere bir kullanıcı cihazda wi-fi ağından, paket veriye geçtiğinde sayfayı yeniden yüklemek durumundadır. Ancak HTTP-3 bu durumu ortadan kaldırır. Zira QUIC gecikme olmaksızın işlem yapmanıza izin verir. Böylece kullanıcı deneyimi, gözle görülür bir oranda yükseltilir.
Ayrıca değindiğimiz üzere önceki versiyonlarına göre daha güvenilir olan bir sistemdir. Zira içerisinde bulunan yerleşik şifreleme ve QUIC, ona yeni bir bakış açısı sağlar. HTTPS atanması da böylece artık gerekmeyecektir.
Bugün tüm kullanıcılar, her internet sitesinden yüksek performans ister. Öyle ki birçok kişi bir sayfanın yüklemesi gecikirse bekleme olmaksızın çıkar. HTTP-3 bu konuda da kişilere yardımcı olur. Zira sağladığı yüksek performans, sonuçların daha iyi olmasını sağlar.
HTTP-3 Tarayıcı Desteği Var Mıdır?
Özellikle internet sistemlerinde olan bir güncelleme sonucunda, hangi tarayıcıların destekleyip desteklemediği sıkça sorulmaktadır. Bu sebeple HTTP-3 için de bu soru birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Bu bakımdan,
- Google Chrome,
- Cloudflare,
- Mozilla Firefox gibi bazı tarayıcılar şimdiden destek sağlar.
Dolayısıyla bu gibi tarayıcıları kullanıyorsanız, aldığınız sonuçlar da daha iyi olacaktır.
Sitenin HTTP-3 Kullanıldığı Nasıl Anlaşılır?
Peki, bir kullanıcı sitenin bu sistemi kullanıp, kullanmadığını nasıl anlar? Burada en pratik çözüm, yüklenme hızını kontrol etmektir. Şayet bir site geç yükleniyorsa bu sistemi kullanmıyordur. Ancak kişilerin interneti yüksek bir hıza sahipse, bu durum çoğu durumda anlaşılmayabilir. Burada ikinci seçenek devreye girer. Belirttiğimiz üzere HTTP-3 wi-fi ağından paket veriye geçerken yenileme gerektirmez. Şayet sitede yapmanız gerekiyorsa, kullanmadığı anlamına gelir.
Tüm bunlara ek olarak HTTP/3 test de kullanılabilir. Bu sorgu arama çubuğuna girilirse, durumun ne olduğu kolay bir şekilde anlaşılabilir. Eğer bir sitede tüm bu durumları test ederseniz, hemen çözüme kavuşmanız mümkündür.