Hepimizin bildiği gibi HTML ve CSS yazılım eğitimlerinin olmazsa olmazıdır. İnternetin hayatımıza girmesiyle birlikte web kavramı ortaya çıktı. Bu kavram zaman içinde değişip evrilmiş ve internette yer bulabilen bir platform haline gelmiştir. Web siteleri, bireyleri veya kuruluşları İnternet üzerinden erişilebilir ve hatta iletişim kurulabilir hale getirmiştir. Şimdiye kadar, web sitesi olmayan kuruluşlar veya şirketler çoğunlukla ortadan kayboldu. Hatta herkesin kişisel bir blogu var desek yalan olmaz. Peki konuya girmemiz gerekirse bu sitelerde sıklıkla karşılaştığımız HTML ve CSS nedir?
HTML Nedir?
HTML, zengin bir metin biçimlendirme dili olan Hyper Text Markup Language anlamına gelir. Ancak, HTML genellikle bir dil olarak kabul edilmez. Aslında bütünlük etiketi olarak tanımlanan HTML, web sayfaları oluşturmak için kullanılan bir betik dilidir. Uzantı .html veya .htm olarak tanımlanır. HTML, etiketlerin yapısını içerdiğinden, genellikle andlt;> sembolleri arasında belirtilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta etiketin nasıl kapatıldığıdır. Örneğin andlt; htmlandgt; Bu etiket andlt olarak açılır; htmlandgt; form kapalı değil. andlt yerine; /htmlandgt; işaretler kullanılmalıdır. İstisnalar olsa da etiketler genellikle bu şekilde kapatılır.
HTML bir programlama dili olmadığı için derleme gerektirmez. Standart bir metin belgesine HTML kodu satırları da yazabilirsiniz. Ardından, belgeyi .html biçiminde kaydettiğinizde, tarayıcınızda açabilir ve ne yaptığınızı görmekten çekinmeyin. Peki neden HTML kullanıyorsunuz.
HTML Neden Kullanılır?
HTML’yi bir web sayfasının iskeleti olarak düşünebilirsiniz. Çerçevesiz bir web sayfası düşünülemez olduğundan, HTML’nin gerçekten ne kadar önemli olduğunu görebiliriz. Bir web sayfası veya web sayfasının bir bölümünün yazılması gerekiyorsa, önce bir ölçek çerçevesi oluşturulur. Bu iskelet daha sonra belirli giysiler ve parçalarla giydirilir. Sizinle basit bir HTML kod örneği paylaşalım.
Basit HTML kodu örneği
Ben tarayıcı sekmesinde başlık metni:)
Bu bir Başlık
Bu da benim ilk paragrafım.
Görüldüğü gibi HTML etiketleri belli bir sıra ile açılır ve belli bir sıra ile kapatılır. Aradaki veri dizisi de tarayıcıya saf içerik olarak yansıtılır. HTML genellikle bu etiketlerin zincirlendiği ve diğer programlama dillerine bağlandığı ve çok daha derinleştirildiği bir sistemdir. HTML kodunu CSS ile renklendirebilir ve şekillendirebiliriz. Öyleyse, CSS’nin ne olduğuna ve nasıl çalıştığına hızlıca bir göz atalım.
CSS Nedir?
CSS, Basamaklı Stil Sayfaları anlamına gelir ve Basamaklı Stil Sayfalarının kısaltmasıdır. En temel haliyle CSS, HTML etiketlerimizin resimler açısından daha ayrıntılı olmasını sağlar. Etiketlerimizi biçimlendirmek için kullandığımız CSS kodları, renk, yazı tipi, arka plan rengi, genişlik, yükseklik, konum durumu, ızgara düzeni veya çeşitli animasyonlar gibi şeyleri işler. CSS’nin sahip olduğu birkaç seçici vardır. Ayrıca iki id ve sınıfa ayrılırlar. Bu seçicileri HTML etiketlerimizin içine koyuyoruz ve CSS kodu ile biçimlendiriyoruz. Örneğin, Hello etiketimizi CSS seçici .container {} ile biçimlendirebiliriz.
Kısaca şöyle açıklayabiliriz:
HTMI Kodu:
Merhaba Dünya
etiketine bir seçici tanımladık. (class=”secici”)
CSS kodu :
.secici {
font-size: 20px;
color:red;
width:100%;
height:50px;
}
.secici ile seçtik. CSS’de “Bu etiketi değiştirmek istiyorum” anlamına gelir. Sonra yazı tipi boyutunu yazı tipi boyutuyla, metin rengini renkle, etiketin yatay boyutunu genişlikle ve etiketin yüksekliğini yükseklikle ayarlıyoruz. Peki CSS’yi neden ve nerede kullanıyoruz?
CSS’i Neden Kullanılırız?
HTML ile oluşturduğumuz çerçeve yapılarını görsel olarak geliştirmek için CSS kullanıyoruz. Etiketlerin rengini, boyutunu, açısını veya konumunu belirterek güzel şekiller oluşturuyoruz. Ayrıca bu etiketleri diğer programlama dilleriyle birlikte çalışabilir hale getiriyoruz. Peki bunlar için hangi programlama dilleri kullanılıyor?
Web Tasarım Alfabesi: HTML
Yazılımın diğer alanlarında olduğu gibi, belirli web tasarım becerilerini öğrenmenin yolu, bir iş için zemin hazırlamaktır. Yaklaşık 30 yıldır kullanımda olan HTML, web tasarımcısı olmak isteyenlerin öğrendiği ilk biçimlendirme dilidir.
Köprü Metni İşaretleme Dili (Zengin Metin İşaretleme Dili) veya kısaca HTML, metin, tablo, form ve daha fazlasını eklemenin bir yoludur. bir web sitesine dönüştürün. İçeriğin anlamlı bir şekilde eklenmesine ve bağlanmasına izin verir. Bir web sitesi tasarımı HTML kodlarından oluşur.
Henüz geliştirme aşamasında olmasına rağmen, HTML5, ses ve video içeriğini de destekleyerek, tek bir programla farklı formatlarda içeriğe sahip bir web sayfası tasarlamayı mümkün kılıyor. Mobil geliştirme için kullanılan dilin en son sürümü olan HTML5, bu günlerde giderek daha popüler hale geliyor.