Hotjar en kaba tabiri ile analiz aracıdır. Hotjar nedir? Sorusunun biraz daha detaylı yanıtı ise web sitesine gelen ziyaretçilerin çevrimiçi olarak neler yaptığını ortaya koyan analiz aracıdır. Hotjar’ın genel olarak kullanım amacı, web sitesine gelen ziyaretçilerin kullanıcı deneyimlerini ve nasıl daha fazla dönüşüm elde edebileceğini gösteren programdır.
Hotjar nedir? Hotjar’ı neden tercih edilmelidir? Sorularının yanıtları arasında en önemlisi kullanıcı deneyimini iyileştirme ve gelecekte kullanıcıların davranışlarını öngörmeye yardımcı olmasıdır.
Hotjar Nasıl Çalışır?
Hotjar’ın çalışma prensibinin başında analiz gelir. Hotjar nasıl çalışır? Sorusunu anlamak için de Hotjar’ın bir analiz aracı olduğunu bilmek önemlidir. Hotjar, web sitesini ziyaret eden ziyaretçilerin fare imlecini bile takip edebilen ve o hareketlere bakarak ısı haritası oluşturabilen bir programdır.
Mouse hareketlerini yukarıya ve aşağıya olarak da analiz edebilir. Yukarı ve aşağı olarak yapılacak mouse analizleri sonrasında, web sitesinin en çok hangi bölümünde vakit geçirdiği anlaşılır.
Hotjar nasıl çalışır? Sorusunun diğer bir yanıtı ise web sitesini ziyaret eden kullanıcıların form doldurmaları durumunda, doldurdukları formların da kaydedilmesi görevini üstlenir. Yani veri tutucu özellikleri arasında form verilerini saklama da bulunmaktadır.
Kullanışlı Hotjar Özellikleri
Hotjar’ın özelliklerini genel bir bakış açısı ile yazımızın ilk kısmında kaleme aldık. Şimdi ise detaylı biçimde bu özelliklerin nasıl çalıştığını ve de web sitesi sahibine ne gibi artılar katabileceğinden bahsedeceğiz. Kullanışlı Hotjar özellikleri alt başlıklar halinde;
1) Move Heatmaps Özelliği:
Hotjar’ın özellikleri arasında yer alan Move Heatmaps, Google’ın Analytics’in de bile bulunmayan bir özelliktir. Web sitesine giren her ziyaretçinin fare imlecinin ısı haritasını çıkartır. Bu ısı haritası sayesinde, web sitesinin en çok hangi kısmının ilgi çektiği, hangi kısmın daha çok okunduğu gibi bilgiler elde edilebilir.
Oluşan ısı haritasına bakarak web sitesi sahibi optimizasyon işlemleri gerçekleştirebilir. Tasarımsal olarak her sitenin kendine has çekiciliği bulunduğu için kimi zaman kullanıcılar belirli sitelerin belirli kısımlarına farelerini götürme eğilimindedir. Bu kısımlar site sahibi tarafından tespit edilirse, buton, reklam, yazının en çarpıcı alanları bu kısımlara yerleştirilebilir.
2) Scroll Heatmap Özelliği:
Scroll Heatmap özelliği, Move Heatmaps özelliği ile benzerlik gösterse bile daha farklı bir amaç için kullanılır. Hotjar özellikleri arasında yer alan bu özellik, kullanıcıların sayfada ne kadar aşağıya indiğini oranlar.
Kullanıcıların genel olarak hangi konuma kadar indiklerinin site sahibi tarafından bilinmesi sitenin optimizasyonunda büyük önem taşır. Yüzdelik dilimler ile çalışan Scroll Heatmap özelliği sayesinde önem arz edenleri yoğunluklu olarak bakılan yerlere konulabilir.
3) Visitor Recordings Özelliği:
Ziyaretçi kaydeden özellik Hotjar özellikleri arasında en önemlilerinden biridir. Visitor Recordings özelliği web sitesini ziyaret eden her bir kullanıcı için ayrı ayrı video kaydı oluşturmakta ve bu video kayıtlarını Hotjar kullanıcılarına sunmaktadır.
Yani web sitesi içerisinde kullanıcıların nereye tıkladıkları, nerelerde vakit geçirdikleri ve nelere ilgi gösterdikleri videolu biçimde Hotjar kullanıcısının karşısına çıkıyor.
4) Funnels Özelliği:
Funnels özelliği sayesinde dönüşüm yolu belirleneme işlemi gerçekleştirebilir. Sayfa dönüşümleri takip edilerek detaylı biçimde optimizasyon işlemi gerçekleştirmeye olanak sağlanmış olur.
Hotjar Ne Kadar?
Hotjar oldukça kullanışlı özelliklere sahip premium bir program. Hotjar fiyatları aylık olarak 39 Euro’dan başlayıp 989 Euro’ya kadar yükselmekte.
Hotjarın tüm fiyatlandırmalarını incelemek için https://www.hotjar.com/pricing/ adresine gidebilirsiniz.
Fiyatlandırmalar şirket, ajans ve kişisel olmak üzere 3 farklı kategoride kullanıcının hizmetine sunulmaktadır. Bu 3 farklı seçeneğin içinde birbirinden farklı abonelik sistemleri var ve bu sistemlerin her birinin farklı özellikleri bulunuyor.