teknopolis.net
  • ANA SAYFA
  • Eğitim
    • Bilim
  • Donanım
  • İnternet
  • Sosyal Medya
  • Kripto Para
  • Teknoloji
    • Mobil
    • Oyun
    • Yazılım
    • Uygulama
    • Giyilebilir Teknoloji
    • Yapay Zeka
    • Akıllı telefon
  • Otomobil
  • Sektörel
  • Rehber
Sonuç yok
Tüm Sonucu Görüntüle
TeknoPolis.NET
Sonuç yok
Tüm Sonucu Görüntüle
Ana Sayfa Kripto Para

Hiperenflasyon Nedir?

Tarafından Umut Bolat
8 Haziran 2021
Kategori: Kripto Para
0
25
Paylaş
145
Görüntülenme
Facebook'da PaylaşTwitter'da Paylaş

Herhangi bir ülkenin para biriminin satın alım gücü düştükçe mallardaki genel fiyatların yükselmesiyle meydana gelen enflasyon pek çok ekonomide bir yere kadar görülebilir ve bu normal olarak karşılanabilir. Hükümetler ve finans kuruluşları iş birliği içerisinde çalıştıklarında enflasyon yavaş bir hızda ilerler. Ancak tarihe dönüp baktığımızda birçok durumda enflasyon oranları korkunç şekilde yükselerek o ülkenin para biriminin değerinin yerle bir olmasına neden olmuşlardır. İşte enflasyonun ülkenin para biriminin değerini yerle bir edecek kadar yükselmesine hiperenflasyon denir.

Hiperenflasyonun Parasal Dinamikleri kitabında ünlü bir ekonomist olan Philip Cagan hiperenflasyon zamanlarının mal ve hizmet bedellerinin sadece bir ayda %50 ve daha fazla yükselmesiyle başladığını söyler. Mesela bir çuval patatesin fiyatı bir aydan kısa bir süre içinde 50 liradan 75 liraya çıkarsa ve ay sonunda 112,5 liraya yükselirse o ülkede hiperenflasyon vardır. Bu trendin devam etmesi durumunda bir çuval patatesin fiyatı bir sene içerisinde 5000 liraya çıkar.

Hiperenflasyon oranının %50 civarında sabit kaldığı çok nadirdir. Çoğu o zaman bu oranlar öylesine hızlı yükselir ki bırakın günü fiyatlar saatler içerisinde değişir. Mal ve hizmetlerin fiyatının hızlı artışı neticesinde tüketicinin güveni giderek azalır ve o ülkenin para biriminin değeri inanılmaz derecede düşer. Bu düşüş beraberinde işsizlik oranlarının artmasını, şirketlerin kapanmasını ve toplanan vergilerin azalmasını da beraberinde getirir. Hiperenflasyonun en bilinen örnekleri Venezüella, Zimbabwe ve Almanya’da görülmüşse de Yunanistan, Macaristan, Yugoslavya gibi ülkeler de ciddi hiperenflasyon krizleri atlatmışlardır.

Hiperenflasyon Nedir?

Almanya’da Yaşanan Hiperenflasyon

En bilinen hiperenflasyonlardan biri 1. Dünya Savaşı’nın ardından Almanya’da yaşanmıştır. Savaşı kazanacağını düşünen Almanya savaşı kaybedenlerden de tazminat alacağını hesaplayarak ve geri ödemeleri rahatlıkla yapacağını düşünerek savaş için yüklü miktarlarda harcamalarak yaparak borç almıştır. Ancak evdeki hesap çarşıya uymamıştır. Savaşı kaybeden Almanya bir de milyarlarca dolar tazminat ödemek durumunda kalmıştır.

Ödenen savaş tazminatıyla beraber kağıt paraların fütursuzca piyasaya sürülmesi de Almanya’da yaşanan hiperenflasyonun nedenleri arasında gösterilmektedir. Alman parasının değerinin düşmesiyle İtilaf Devletleri tazminat için Alman Markı yerine başka bir para talebinde bulunmuşlardır. Almanya diğer para birimlerini satın alabilmek için para basımını artırmış ve neticede kendi parasının değerini iyice düşürmüştür.

Almanya’nın içinden geçtiği bu zor hiperenflasyon zamanında enflasyon oranlarının günlük %20’nin üzerine çıktığı anlar olmuştur. Alman parası değer olarak dibi görmüş ve odun almaktan daha karlı olduğu için kimi vatandaşlar yuvalarını kağıt parayla ısıtmaya çalışmışlardır.

Hiperenflasyon Nedir?Kripto Para Kullanımı

Bitcoin, Dogecoin ve diğer tüm kripto paralar merkezi bir sisteme bağlı olmadıklarından değerlerinin herhangi bir otorite tarafından belirlenmesi söz konudu değildir. Zaten blockchain teknolojisi de çıkan her kripto paranın hem eşsiz hem de kopyalanamaz olmasının garantisini verir.

Venezuela gibi ülkelerde kripto para kullanımının yaygınlaşmasının ve artan ilginin sebebi açıktır. 2010’dan beri yaşanan hiperenflasyon krizi bu durumun en önemli nedenleri arasındadır. Yine benzeri bir durum Zimbabwe’de de yaşanmaktadır. Burada da kripto paraların kullanımı yoğun olarak artmaktadır.

Merkezi otoriteler kripto paralara olan rağbetin farkındadırlar. Bazıları çoktan harekete geçmiştir bile. Çoğu devlet şu an itibari para sistemlerinin yanında alternatif bir kripto para sistemi için çalışmalar yürütmekte, potansiyel riskler ve avantajlar üzerine araştırmalar yapmaktadır. İsveç merkezi bankası bu işe en çok kafa yoranlardan olmakla birlikte Kanada, Çin, Amerika Birleşik Devletleri ve Singapur’da da merkez bankası çalışanları kripto paralar konusunda yine ciddi çalışmalar yürütmektedirler.

 

Paylaşım10Tweet6Gönder
Önceki yazı

KPI Nedir?

Sonraki Gönderi

HTTP-3 Nedir? HTTP-3 ile HTTP Arasındaki Farklar Neler?

Umut Bolat

Umut Bolat

İlişkiliGönderiler

Kripto Para

Kripto Para Hakkında Bilmedikleriniz

Tarafından Umut Yaşar
18 Mayıs 2022
Kripto Para

Kripto Para Yatırımı Nasıl Yapılmalı?

Tarafından Umut Yaşar
6 Mayıs 2022
Koin Yakma Nedir ?
Kripto Para

Koin Yakma Nedir ?

Tarafından Umut Bolat
8 Eylül 2021
Güncel Haber

DKNY, NFT lansmanı ile yeni logosunu tanıtıyor!

Tarafından Umut Bolat
31 Ağustos 2021
(IEO) Nedir?
Kripto Para

İlk Değişim Teklifi (IEO) Nedir?

Tarafından Umut Bolat
26 Ağustos 2021
Sonraki Gönderi
HTTP-3 Nedir? HTTP-3 ile HTTP Arasındaki Farklar Neler?

HTTP-3 Nedir? HTTP-3 ile HTTP Arasındaki Farklar Neler?

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trend
  • Yorumlar
  • En son
PSD Uzantılı Dosya Nasıl Açılır

PSD Dosyası Nedir? .PSD Uzantılı Dosya Nasıl Açılır?

7 Ekim 2019

Netflix benzeri ücretsiz film izleme sitesi

8 Ekim 2019
Opera VPN İnceleme

Opera VPN İnceleme: Opera VPN Güvenli Mi?

13 Ekim 2019
Popmundo ile maceraya hazır mısın?

Popmundo ile maceraya hazır mısın?

3
Chrome ödeme yöntemleri için yenilik getiriliyor!

Chrome ödeme yöntemleri için yenilik getiriliyor!

1

Gerçek Bir Köpek Gibi Davranan Dört Bacaklı Robot: Astro

1

Twitter Video İndirme Nasıl Yapılır?

29 Haziran 2022

Python ile neler yapılabilir?

28 Haziran 2022

Türkiye’nin 2022 Nüfusu ne kadar

27 Haziran 2022

İlginizi Çekebilir

Apple Türkiye Fiyatlarını Arttırdı!

Tarafından Umut Bolat
2 Temmuz 2020
0
Apple Türkiye Fiyatlarını Arttırdı
Akıllı telefon

Apple Türkiye Fiyatlarını Arttırdı. Apple , 1 Temmuzdan itibaren geçerli olmak üzere bir çok ürününe zam yaptı. Apple, iPhone 11 serisini Ekim ayında satışa çıkardığından...

Devamını oku

DNS Nedir ? DNS Nasıl Çalışır ?

Tarafından Umut Bolat
27 Mayıs 2021
0
DNS Nedir ? DNS Nasıl Çalışır ?
Sosyal Medya

DNS'in İngilizce açılımı "Domain Name System" şeklindedir. Türkçe çevirisi ise "Alan İsimlendirme Sistemi" olarak bilinir. İnternet ortamında sıkça duyulan DNS...

Devamını oku
TeknoPolis.NET

Copyright © 2021 Teknopolis

  • Hakkımızda
  • Gizlilik politikası
  • Künye
  • İletişim

Sonuç yok
Tüm Sonucu Görüntüle
  • Home

Copyright © 2021 Teknopolis